New Friend Request: a nagy bemutatkozás!

Szokásunkhoz híven ismételten egy hazai reménységet szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. A New Friend Request körül az utóbbi hetekben kezdett el forrni a talaj, amikor is a srácok először adtak nyilvánosan is hírt magukról és nem is kellett sokat várni, hogy a bemutatkozás megérkezzen. Az öttagú formáció számára azonban úgy gondoltuk, hogy nem csak egy hagyományos klippremier lenne indokolt, így egy miniinterjúval kötöttük egybe a várva várt debütálást. A Legend című dalról, a zenekar előzményeiről, a klip forgatás körülményeiről, a csapat jelenéről és jövőjéről kérdeztük ki ezért alaposan a frontember, Kerecsen Lászlót. Nézzétek meg a videót és írjátok le véleményeteket!

1491185_10200297622963666_1174789290_n

Azt hiszem a New Friend Request első valódi internetes megjelenése kapcsán adja magát a kérdés, hogy mégis mit kell tudnunk a zenekarról? Kik alkotják tagjait és korábban hol találkozhattunk veletek?

Körülbelül két éve, amikor a Sunsetes ámokfutásom véget ért, kipattant a fejemből, hogy én bizony csinálni fogok egy új zenekart. Ennyi idő kellett hozzá, hogy megtaláljam azokat az embereket, akik zeneileg és emberileg is passzolnak az elképzelésemhez. Öten alkotjuk a zenekart. Schenk István – gitár, Tímár Péter – gitár, Dombi Viktor – basszus, Németh Zoltán – dob és jómagam Kerecsen László. Én a hőbörgés részét viszem a projektnek. Timet, Viktort és Zolit láthattátok már a Skru, Dirty Down, Needless és a Jackpot zenekarokban.

Zeneileg kik inspiráltak benneteket leginkább és milyen irányba kívántok tovább indulni?

Igen széles palettán mozgunk. Gyerekkorunk óta rengeteg zenekar befolyásolta zenei ízlésünket/fejlődésünket. Több száz zenekart felsorolhatnánk a Blink 182-tól a Protest The Heroig. Ha a valódi irányvonalat keressük, akkor jól hallható, a The Ghost Inside, az A Day To Remember, a More Than A Thousand trió által képviselt vonal. Szövegvilágot és hangszerelést tekintve biztos vagyok benne, hogy nem fogunk világmegváltó eszmékről, megfejtésekről beszélni. Egyszerű gyerekek, egyszerű zenéje, amit nem a többi zenésznek írunk, vagy hogy „csillogjunk” a szakma előtt. Egyszerűen jól akarjuk érezni magunkat, élvezni a zenekarozással járó pozitív élményeket. Azt, hogy milyen zenét fogunk játszani mondjuk három vagy öt év múlva, azt nem tudjuk, hiszen évről-évre változik az ember.

A névválasztás hátteréről mit tudunk, esetleg az Evergreen Terrace a ludas?

Hehe, most, hogy mondod ebbe bele se gondoltunk! (nevetés) Az Evergreen Terrace New Friend Request című nótája, nagyon nagy dal és sokunk kedvence, de nem volt előttem a névválasztáskor. Csupán arról van szó, hogy a mi generációnk még a myspace-en nőtt fel. Biztos sokan emlékeznek, hogy mennyi jó új zenekart ismertünk meg onnan, hallgattuk a nótákat és hasonló mód függői voltunk, mint manapság a Facebooknak. Bár az egy másik dolog, hogy ez inkább ma már az egymás életébe való belekukkantásról szól… Nekem hiányoztak azok az idők és ez által van az egészben egy kis „vissza a gyökerekhez” életérzés. Amúgy meg egy abszolút hangzatos tipikus hármas taglalású zenekarnévről és új zenekarról beszélünk, így mindenkinek mi vagyunk a “New Friend Request”-je! (nevetés)

A jelen cikkben debütált klip leforgatásáról meséljetek, ugyanis a tény, hogy szeretett fővárosunkban fel és alá parádéztok nem mindennapi. Kik felelnek egyébként a videóért?

A videó koncepciója már egy évvel ezelőtt összeállt a fejemben. Eredetileg a Hősök Tere lett volna a fő helyszín de miután hivatalosan elkezdtem utána járni a dolgoknak, megkaptam azt a választ, amitől a legjobban tartottam, hogy csak állami jóváhagyással forgathatunk a téren. Ezt nem tudtuk elintézni, ezért új helyszínt kellett néznünk. Így jutottunk el a Nyugati pályaudvar területén lévő Eiffel térhez, ami elég modern nagy placcal rendelkezik, vízesés, irodaház. Néhány hét egyezkedés után, végül megállapodtunk Firmann Krisztiánnal, akinek ezúton is köszönünk mindent, mert rendkívül szimpatikusan kezelte a zenekart és megteremtette a megfelelő körülményeket a forgatáshoz (biztonsági személyzet, karbantartás, takarítás). Összességében azt mondhatom, hogy három hónap kemény munkába telt az, hogy minden összeállt ahhoz, hogy le tudjuk forgatni a videót. A klipet Farkas Krisztián készítette, aki többek között a legutóbbi két Insane (Lighthouse, The Last Party) és a The Last Charge: Fuck Shit Up videóért is felel! Nagyon élveztük a közös munkát és száz százalék, hogy a következő klipért is ő lesz majd a felelős. A forgatókönyvet, rendezést és a videó grafikai részét én követtem el. Érdekesség, hogy a forgatás során a zenekar iránt érdeklődő emberek többsége külföldi figura volt, akiknek nagy része még szerepet is vállalt a klip egyes jeleneteiben. Volt nekünk lányunk Kanadából, hip-hop előadónk Olaszországból, de még Japánból és Oroszországból is betalált pár arc, aki érezte a zenét.

Hol tudnátok magatokat elhelyezni a hazai palettán és mit gondoltok a magyar színtérről? Melyik zenekarokat tartjátok akár attitűdben, akár zeneileg követendőnek a régi és az új nemzedékből egyaránt?

Mivel ez a debütáló számunk nem hiszem, hogy bárhova is el kéne helyezni minket a hazai palettán. Majd ha valamit letettünk az asztalra, akkor tudunk erről beszélni. Az Insane-t, FiSH!-t és a Cadaveres-t szeretnénk megemlíteni a hazai „még aktív öregek” közül, akiknek nagyon szimpatikusnak és követendőnek tartjuk a zene/zenekar iránti alázatát. Ők azért a tízen x év alatt átéltek mindent. A fiatalabb magyar bandák közül a Don Gatto, The Southern Oracle és a Have No Clue zenekarokat emelném ki. Itt is elsősorban a hozzáállás az, amit példaértékűnek tartunk.

Jelenleg rajongói színtérről nem hiszem, hogy érdemes lenne beszélni, mert nem létezik. Ez a zene, amit játszunk, mondjuk, ötezer (maximum tízezer) embert érdekelhet itthon, ha ügyesek vagyunk és neméi segítséggel el tudjuk hozzájuk juttatni a hírünket. Sajnos nem „divat” most a rock/metal zene itthon, elég, ha ránézünk a YouTube őszi 30-as toplistájára.

Meséljetek egy kicsit magatokról – ki mit csinál a zenekaron túl?

Sulizás, meló, családozás! Minden olyan kötelező kispolgári teendő, amit sajnos vagy nem sajnos nem lehet megkerülni. Hétfőtől-péntekig mindenkinek csörög reggel az ébresztő és le kell nyomni a gombot 8 órában. Aztán többnyire a délutánok próbákkal, dalírással és stúdiózással telnek, de mindig találunk azért havonta egy-két olyan hétvégét, amikor egy szolid italozást le tudunk zavarni lazításképpen. (nevetés)

954422_10200297623123670_592470774_n

Mikor várható az első koncert és milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Nem kapkodjuk el az első fellépést. Fontosnak tartjuk, hogy „összeérjen” a koncertprogram és oda tudjunk verni már az első koncerten is. Ebből kifolyólag március környékén fogunk majd először színpadra állni a Dürer Kertben egy nagyszabású rendezvényen, majd májusban az A38 tetőteraszán. Ezt tavasszal meg fogja előzni még egy új klip, amit a napokban fogunk leforgatni. Fontosnak tartjuk, hogy folyamatos megjelenésekkel tudjuk magunkat megismertetni és magunkhoz csábítania a műfajt kedvelőket. A fesztiválszezon miatt igazán aktív koncertezésre ősztől lehet tőlünk számítani. Bízunk benne, hogy akkor már három klippel a hátunk mögött, össze tudunk toborozni a nagyobb városokban egy kisebb rajongó tábort, akik élik ezt a fajta zenét. Próbáljuk tudatosan felépíteni a zenekart. Nem rohanunk sehova!