La Dispute – Valahol a turné és Altair között

A La Dispute Somewhere at the bottom of the river between Vega and Altair remekbe szabott albuma után úgy éreztük, érdemes kicsit bővebben is faggatnunk őket. Szerencsére a srácok az amerikai turné közepette is szakítottak ránk némi időt, s készséggel válaszoltak a pesztrálásra.

Az első kérdésem az lenne, hogy miként mutatnád be magatokat valaki olyannak, aki még sosem hallott rólatok?

Szerintem jól leírja a hangzást hogy szenvedélyes. Utálok zenét címkézni, úgyhogy hagyjuk meg ennyiben, ha!

A “Somewhere…” album sokunkat meglepett, és végleg feltett titeket a térképre. Amikor végeztetek a felvétellel, számítottatok ekkora áttörő sikerre?

Nem, egyáltalán nem számítottunk ilyenre – mert nem ez volt a meghatározó gondolat. Amikor írtuk az albumot, csak azzal foglalkoztunk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból. Más nem is számított. Nagyon elégedettek vagyunk azzal, ahogy sikerült. Valakiknek tetszik, másoknak nem. Ez nekünk így van rendben.

Mik az eddigi turnétapasztalatok? Hogy fogadtak a rajongók?

A turné abszolút lenyűgöző volt. Ha az úton vagy tényleg látod mások szeretetét és szenvedélyét körülötted. Sok barátunk eljött megnézni minket, és sok újra is szert tettünk! Az emberek miatt minden megérte.

Mi volt a legfurcsábban vélemény amit olvastatok vagy hallottatok az albumról?

Túlzottan sok furcsa kritika is volt haha, de gyakran nagyon fura bandákhoz is hasonlítanak minket. Vicces amikor valaki azt gondolja, hogy tudja a szándékaid meg a motivációd miután meghallgatták a lemezt, aztán bírálólag nyilatkoznak a művészről, mikor teljesen átsiklottak a lényeg felett. A lemezkritikák nagyon vicces és haszontalan dolgok.

Van feszültség a bandán belül a sok összezártságtól? Hogy bírjátok a sok utazást?

Annyi horrortörténetet hallottunk már összeakadó bandákról turné közben, de nálunk minden rendben megy. Nincs nagy veszekedés vagy gyűlölködés, csak valami kisebb vita olykor-olykor. Semmi komoly szerencsére, úgyhogy ezért hálásak is vagyunk!

Melyik volt a legemlékezetesebb koncertetek?

Kalifornia állati volt. A barátainkkal játszottunk, a Comadrével és a Touche Amore-ral. Mindkettő nagyon fasza volt, és valódi megtiszteltetés!

Terveztek európai turnét az ausztrál után?

Szeretnénk, csak még találni kell néhány kedves embert, aki ebben segít nekünk.

Hogy kel életre egy La Dispute nóta, mi a munkamódszer?

Általában össznépi munka. Először egy gitár részlet vagy dob ötlet, aztán mindenki felépíti a vázat. Jordan általában utána írja meg a szöveget, de mostanság próbálkozunk a szöveget is együtt építeni a zenével. A módszer mindig változni fog, és amikor már nem változunk tovább, akkor majd nem marad már semmi.

Hogy megtörjük az átlagos zenei kérdések ciklusát, melyek a kedvenc könyveitek, mit olvastatnátok el minden tizenhat évessel?

Jordan lenne a legjobb ember erre a kérdésre, de én mostanság A Setét Torony sorozatot olvasom, és lenyűgöző. Chad épp odafönn a The Pirate’s Dilemma-t olvassa.

Volt már valamiféle megvilágosodásotok, vagy meg tudnál jelölni egy olyan pontot, ami miatt most ott vagytok, ahol?

Szerintem az első koncertünk volt az. Hobbiból kezdtünk el játszani, de annyira összehangolódtunk akkor (és még inkább a többin), hogy úgy éreztük, sokkal többet is ki lehet ebből hozni.

És az utolsó kérdés: kedvenc rajzfilm?

Tininindzsa teknőcök és Batman, dó!