Slytract interjú

Az Explanation: Unknown lemez képében egy nagyon erős anyaggal jelentkeztetek az osztrák NoiseHead kiadónál. Hogy kerültetek hozzájuk, ill. hogy jött össze a jelentős elismerésként is felfogható Relapse kiadós terjesztés a tengerentúlon?

Köszönjük szépen a dicsérő szavakat a lemezt illetően, igyekeztünk mindent megtenni, és ahogy mondani szokták, mi sem bíztunk semmit a véletlenre.

A kiadóval a mondhatni szokásos, hagyományos dolgok alapján kerültünk kapcsolatba, miszerint a 2007 májusában elkészült 009 EP-t elküldtük több, mint 30 cégnek és ezek közül egyedül a NoiseHead Records állt elénk lemezszerződéssel, amit kisebb-nagyobb egyeztetések után alá is írtunk.

A Relapse Records történet nagyon egyszerű, a Relapse és a NoiseHead között létrejött egy megállapodás, mely értelmében a lemez az Egyesült Államokban is kapható lesz a megjelenést, tehát áprilist követően.

Alighogy megjelent a CD, már itt is a klip az Answer c. dalra, és már túl vagytok a bécsi lemezbemutató koncerten is. Ezek szerint jól dolgozik a kiadó, gördülékenyen megy minden… elégedettek vagytok velük?

Ez a dolog még most nagyon friss, hiszen nincs két hónapja, hogy megjelent a lemez. Mindenesetre az eddigi munkálatokkal teljes mértékben elégedettek vagyunk, a lemez sok országban ott van, jó a promóció, és egyre több felkérést kapunk. Ez egy olyan gépezet zenekar és kiadó között, amelynek alapvető feltétele a hatékony és gördülékeny működés, amelynek ideális esetben mindenki maximálisan eleget tesz.

A lemezbemutató bécsi buli hogy sikerült? Mennyire vette az osztrák közönség a magyar thrasht?

Igazán jól sikerült a koncert, számos pozitív visszajelzéssel megspékelve, úgyhogy nincs okunk panaszra.

Lesznek még további külföldi koncertjeitek, esetleg kilátásban van valami turné egy nagyobb zenekarral? Milyen terveitek vannak külfölddel kapcsolatban?

Természetesen lesznek és vannak is külföldi koncertek, és persze mi is igyekszünk minden külföldi lehetőséget megragadni, hiszen nagyon jó tapasztalataink vannak ezen a téren. December első hetének környékén lesz egy 4 állomásos miniturné a Cadaveres és kettő másik osztrák zenekar (Darkfall, Epsylon) társaságában, jónak ígérkező mulatság lesz.

A terveink a külfölddel kapcsolatban további eredmények elérését jelentik, igazából a lemezt nagyon szeretnénk bemutatni mindenhol, és persze tovább lépegetni azokon a bizonyos lépcsőfokokon.

A klipfelvételről mit tudnátok mesélni? Ki rendezte, és hol / hogy zajlott a forgatás? Terveztek további videókat is valamelyik dalra?

A klip az Answer c. dalra készült, a forgatás helyszíne Debrecen volt, ahol a Midgard Media stábjával töltöttünk el egy igazán emlékezetes estét. Ezalatt azt értem, hogy nagyon jó hangulatban tudtunk dolgozni, zökkenőmentesen zajlott minden, és a végeredménnyel is elégedettek vagyunk.

A klip megtekinthető a zenekar myspace oldalán.

Kicsit térjünk vissza a kezdetekhez azok kedvéért, akik esetleg nem ismerik a zenekart. Meséljetek pár szót a megalakulásról, illetve a hatásaitokról, ki miket hallgat, mely bandák / lemezek az örök kedvencek, ill. a mai zenekarok közül kiket hallgattok szívesen?

A kezdetek egészen pontosan 2005 május elsejét jelentik, ugyanis ez a hivatalos dátum a megalakulást illetően, mivel ez volt a legelső alkalom, ahol saját, már Slytract dalokat kezdtünk játszani, de azóta gyakorlatilag a teljes felállás kicserélődött engem leszámítva.

Kozsup Tamás dobos hamar távozott, az ő helyét vette át 2005 júliusában Galántay Tamás, aki igen masszív gerincét képezi a zenekarnak, szinte alapító tagnak mondható ő is. A basszusgitáros – Heiner Ádám – helyét Jakab Viktor vette át 2006 októberében, majd 2007 decemberében, Viktor távozását követően került a zenekarba Tuza Ákos, mellyel kialakult – érzésem szerint – egy igen masszív és stabil felállás.

Mindezek mellett pedig a koncerteken a rendkívül precíz Czeglédi Gyula (Raze To The Ground) csapja még a hathúrost, ő koncertgitáros poszton van a zenekarban.

Nézzük a hatásokat;

Tamás: Zenehallgatás tekintetében mindenevőnek tartom magam, számomra nem a stílus számít, hanem a zenéből áradó izgalom és megfejtendő kód. Ennek tekintetében szélesedik ki a palettám, amelyen az örök kedvenc death metal mellett a legelvontabb experimentális projektektől az avantgarde-on át a kortárs jazz-ig minden megtalálható:

Origin, Strapping Young Lad, Morricone, The Ocean Collective, Dave Weckl Band, Ion Dissonance, Ihsahn, Emperor, Vangelis, Meshuggah, Spiral Architect, Soilwork, Scarve, Vital Remains, Aeon, Cryptopsy, Despised Icon, Nile, Hate Eternal, Samael, The Berzerker, Vader, Mayhem, Necrophagist, The Project Hate MCMXCIX, DHG, Ulver, Hardingrock, Star Of Ash, Ayreon, Iced Earth, Therion, Arcturus, Albert Ayler, Peccatum

Legnagyobb hatásaim a mai napig: Dirk Verbeuren, Asgeir Mickelson, Dariusz “Daray” Brzozowski, John Longstreth, Derek Roddy

Ákos: Hate Eternal, Cryptopsy, Korn, Morbid Angel – Domination, Atheist – Unquestionable Presence, Sepultura – Arise

Gábor: A paletta nálam is igencsak széles, számomra a jó zene az jó zene. Alapvetően így gondolkodom, bár ez a kijelentés nyilván felvet azért néhány kérdést, hiszen ez csak és kizárólag nézőpont kérdése.

A legnagyobb hatásaim nyilván a thrash / death metal zenéből erednek úgymint; Hypocrisy, Disbelief, Dew-Scented, Ancient Rites, Pain, Bloodbath, Zonaria, Zyklon, Sacrificium, Grave, Raunchy, Divinity, Lay Down Rotten, és a lista végtelen.

Tényleg, az új Testament lemezt hallottátok már? Mi a véleményetek róla?

Természetesen mindannyian hallottuk az új anyagot, egy ilyen szintű zenekar új albumának a megjelenése, gyakorlatilag elkerülhetetlen, persze nyilván az érdeklődés sem mellékes. :-)

A véleményem; egy olyan zenekar, mint a Testament, egy olyan kiadóval a háta mögött, mint a Nuclear Blast, szinte lehetetlen hogy hanyagolható, felejthető lemezt készítsen. Ez nem holmi marketing szöveg, ez egyszerűen törvény szerintem, persze ezzel nem negatív álláspontot kívánok formálni, sőt épp az ellenkezőjét, hiszen ez az, amitől a Testament a Testament, és amitől a Nuclear Blast a Nuclear Blast.

A nagylemez előtt készült két demó is, (a második mindhárom dala fel is került a lemezre), ezekkel milyen visszhangot sikerült keltenetek? Mennyire ismert a Slytract neve Magyarországon, illetve mik a terveitek hazai fronton?

Az első 2006-os demo olyan lett amilyen, a második 2007 májusában készült 3 számos anyagról (009) viszont mindenhol jó kritikákat kaptunk és persze ez alapján szerződtetett minket a NoiseHead Records. Az, hogy a Slytract neve mennyire ismert jó kérdés, bár megítélésem szerint aki nyomon követi az itthoni underground életet, az többnyire hallott már a zenekarról, esetleg mát látta is élőben, esetleg vett CD-t vagy pólót. :-)

Mi igyekszünk mindent megtenni, s ahogy már korábban is említettem, eljuttatni a zenekart, ahova csak lehet.

Ki milyen mértékben veszi ki a részét a dalszerzésből, ki a fő ötletelő, egyáltalán, hogy születik meg a Slytract dal, s mik a fő inspiráló források? Gábor, honnan jönnek nálad ezek a gyilkos riffek?

A dalok és a szövegek tőlem származnak mely által egy dal elkészítése viszonylag egyszerűnek mondható folyamat.

Én magam mostanában rendeztem be otthon egy korszerűbbnek nevezhető mini stúdiót, ezáltal még hatékonyabb a haladás, bár korábban is jellemző volt, hogy a kész, számítógép segítségével rögzített riffeket, dalokat csak megmutattam Tamásnak, illetve Ákosnak, – korábban Viktornak – a következő próbán pedig már mindenki tudta hogy hova nyúljon a hangszerén.

Ez rendkívül hasznos tud lenni, hiszen a próbán már az ismert ötletekre tudunk építeni.

Az utolsó kérdést illetően pedig mindjárt zavarba jövök. :-)

Komolyra fordítva, szerintem a zeneírás 3+1 alapvető dolgon nyugszik: technikai felkészültség (elmélet + gyakorlat), kreativitás ill. saját stílus kialakítására való törekvés, a zenei stílusokban való tájékozottság, és a plusz egy, hogy mennyire tudod magad beleélni abba, amit csinálsz, hiszen a lélek bizony itt mérvadó kell hogy legyen. Ezt halál komolyan mondom, bármenyire is naivnak hangzik.

A fent soroltak után következnek még olyan fontos dolgok, mint például, technikai háttér folyamatos fejlesztése, a dolgok apró részletekig való lebontása és ismerése, és így tovább és így tovább.

Kinek melyik dal a favorit a lemezről, netán van-e olyan, amelyiken ma már változtatnátok valamit, vagy amelyikkel kevésbé vagytok elégedettek?

Tudod ez olyan, és ez ránk is igaz, hogy sosem tudunk elégedettek lenni, mindig az új, az ismeretlen, a jobb elérésére törekszünk. Ez vonatkozik az albumra és a dalokra is, bár most még mondhatjuk, hogy elégedettek vagyunk vele. :-)

Szerintem az Antidote és a …Between & Under a közös kedvencek, de igazából mindegyik tételt szeretjük, koncerteken meg aztán főleg imádjuk őket játszani.

A szövegeitek miről szólnak, van-e központi témája az albumnak, illetve mit takar az albumcím?

Meglehetősen sok mindent képvisel a Slytract szövegvilága.

Tudod a szokásos dolgok – politika, társadalom, vallás – számomra nem mondanak már túl sok mindent 16 éves korom óta. Ezeket ezerszer elénekelték még a mai napig is eléneklik, úgyhogy nem nagyon tudok érte lelkesedni. Az persze más kérdés, hogy alapvetően ezek a dolgok mindenkiben ott vannak, de minden nézőpont kérdése és persze nekem is megvan velük a magam problémája, viszont én sokkal inkább szeretem az elvont dolgokat, de ugyanakkor az átélt eseményeket is jó sorokba önteni.

Nehogy félreérts, engem is rengeteg dolog foglalkoztat a mindennapokkal kapcsolatban soroltakkal, csak egész egyszerűen szeretem a személyes, filozofikus, nem evilági dolgokat, ugyanakkor néha viszont jó „mindenki” nevében szólni, és konkrét példákkal élni.

Nyáron fesztiválozik az újjáalakult At The Gates és a Carcass. Szeretitek / megnézitek őket?

Nem hiszem, hogy látni fogjuk őket, bár mindenképpen izgalmas és lenyűgöző élmény lenne a „Nagy Öregeket” élőben megtekinteni.

Egyáltalán, mi a véleményetek arról, hogy a régi nagy bandák újjáalakulnak, koncerteznek, lemezt vesznek fel? Ki az, akinél volt értelme, s mely bandának volt kár megbolygatni a múltat?

Nos igen. Ahogy olvasom a kérdés sorait, mondhatni aggodalmas mosoly kerül az arcomra, mivel ezt nem lehet egyszerűen megmagyarázni, bár nagyon tetszik ez a jellegű kérdés. A választ, leginkább a zenekarok tagjai és a komoly szerződések tudnák egészen pontosan megadni, nekem ill. nekünk még nem volt részem/részünk „ReUnion”-ban.

Az biztos, hogy ezek a zenekarok amilyen szilárdan állították anno pár éve/évtizede a méltó befejezés tiszteletét és erejét, úgy csinálnak ilyen jellegű koncerteket és készítenek el új lemezeket. Ezzel megint nem negatívan kívánok szólni, de mindennek megvan a maga oka és okozata.

Új dalok alakulnak / formálódnak már, vagy ez még nagyon korai kérdés?

Abszolút nem korai a kérdés, természetesen készülnek az új dalok megállás nélkül.

Mik a jövőbeli tervek, merrefelé lehet elcsípni a bandát élőben? A nyári fesztiválokon nem nagyon lesztek ott…

Valóban nem, ezt jól látod. :-)

A következő évtől már igyekszünk az itthoni fesztiválozásra is nagyobb gondot fordítani. Egyébként koncertek lesznek folyamatosan, a zenekar myspace oldalán mindent pontosan nyomon lehet követni. A jövőbeli, „soha nem állunk meg” tervekről már írtam, ezt pár kérdéssel utána is csak erősíteni tudom.

Végezetül, köszönöm az interjút!

Én is nagyon köszönöm, illetve nagyon köszönjük az interjút, rendkívül izgalmas volt. További sok sikert!

Melegh Gábor B.

Kontaktok:

http://www.myspace.com/slytract

http://www.slytract.tvn.hu

http://www.myspace.com/noiseheadrecords

http://www.noiseheadrecords.com

http://www.midgardmedia.hu

slytract@tvn.hu