Pörgős, nyers R’N’R a Turbonegro nyomdokaiban – bemutatkozik a budapesti Elektrik Wale

elektrik wale

December 2-án újabb támogatói buli lesz a bezárással farkasszemet néző Dürerpince megmentéséért. Szorít a december végi határidő, ezért legyünk minél többen a bulin, tegyünk a pince fennmaradásáért, és persze érezzük jól magunkat! A koncerten fellép a Vex, az Igor, a Graveolution és az Elektrik Wale, akikkel a buli apropóján egy bemutatkozó interjút is készítettünk.

Az Elektrik Wale lassan kétéves fennállása óta egy demót és egy nagylemezt adott ki, ami pofátlanul punkosra sikeredett, a zúzós, karcos hangzás garantált. A csapattal eddig pár klubkoncerten és próbatermi összeröffenéseik alkalmával lehetett találkozni, aki pedig még nem hallott róluk, annak ideje belelapozni cikkünkbe és lepörgetni a banda KNUP című albumát. Turbonegro-fanatikusoknak kötelező anyag! Kérdéseinkre Leiner Tamás frontember válaszolt.

Kérlek, mutassátok be a zenekart! Hogy alakult ki a jelenlegi felállás?

A bemutatással kezdeném: Kiss András – dob, Kecskés Ádám – basszus, Leiner Tamás – gitár/ének. A jelenlegi felállás egy egyszerű tagcserével alakult ki, haha. A zenekar korábbi hozzáállása legalább annyira volt komoly, mint maga a megalakulása. Egyszer, egy véletlen összefutás alkalmával elhangzott a nagy kérdés: “nem megyünk le valamikor zenélni?” Nos, lementünk. Egy idő után Ádámmal úgy gondoltuk, hogy lemehetnénk többször, Ernő (a korábbi dobos) viszont sokallta ezt, tehát kerestünk a helyére valakit, aki osztja a lelkesedésünket. Így jött Andris, akiben teljes mértékben megtaláltuk a megfelelő embert.

elektrik waleEnergikus és nyers zenét játszotok, a Motörhead és a Turbonegro hatása megkérdőjelezhetetlen a hangzásotokban. Honnan szerzitek az ihletet, mi az, ami inspirál titeket, milyen zenéket hallgattok?

Úgy gondolom, felesleges volna elcsépelt frázisokat használni, feltehetően ugyanaz inspirál minket, mint másokat, hangzásért pedig a zenei ízlésünk okolható. Valódi választ adni a kérdésedre talán nem is tudnék, esetleg egy fiatalember feltett kérdésére válaszolnék: “rossz zenei ízlés?” Nem, az nálunk nincs! Nagyon szeretjük Jingo de Lunch Underdog albumát, az old school hardcore-t, a Kreatortól és a Sodomtól Varga Miklósig gyakorlatilag mindent hallgatunk, de természetesen ott a Hellacopters, a Turbonegro, a Go It Alone, amik mellett nem mehetünk el szó nélkül. Andris a legfiatalabb köztünk, ő inkább az újhullámos dolgokra van rápörögve, Ádám pedig szereti azokat elvetemült metálbandákat, amiknek nem lehet kiolvasni a nevét. :)

Lassan másfél éve, hogy feltűntetek az első demótokkal, majd idén nyáron jött ki a lemezetek. Hogy zajlott az album felvétele? Hol készült az anyag?

A lemez, csakúgy mint a demó, a Revolver Sound Studióban készült. A felvétel sajnos kicsit szét lett tagolva. Az ok az volt, hogy nehezen tudtuk volna összeegyeztetni a munkáinkat, így maradt a többszöri felvétel lehetősége. A nagy időkülönbség a két anyag között abból fakadt, hogy nem igazán pörögjük túl ezt az egészet, nem hiszem, hogy a görcsölésből túl jó eredmény születne. Úgy gondoltuk, majd felvesszük, ha eljött az ideje.

elektrik waleMesélj egy kicsit a lemezről! Milyen metódussal készülnek a dalaitok, ki-ki hogyan veszi ki a részét a dalszerzésből?

A dalok szinte kivétel nélkül improvizálásból születnek. Egy-egy jó hangulatban (ami amúgy minden próbán jelen van) elkezdünk játszani, és egyszer csak “azta, mekkora téma,” és ennyi. Lehet kívülről ez fapadosnak tűnhet, de valahogy minket inkább az érzés ragad magával, mintsem az agyalás. Eddig elég jól bevált ez a taktika, nem gondolom, hogy változtatunk rajta.

Milyen gyakran jártok össze zenélni, hogy zajlanak a próbák?

Hetente egyszer próbálunk, késő este. Hogyan telnek a próbák? Folyamatos röhögéssel, és néha zenélünk is. :) A kulisszatitkokat nem árulom el, de szívesen látunk bárkit, aki úgy gondolja, hétköznap este nincs jobb dolga!

Próbatermi koncertjeitek ötlete honnan jött? És az, hogy ezt streameljétek is?

Az első koncert ötlete szerintem onnan jött , hogy egy alkalommal több barátunk spontán lejött a terembe és fergeteges hangulatúvá kerekedett a próba. Így valahogy egyértelművé vállt, hogy ezt meg kell ismételni. Aztán Ádám szülinapjára már meghirdetve toltuk a próbát, talán ez volt az, amit streameltünk is. A stream terén nyilván nem vagyunk úttörők, de úgy gondoltuk, hogy miért is maradjon ki a buliból az, aki mondjuk beteg vagy lusta, hogy eljöjjön.

A jövő heti koncert kapcsán tartogattok valami meglepetést?

Meglepetés? Talán pár új szám , de mivel nem mondható el rólunk, hogy egy ismert zenekar volnánk, így a közönség nem nagyon ismeri még a régebbi dalokat sem. Azt emelném inkább ki a koncerttel kapcsolatban, hogy négy majdnem teljesen különböző stílusú zenekar fog fellépni, így lesz lehetősége a közönségnek valami mást is megismerni amellett, amiért érkezik.

Magyarországon kevés hasonló zenekarral lehet találkozni, üde színfoltként vagytok jelen a magyar underground színtéren. Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Körvonalazódnak-e újabb koncertek?

Nincsenek túl nagyra törő terveink, úgy gondoljuk, minden adódik, aminek jönnie kell, persze néha kicsit rá kell segíteni. Tavasszal szeretnénk egy kislemezt kiadni, persze korongon. És a merch területén is szeretnénk előállni valami újabb baromsággal, jelenleg ugyanis pólókon kívül matricához és hűtőmágneshez is hozzájuthat a kedves rajongni vágyó. Jelenleg további koncertjeink nincsenek lekötve, illetve tavaszra kaptunk egy felkérést, de ugye az még elég messze van. Szeretnénk vidékre is eljutni, és persze bárhová, ahol szívesen fogadnak minket és a művészetünket.

December 2-án a Dürerpincében vár mindenkit a Vex, az Igor és a Graveolution és az Elektrik Wale. Mentsük meg együtt a Pincét!