Man Overboard: interjú Justin Collierrel

Úgy gondolom, nem kevesen vannak olyanok a Nuskull olvasói között, akik már nagyon várják a Polar Bear Club budapesti fellépését, illetve azt, hogy a banda közeljövőben megjelenő, harmadik nagylemeze kapcsán összejön-e az a bizonyos mesterhármas. Azonban július 26-án nemcsak Jimmy Stadték előadásának lehetnek szem- és fültanúi a résztvevők, hiszen a kiadványait ömlesztve tálaló Man Overboard is tiszteletét teszi a Dürerben. Ennek apropóján olvashattok az alábbiakban egy rövid interjút a csapat gitárosával, Justin Collierrel, aki szabadidejében válaszolt pár kérdésünkre a maga tömör modorában.

Szia! Kérlek, mutasd be magatokat azoknak, akik még nem ismerik a zenekart! Kik vagytok, és milyen zenét játszotok?

Mi egy pop punk banda vagyunk New Jersey-ből, és jelenleg a Polar Bear Club társaságában turnézunk Európában.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=SJO6wT4cTxM

Mik a legfőbb hatásaitok? Kérlek, említs pár zenekart is!

Sokféle zenét hallgatunk. A hardcore-t, a metált és a punkot tekintve mindenevők vagyunk, de indie-t és popot is hallgatunk. Mostanság például Tegan and Sara, meg Crumb ment sokat a turnébuszban.

Ha össze kellene állítanod a top 5 kedvenc lemezeid listáját, mely albumokat választanád?

Nehéz kérdés, egy csomó van… Legyen a How I Spent My Summer Vacation a Bouncing Soulstól; a Can’t Slow Down a Saves The Day-től; az Eternal Cowboy az Against Me-től; az Exit English a Strike Anywhere-től; és a We Are The Only Friends That We Have a Piebaldtól.

A POP PUNK VÉDELMEZŐI

A mottótok „Defend Pop Punk”, ami elég elterjedt kifejezés lett az utóbbi időben. Mit jelent ez valójában, mitől akarjátok megvédeni a műfajt?

Az egész egy póló dizájnként indult, de aztán valami sokkal jelentősebb dologgá nőtte ki magát, amit az emberek most velünk azonosítanak. Azt gondoljuk, hogy ez csupán egy felhívás, hogy arra, hogy mindenki őszinte muzsikát játsszon. Ezt védjük mi is, és azt szeretnénk, hogy mindenki emellett álljon ki.

Mi a véleményetek a mai pop punk színtérről? Mit gondoltok, mi a különbség a mai és az akkori viszonyok között, amely arra indított benneteket, hogy zenekart alapítsatok?

Amerikában a pop punk szintere jelenleg elég jónak mondható; egy csomó zenekar van, és mindenki támogatja is a másikat. Szerintünk ez egy nagyszerű dolog. Már izgatottan várjuk, hogy betekintést nyerjünk a kelet-európai helyzetre is.

KIADÓK HÁLÓJÁBAN

Mit kell tudnunk a Last Tape Collective-ről? Milyen indíttatásból alapítattatok saját kiadót, és milyen zenekarokat karoltok fel?

Ez alapvetően egy kis kiadó, ami mögött a zenekar áll. Egy csomó mindent jelentetünk meg kazettán és bakeliten, és mellette aktívan disztrózunk is azoknak a bandáknak, akik megkérnek minket rá, vagy akiknek tudunk segíteni. Nézzetek utána az olyan zenekaroknak, mint a Smile & Burn és az AYS Németországból, vagy az amerikai bandáknak, mint például a Misser.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=mWeoklpXJ3k

Nemrég új kiadóhoz, a Rise Recordshoz szerződtetek, akik közismerten nagy arányban foglalkoztatnak egyazon zenei és vizuális koncepcióra építő zenekarokat. Volt bármilyen szigorú megkötésük az új albummal kapcsolatosan? Beleszóltak a dalírási folyamatokba?

Olyannyira nem, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Tök jó hozzáállást tanúsítottak mindennel szemben, amit csináltunk, pedig meg sem mutattunk nekik a dalokat, amíg fel nem vettük őket. Az emberek az a tévképzet él, hogy ők valami visszataszító szörnyek, de valójában igazán rendes emberek, akik mellesleg nagyon keményen dolgoznak.

_

Mit várhatunk az új nagylemeztől, és mikor fog megjelenni? Mik a tervek a jövőre nézve?

Habár nem lesznek rajta hatalmas változtatások a korábbi dolgainkhoz képest, kétségtelenül előrelépés lesz a zenekar életében. Amennyiben valaki eddig kedvelte a Man Overboardot, az úgy gondolom, az új lemezt is szeretni fogja. Szeptemberben fog megjelenni a Rise Records gondozásában.

LEMEZRŐL LEMEZRE (?)

Milyen visszajelzéseket kaptatok az első lemez, a Real Talk kapcsán?

Nagyon jó értékeléseket kaptunk, de ami sokkalta fontosabb, úgy tűnik, bejött a srácoknak a zenénk – és ez az, ami valójában számít, mert hát mégis ők jönnek le a bulikra is, és tőlük kapjuk az elsődleges visszacsatolást.

A Real Talk több mint egy hónappal a hivatalos megjelenés előtt kikerült az internetre. Mi a véleményetek az esetről?

Először óriási szívásnak éreztük az egészet, de aztán nagyon megkönnyebbültünk, mivel így hamarabb elkezdhettük játszani az új dalokat, ez pedig nagyon király volt!

Csak 2008-ban alakultatok, de meglehetősen terjedelmes diszkográfiával rendelkeztek. Mi a magyarázat erre a termékenységre? Mennyi időt töltötök dalírással, és van-e fő dalszerző a csapatban?

Zac és Nik a fő dalszerzők. Mindketten nagyon tehetségesek, de mindenki keményen dolgozik a dalokon és azon, hogy kiadványokká gyúrjuk össze őket. Így aztán egy csomó dolgot jelentettünk már meg.

SZABADIDŐMBEN PEDIG…

Amennyiben jól értesültek vagyunk, ez az első alkalom, hogy tiszteleteteket teszitek Magyarországon. Mi jut először az eszedbe, ha kis hazánk nevét hallod?

Habár a Man Overboard valóban első alkalommal koncertezik itt, én már kétszer is jártam Budapesten, csak más zenekarokkal. Azt hiszem, talán mindenkinek a kaja jut először az eszébe, haha.

Turnézás közben jut időtök nézelődésre? Mit csináltok szabadidőtökben?

Jelenleg éppen szabadnapon vagyunk, úgyhogy megpróbáljuk intézni a dolgainkat, megragadva a pillanatnyi szabadidőnket. A sofőrünk házában vagyunk Svájcban, csak kajálunk és videojátékokkal játszunk – én meg egy csomó számítógépes munkát végzek, mert hát valamiből élni is kell. Egyszerű srácok vagyunk, szeretünk lógni a barátokkal, barátnőkkel, szeretünk zenélni, utazni mindenfelé és jól érezni magunkat.

_

Mit várhat a közönség a Polar Bear Club társaságában adott budapesti koncerttől? Miként kerültetek kapcsolatba egymással, és mit gondolsz a zenéjükről?

Régóta kedvelem őket, ráadásul van egy csomó közös barátunk is, így aztán igazán király dolog velük turnézni. Tymm a Fireworksből – aki évek óta jó barátom – dobol náluk, őt is jó látni minden nap. A Before We Met, a Real Talk és a Human Highlight Reel dalai közül fogunk játszani, szóval gyertek el és, hallgassatok meg egy rakás nótát – általában 12-15 dalt játszunk alkalmanként!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=xcCB75r_tYY

Szeretitek a képregényeket? Amennyiben igen, van(nak)-e kedvence(i)tek?

Én nem olvasok képregényeket, de Zac igen, és az ő kedvence a Csodálatos Pókember.

Mit csinálnál, ha nem lenne Man Overboard?

Én személy szerint azt hiszem, hogy visszamennék tanulni, mert a zenélés miatt hagytam fel a diákélettel… Szóval úgy gondolom, hogy visszamennék a suliba, haha.

Köszönjük az interjú lehetőségét – izgatottan várjuk az első magyarországi fellépésünket. Remélem, ez első lesz a sok közül. Találkozunk a koncerten!

Mi pedig köszönjük a lehetőséget a Skalar Music Hungary-nek.