“Néhány hónappal korábban még a szobámban üvöltettem meg énekelgettem a számaikat…” – interjú Rácz Attilával, a francia Hightower új énekesével

12647160_1059103637486457_6124426495368983215_n

Vendéginterjú: A cikk eredetileg a Nem Pop Undergroundban jelent meg.

A kiadvány online elérhető, IDE KATTINTVA tudjátok letölteni.

Nem kell sok bevezetés, Rácz Attila a Makeshift Promise frontembere mostantól két fronton teljesít, ugyanis ő lett a párizsi Hightower zenekar énekese is. Ennek kapcsán érdeklődtem felőle, és új, illetve régi zenekaráról.

Lehetne egyből fejest ugrani az aktuális témába, de előtte, ha nem baj kicsit zongorázzuk végig mi történt/történik veled/veletek a hazai banda szempontjából. Ugye mi zeneileg mozogtunk egy vonalon, innen ismerem a munkásságotokat; mi lett a Stay Cold EP-vel? Sehol se találom. Direkt? Nekem speciel az nagy kedvencem volt.

Már nem érezzük magunkénak azt az anyagot. Emlékszem, még a Falcongate-nél láttam régen, hogy a feledésbe dobálnak kész lemezeket. Akkor még teljesen meg voltam ezen rökönyödve, de most már meg tudom érteni. Két dalt még játszunk róla, de azok is változtak az idők során.

A Sand single nyilván egy pillanatnyi akármi eredménye, de kérlek tedd ezt helyre bennünk, biztosan sokan nem tudjuk hirtelen hova tenni.

A gyerekkori barátom, Szántó Áron (P.F.A.) kért meg hogy írjunk egy max. 15 másodperces dalt a válogatáslemezére. Egy pár óra alatt megírtuk és felvettük; valaki szerint a legjobb dalunk. :)

Na, amilyen rövid sejthettem volna, hogy benne van a P.F.A. keze! Viszont az I’m Not As Good As I Thought mar egy komoly release, igaz nem ma volt, de feltudod kicsit idézni azt az időszakot? Milyen volt a fogadtatás, így utólag, hogyan tekintesz vissza rá és mi a személyes véleményed az EP-ről?

Egy érzelmi hullámvasút volt az időszak, amit átfog az EP, és ezt szerintem sikerült megragadni vele. Általános félelmem, hogy elfelejtem milyen érzés volt megélni bizonyos életszakaszokat, és mikor a kezembe veszem ezt a korongot, megnyugtató hogy megcsíptem vele a korai húszas éveim életérzését. Amúgy egy csomót tököltünk a mixel, leveleztem a lemezgyárral, Márkkal a borítóról, és a dalok is nagyon őszinték, meg jó nyersen is szólnak, szóval érzem az önazonosságot ezzel az anyaggal.

A csapat a 2011-es kezdetekhez képest jelentősen átalakult, hogyan történt ez? Család, meló? Nem bánta sehol a csapat ezt a sok tagcserét? Kik vannak most és kik voltak a fontos szereplők?

Sokan megfordultak a bandában, mára én vagyok az egyetlen alapító. Sok mindent éltünk át, klassz lenne, ha valamikor mind a kilencen összeülnénk nosztalgiázni. Azért – gondolom nem meglepő módon, – volt sok veszekedés; ki-ki máshogy képzelte a zenélést, de dominálnak a jó érzések, szívvel lélekkel tolta a banda mindig is.

12717245_1063850503678437_7392603091366823586_n

Melyik formációval indult a külföld vele kacsintgatás? Ez folytatódott a további felállással? Innen vannak ugye a francia kapcsolatok is? Ide köthető esetleg a Hightowerrel való ismertség is?

A Makeshift Promise egy kis banda, kevesen hallgatják ezt a zenét, de mindig nagyon jól esett, hogy a promóterek és a szűk közönségünk is komolyan vesznek minket, kedvesek velünk. Sok lehetőséget kaptunk az utóbbi években; rengeteget koncerteztünk itthon, játszhattunk fantasztikus bandákkal.

Eddig egy külföldi turnét tudhat a háta mögött a csapat, a No Regret-es Balázs kérdezett meg minket, hogy nyáron nem kísérjük-e el a Cold Reality-t. Felejthetetlen élmény volt, Duisburgban a Hightower is nyomta, Párizsban is együtt lógtunk, Jeremie-nél, a gitárosnál aludtunk, haverkodtunk kicsit.

Igen ezt én is sokszor érzem a színtérben, hogy a határokon átívelés az összetartás miatt nagyon erős. Hogyan jött konkrétan  a felkérés, lehetőség?

Nagyjából egy éve, a Fake Shakes-es turnéjuk budapesti állomásán játszottunk először a Hightowerrel. Emlékszem, a koncert előtt kezdtünk el dumálni Romainnel. Jól esett mikor megtudtam, hogy hallgatják meg szeretik a lemezünket, meg azt is éreztük, hogy hasonló bandák hatnak ránk.

Aztán karácsony után írt nekem újra, hogy velem akarnak dolgozni. Komolyan olyan volt, mintha lelassult volna az idő arra a pár másodpercre, amíg olvastam az üzenetét. Néhány hónappal korábban még a szobámban üvöltettem meg énekelgettem a számaikat, most meg azt akarják, hogy én legyek az új énekes. Őrület!

Durva nagyon, elhiszem, hogy mekkora élmény volt. Hogy fogjátok megoldani így a próbákat, bármilyen alkotási folyamatot?

Nagyon aktív a zenekar, folyamatosan küldik az új ötleteket, én pedig igyekszem olyan gyakran kiutazni, ahogy csak lehet. Szerencsére nem megoldhatatlan a dolog, Párizs nincs is olyan messze! :)

A Makeshift nem látja majd ennek kárát?

Kicsit kevesebbet koncertezünk majd, de folytatjuk. Mikor hétvégén összegyűlünk próbálni, az mindig feltölt. Szükségem van rá, hogy együtt legyünk, és a bulikat is nagyon élvezzük!

Koncertezési tervek? Alakul már valami bármelyik bandával is?

A Makeshiftet majd a Brokenthreadel meg a Mirror Twinnel lehet elcsípni erre-arra tavasszal, illetve a Shai Hulud előtt játszunk a szülinapomon áprilisban.

A Hightowerrel májusban nyomunk egy miniturnét Franciaországban, de rengeteg minden van tervben. Nem akarom elkiabálni, de szeretnénk Amerikában is megfordulni még idén.

Sok sikert hozzá! Kiadványok? A Hightowernél szabad kezet hagynak majd neked? Kicsit más azért a te, illetve az előző énekes hangja, ezzel meg tudsz békülni? Nem feszélyez?
A Makeshiftnek elég régen (2014-ben) jött utoljára ki cucca. Mi a helyzet ott?

Ahogy megismertem a srácokat, megnyugodtam, hogy ez egy nagyon jól működő csapat. Abszolút organikusan íródnak a dalok; hatékonyan, együtt működve dolgozik a banda. Az én ötleteimre is teljesen nyitottak, a készülő dalokba is bele tudom vinni magam, de a debüt-album témái is testhezállóak. Sosem felejtem el az első közös próbát. Teljesen más stílusban énekelek mint Vincent, de amikor együtt megszólaltunk,  – nem tudom jól kifejezni, – izzott a levegő. Teljesen belelendültünk a zenélésbe! Olyan volt, mint egy videoklip.

Egyébként tervben van, hogy ősszel stúdiózunk. Ha eszembe jut, hogy az előző anyagot azzal a Steve Evetts-cel vette fel a zenekar Los Angeles-ben, aki a Lifetime, a Kid Dynamite, a Saves The Day, vagy a Wonder Years hangzásáért is felel, akkor azért eléggé izgatott leszek. Szeretnénk valami igazán klasszat összehozni!

A Makeshifttel meg épp stúdiózgatunk. Nem siettetjük a dolgokat, de lesz pár új dal. :)

Mi is reméljük, hogy sikerülnek ezek és hajrá mindenhez! Köszi az interjút reméljük még számolhatunk be rólatok majd jó hírekkel.

Az interjút összeállította: Borhi Dániel