Project For A Better Dream: helyzetjelentő interjú!

Újabb epizóddal bővül a hazai zenekarokat bemutató interjúrovatunk. Ezúttal a budapesti Project For A Better Dream legénységét kérdeztük ki többek között, arról, hogy honnan jöttek, merre tartanak és miben tudnak többet nyújtani egy átlagos metalcore formációnál. A csapat, mely a szóbeszéd szerint élőben üt csak igazán egy rövid kényszerpihenő után keresett meg bennünket, hogy megtörje a csendet és egy újabb lendülettel térjen vissza a hazai koncertéletbe:

Azoknak, akik nem ismernek benneteket megkérlek, hogy mutasd be a zenekart. Mit kell rólatok feltétlen tudnunk?

Egy 2010-ben alakult budapesti metalcore zenekar vagyunk, a szokványos felállásban. Két gitár, basszus, ének és dob. A stílusunk úgy jellemezhető, hogy a klasszikus metalcore elemeit egy kicsit modernebb köntösben, saját stílusunkban adjuk elő. Túlnyomó részt üvöltés és kb. húsz százalék tiszta ének hallható a számainkban. Igyekszünk egy olyan saját hangzást elérni, ami rögtön felismerhető. Mivel fiatal zenekar vagyunk, ez még nem alakult ki teljesen.

Eddig két EP jött ki a nevetekalatt. A kérdésem az lenne, hogy miben fejlődött a legtöbbet a zenekar az utóbbi évek alatt és mi azaz irány, amire számíthatunk tőletek a továbbiakban?

Az eddig kint lévő kislemezek a jelenlegi technikai tudásunkat nem tükrözik. Az elmúlt két évben talán ebben volt a legnagyobb ugrás számunkra, amit majd érezhető lesz a következő hanganyagunkon. Legyen meglepetés, hogy ez milyen típusú felvétel lesz. De, valószínűleg már ebben az évben hallható lesz. A jövőben még igyekszünk fejlődni, mind hangszeres tudásban és mind színpadképben, amire alapból nagy hangsúlyt fektetünk. A két már megjelent EP egyébként ingyenesen letölthető!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=J8oGfq64v90

Miben tudtok többet nyújtani, mint egy másik metalcore zenekar? Miért ajánlanád magatokat?

Nagyon sok embertől hallottuk már azt, hogy az elő produkciónk meglepően intenzív és élvezhető a korunkhoz képest és rendszerint meglepjük az embereket. Például a dobosunk, Kristóf célja, hogy európai szinten is elismert dobos lehessen, ezért rengeteget gyakorol és ezt azért sokan észreveszik. (Ide kattintva megtekinthető egy felvétel a dobjátékáról.) Mátéba, az énekesünkbe pedig rendszeresen belekötnek koncert előtt, viszont miután meglátják, hogy mit művel a színpadon, általában az emberek mély és őszinte bocsánatkéréssel térnek vissza. Továbbá szeretnénk a magyarországi metal színteret kicsit megmozgatni/felfrissíteni és később, amennyiben lehetséges nemzetközi szinten ismert és elismert zenekar lenni.

A szövegek tekintetében mi az, amit a zenekar képvisel és mi van rátok a legnagyobb hatással?

A szövegeink főleg az énekesünk Máté (alkalmanként a ritmusgitárosunk Joszi) tollából származnak. Legtöbbször a mindennapi élet dilemmáiról és problémáiról szólnak. Viszont vannak kifejezetten pozitív hangvételű dalaink is. Előfordul, hogy egy pillanat érzelmi hatásai végigfutnak egy három perces számon vagy akár többen is. Igyekszünk nem eltolódni egyik „divatos” irányba sem.

Ha jól tudom egy sajnálatos okból kifolyólag a csapatnak az utóbbi hónapokban egy hosszabb kényszerpihenőre kellett vonulnia. Mi volt emögött pontosan?

Az énekesünknek volt egy komolyabb műtétje, amit egy két-három hónapos felépülési periódus követett. Ebben az időszakban csak instrumentális próbákat tudtunk tartani, ráadásul a basszusgitárosunk Dávid, sportolás közben térdsérülést szenvedett, ezért nem tudtunk koncertezni. De,ez az időszak sem telt tétlenül! Születtek új számok, melyeket mostantól játszani is fogunk, illetve rengeteg időnk volt tervezgetni a jövőnket.

Az interneten több olyan élő felvétel is kering rólatok, ahol igen intenzív és egységes mozgás már-már koreográfia látható a színpadon. Ez ösztönős vagy, azért szoktátok ezt is gyakorolni a próbateremben?

A közös zenekari mozgás nagyon fontos számunkra, ezért nálunk nincs „ülő próba”. Minden perc, amit a próbateremben töltünk, ugyanolyan számunkra, mint egy koncert és legalább annyira fárasztó is. A mozgások ötven-hatvan százaléka megbeszélt és begyakorolt, a többi pedig az adott pillanatban dől el. Személyes koncert látogatási tapasztalatainkból azt szűrtük le, hogy a színpadon álldogáló vagy maximum sétáló zenekar nem képes megmozgatni a közönséget.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=tluAZso3A9k

Mire számíthatunk tőletek a jövőben? Hol fogtok felbukkanni, alakulnak-e már az új szerzemények?

Amint azt már előbb említettük, egy újabb hangzóanyag várható tőlünk, aminek a mibenléte és terjedelme egyelőre legyen titok. Ebben az évben még tervezünk egy másik meglepetést is a rajongóinknak, de erről sem árulhatunk el többet.  A visszatérő koncertünk, ahol a hosszabb pihenő után ismét színpadra lépünk július 13-án lesz a Dürer Kert kistermében, számos remek hazai zenekar társaságában. Lesz pár Pesten kívüli és felvidéki fellépésünk is, illetve alakulóban van jövőre egy pár állomásos magyarországi turné. Ezen kívül nagyon szeretnénk még kijutni Lengyelországba is néhány buli erejéig, mert az internetes statisztikák és visszajelzések alapján sokan hallgatják és szeretik arrafelé is a zenénket. Köszönjük a lehetőséget!