Nomad: “A legizgalmasabb legelőkön kalandozni”

A Nomad zenekar énekese, Fodor Zoltán mesélt nekünk múltról, de leginkább a jelenről, a végáll.om albumról, és a banda jövőjéről, terveiről, önmagukról.

Elsőnek kezdjük azzal, hogy ugye azt lehet tudni, hogy Cicó és Fodi a kultikus The Bedlam-ban zenélt együtt, de sokunk és a fiatalabb olvasók nem ismerhetik e csapatot, így kérlek, beszélj egy kicsit a múltról, mit sikerült elérnetek azzal a zenekarral, és hogy miért döntöttetek a befejezés mellett.

A Bedlam az egy hosszú történet több mint 8 évet ölelt fel létezése és másik 10 év a megszűnése óta is eltelt. Nagyon nehéz lenne összefoglalni így röviden a történelmét. Elég annyit elmondanom, hogy 3 demó után sikeres országos turnét bonyolítottunk le (más idők voltak azok), aztán kiadtunk egy lemezt Inside Ash néven az akkori PolyGram Records-nál, majd különböző személyes döntések miatt abbahagytuk a zenekart, abból a megfontolásból is, hogy még „szépen” legyen vége. A neten valahol biztos talál többet a Bedlamról , aki nagyon akar. Én most a Nomad –ról és az új albumról szeretnék inkább beszélni, ha nem haragszotok.

A Nomad tekinthető a The Bedlam, az Inside Ash album illetve a köztes időben létezett Godlam folytatásának, vagy ez egy teljesen friss kezdet Számotokra? Miért választottátok a Nomad nevet Magatoknak?

Ez inkább egy friss kezdet volt, habár persze a mi szereplésünk miatt egyben folytatása is ezeknek az említett bandáknak. A Nomad név sok-sok keresgélés után tetszett meg mindannyiunknak, számunkra jelképezi azt, hogy mi nem szeretnénk „letelepedni” egy adott stílusban sem szükségszerűen és mindig a legizgalmasabb „legelőkre” kalandozni zeneileg is.

Zavar Titeket, hogy mindig felemlegetik a Bedlamot Veletek kapcsolatban?

Nem zavar ez normális, része az életünknek.


Nomad (b-j): Bálint – bass; Ábel – dob; Fodi – ének; Cicó – gitár

Ha jól vettem ki a honlapotok információiból, a Végál.om lemez anyaga már 2004-2005 környékén kész lett, hogyhogy csak most jelent meg a CD, és hogy kerültetek az Edge Recordshoz?

Nem, ez így nem igaz; 2004 végén kezdtük írni és kidolgozni a dalokat, de még 2006 végén is dolgoztunk új dalokon, amelyek az albumra kerültek. Nem szeretjük elkapkodni a dolgokat, valami olyat készíteni, amit később nem szívesen vállalnánk magunkra. Maradandót és értékeset szerettünk volna kreálni és ahhoz idő kell. A másik oldala a dolognak pedig, hogy ez a banda a semmiből indult, normál demos banda voltunk a sok közül és az Edge-s srácok bólintottak rá végül, hálásak vagyunk Nekik.

A Cd-n az összes dalt Cicó jegyzi, belefolyhat minden tag a dalszerzésbe? Hogy születik meg egy Nomad dal, mik inspirálnak Titeket?

Cicó a főtémát hozza és ahhoz azért ad mindenki valamit. A legtöbbször mi ketten (a Cicó meg én) kezdünk el rajta dolgozni, de volt, hogy az Ábel hozta a dobtémát és úgy indult el egy már korábban felhozott Cicó ötlet. Sokat jammelgetünk, bohóckodunk a próbákon és néha egész jó dolgok is kisülhetnek egy-egy ilyen alkalomból. Az élet inspirál minket, dolgok amik körülvesznek, amik történnek velünk.

Véleményem szerint sikerült olyan dalszövegeket írni a lemezre, melyeket könnyen átérezhet a hallgató, de érdekelne, mit jelentenek számotokra a dalszövegek, mik voltak az inspiráció forrásai, és mire utal a Végál.om cím?

A Végál.om.. cím azt jelenti számomra, hogy véleményem szerint az utolsó időkben élünk és az emberiség a pusztulása felé rohan, a dalok többnyire erről szólnak és arról, hogyan lehetne ezt még megállítani, vagy legalábbis leugrani a már süllyedő hajóról. Ez az album a Remény hangja mindenképpen.

Ha jól tudom úgy volt, hogy egy videoklip is felkerül a CD-re, a promo-n viszont nem szerepel. Mi lett a sorsa, melyik dalra készült, illetve hol lehet majd találkozni vele?

A videoklippet kicsit elnapoltuk, mert az utolsó két dal olyan jóra sikerült (Csak egy függöny, 35), hogy úgy döntöttünk ezek egyikére legyen az első klip, ezt a nyár folyamán el is készítjük és remélem játszák majd a magyar zenei csatornák stb.

Néhány vendég is emeli az album fényét, úgymint Richter Dominika csellón, valamint Aiko Mochizuki, és Simon Wilson. Kik ők, és honnan az ismertség, hogy kerültek a Cd-re?

A Domi egy régi ismerősöm és ő csellózik a lemezen, az Aiko a feleségem, a Simon pedig egy barátunk.

Ütősre sikerült a borító is. Mit szimbolizál a frontborítón a villamos két ablakán a rombadőlt, és az ép város, illetve hátul a felfelé vezető létra?

Ezt mindenkinek a képzeletére és megítélésére bízzuk.

A koncertre járó közönség már ismerhette a dalok többségét, de milyen reakciók érkeztek eddig az albumra, sikerült új rajongókat elérni vele?

A lemezre eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, már csak el kell, hogy jusson a szélesebb körű közönséghez is, azon vagyunk.

Úgy tudom fontos számotokra a vallás, illetve Cicó és Fodi egy önkéntes misszióhoz is csatlakozott. Erről mesélnétek bővebben? Mi ez a misszió, és mivel foglalatoskodtok benn?

Igen éljük a hitünket és próbálunk segíteni hátrányos helyzetű embereken, családokon stb. Sok karitatív projectben vettünk részt az elmúlt években. Gyerekműsorokat adunk elő, kórházakban, árvaházakban stb. Most a nyáron 400 erdélyi magyar árvának szervezünk tábort többet között.

A magyar közönség mennyire vevő erre az igényes, elgondolkodtató zenére, milyen összetételű a közönségetek?

Igen, vevők rá, és még inkább lesznek, hiszem ezt, amint jobban megismerkednek a zenénkkel. Mindenféle arcok járnak a buliainkra 15-45 évesekig és ez így király!!!

Hogy jött össze, és milyen érzés volt a Backyard Babies előtt fellépni? Kedvelitek a zenéjüket, illetve miket hallgattok, olvastok mostanában, melyek a kedvenc filmek, előadók, könyvek?

A Backyard bulira a BPRNR arcok hívtak meg, nem különösebben ismertük a svéd zenekart és bevallom nem nagyon hallgatunk effajta zenét, de jó buli volt!!! Az Ábel hallgat közülünk a legtöbb zenét szerintem.

Mivel foglalkoztok civilben, a zenélés mellet?

Ha jól tudom az Ábel a jazzkonzin tanul, a Bálint a zenélésből él, mi pedig az említett karitatív projectekben.

Mik a jövőbeli tervek, hol lehet Veletek találkozni élőben legközelebb?

Legközelebb a Szigeten láthatnak minket az érdeklődők Augusztus 9.-én a WAN2 színpadon 17:30-kor. Tervezünk egy koncertet Lemezérlelő néven szeptemberben, amely valószínűleg a Merlin-ben lesz. Szintén ősszel szeretnénk minél több vidéki városban is bemutatni a CD-t élőben.

Végezetül, mit üzentek a NuSkull olvasóinak?

Azt üzenjük, hogy vegyék meg a lemezt, ismerjék meg a számokat és jöjjenek el a koncertekre, és mi minden megteszünk, hogy a legizgalmasabb zenei élményben legyen részük!!!! Köszönjük a lehetőséget. Fodi