"Mindig bátornak kell lenni" – szülinapi Óriás-interjú

Orias_2015

Lassan tíz éve már, hogy az Óriás triója először feltűnt a fővárosi klubok színpadain, azóta pedig a megkapó alternatív rockban utazó banda a hazai színtér egyik megkerülhetetlen alakjává érett. A srácok mára egy egész sor kis- és nagylemezt, illetve klub- és fesztiválkoncertet tudnak a hátuk mögött, közben trióból kvartetté és vissza is alakultak, időről időre feltűntek (akár alkalmi, akár állandó jelleggel) más zenekarokban is, és ami a legfontosabb, végig ötletes anyagokkal és lépésekkel tartották fenn a közönség figyelmét. E hét szombaton pedig egy különleges koncerttel tesznek pontosvesszőt az Óriás első évtizedének végére; a budapesti Akváriumban kronológiai sorrendben járják majd be újra a zenekar eddigi életművének állomásait, ráadásul az összegzésből a korábbi bandatagok is kiveszik majd a részüket, és a csapat beharangozója szerint még további meglepetésvendégek felbukkanása is várható. Az estét a Néhai Bárány és a most debütáló Oltárifiúk zenekarok nyitják majd, további részletek a facebookos eseménynél, ahova egyébként az ünnepeltek a #10rias hashtaggel jelölve várják a közönség óriásos élményeit is, legyen az akár egy történet, egy kép, videó, vagy bármi – ha megosztod a sajátod, és szerencséd van, páros belépőt is nyerhetsz az estére. Mi pedig eközben a zenekarnak is feltettünk egy csokor kérdést a saját eddigi élményeikkel, tapasztalataikkal, na meg a folytatással kapcsolatban, amelyekre az alapító Egyedi Péter (ének/gitár)-Örményi Ákos (basszus) páros válaszolt nekünk.


Szevasztok! Kezdjük talán a legfontosabbal: boldog szülinapot, Óriás! Mielőtt rátérnénk az aktualitásokra, először is nézzünk vissza egy kicsit a zenekar történetében. Hogy éltétek meg ezt az egy évtizedet? Mit jósoltatok volna magatoknak az elején? Bejött?

Ákos: Nekem speciel fel se tűnt, hogy tíz év eltelt. Én azt jósoltam magunknak, hogy tíz éves szülinap a sportcsarnokban, úgyhogy nem!

Peti: Nekem is elröpült ez a 10 év, én csak annyit sejtettem, hogy még leszünk. Ez be is jött!

Hogy érzitek, zeneileg, vagy mentalitásban tettetek meg nagyobb utat egy évtized alatt?

Ákos: is-is.

Peti: Mentalitásban mi számít útnak? Nem biztos, de valószínűleg okosabbak lettünk a korral. Meg átgondoltabbak. De ugyanolyan hülyék maradtunk. Zeneileg meg sosem akartunk begyepesedni; mindig valamivel picit másabbat akartunk csinálni, mint addig.

orias_2008_Dömölky Dániel képeMi volt a tíz év legnagyobb tanulsága?

Ákos: A sörhöz képest a homok sokkal csúszósabb a színpadon.

Peti: A whisky elviszi az énekhang magasait. És mindig bátornak kell lenni.

Ha három szóban kellene jellemeznetek az eddigi Óriás-kiadványokat, hogyan írnátok le őket? (Ha úgy jobban fekszik, lehet akár egy-egy is.)

Ákos: első EP: szertelen, Gödöllő, étvágy.

Jön: meglepődés, bizonyosság, Dávid.

Példák: stúdió, egység, koncert.

Gondalapos: Békésszentandrás, IHM, dagadó.

Tűz-víz: útkeresés, műgyanta, dalírás.

0209: Halászi, lovak, trió.

Peti: első EP: szabadság, szerelem

Jön: összeállt

Példák: elgondolta, elindult

Gondalapos: kikacsintott

TVR: összegzett

0209: lerázta

Most szombaton az Akváriumban lesz a tizedik születésnapi koncertetek. Mire számítsunk a bulival kapcsolatban? Elhintettétek, hogy előkerülnek majd a korábbi bandatagok is – könnyen sikerült egymásra hangolódni a hosszú kihagyások után?

Ákos: Igen!

Peti: Tényleg könnyen ment. Lacival és Ádámmal is jó hangulatban váltunk el, és mivel szerettek velünk zenélni, most is szívesen igent mondtak. A próbákon percek alatt minden visszaállt a régibe.

Idénre ígértetek egy új Óriás-lemezt is. Hogy haladtok vele, mikorra várható? Merre mentek rajta tovább? Előfordulhat, mondjuk a koncerten felbuzdulva, hogy ezen is felbukkan majd valaki régi ismerős, vagy szigorúan maradtok hármasban?

Peti: Jól haladunk vele, tavaly ősz óta tart a kreatív készülés, demózás. Még mi sem tudjuk, hogy pontosan milyen lesz, de izgalmas, átgondolt anyaggal szeretnénk kijönni. Hamarosan többet is megtudhattok!

Mindig is jók voltatok kreatív dolgok terén, legyen szó akár klipekről, akár lemezmegjelenésről. Most is várható valami hasonló, vagy erről még korai beszélni?

Peti: Még korai :)

A legutóbbi kislemez megjelenésekor volt egy olyan megjegyzésetek, hogy a Válj vízzé basszuskiállása remek hip-hop-alap lehetne. Menjünk el kicsit a többi irányba, melyik Óriás-dalokból lehetne a legjobb pop-, punk- és metálnóta, és kiknek adnátok oda őket átformálásra?

Ákos: Punk a Helyet tudni vagy a Holnap talán, pop a Mindenki írja, mert az ugye a LEGJOBB POPSZÁM, metál meg mondjuk…öö…Szájon át?? De senkinek nem adnék semmit, mienk. Bocs, Szájonátot a Freshfabrik megcsinálta.

Peti: Szinte mindenből lehet mindent csinálni, de mondjuk a Mindenki írját meghallgatnám egy óriási dancefloor himnuszként valami vagány csajtól, mondjuk Jónás Verától.

Végül pedig mi az a kérdés, amitől a legjobban tartotok, hogy nektek szegezik egy interjúban?

Ákos: honnan a név?

Peti: honnan az Ákos?