Khors interjú!


Már egy ideje ígérgettem az interjút, azonban az ukrán malmok lassan őrölnek… de ami késik, az nem múlik, megkaptam végül a válaszokat, s ahogy jól sejtettem és lejött a levelezés során is, Khorus közvetlen és barátságos ember. Teljesen más ország, teljesen más értékrend és mentalitás, ahogy a kultúra is differens velünk, éppen ezért volt ez egy érdekes és tanulságos beszélgetés, kérdez-felelek az életről, a múltról, jelenről és az értékrendekről, melyben megint csak segítségemre volt Zuzu illetve Kilián Magdolna egyaránt. Na de lássuk mit is rejtenek az ukrán befagyott tavak és hólepte fenyők…

– Először is kérlek mutassad be a zenekart, kinek mi a posztja és milyen bandákhoz köthető a nevük? Pár mondatban jellemezed mindegyiket, illetve a hétköznapi életben, ki hány éves és mi a foglalkozása?


– Itt egy rövid bemutatása a bandának és magammal kezdeném:

KHORUS – Basszusgitár, zene, dalszöveg, produkció, stb.
Korábban 1996-2004-ig az Astrofaesben játszott.
Kor: 34
Foglalkozás: kis magánvállalkozás
Személyes készségek: célorientált, társaságkedvelő, óvatos
Családi állapot: házas, két gyermek (egy lány és egy fiú)

KHAOTH – Dobos
Korábban (1997-2000) az Astrofaes-szel játszott, 2001-ben a Hate Forest-tel (R.I.P.).
A TESSARACT frontembere 1995-től és még most is.
Kor: 30
Foglalkozás: eladó
Személyes készségek: becsületesség, egyenesség, függetlenség
Családi állapot: elvált, egy gyerek (lány).

HELG – gitár, vokálok, zene, dalszöveg
Korábban (2000-2004) a RUNES OF DIANCEHT-ben (R.I.P.) játszott.
Kor:25
Foglalkozás: beszerzési menedzser
Személyes készségek: szorgalmas, vidám és némi irányíthatatlanság alkohol hatása alatt
Családi állapot: házas, egy gyermek (lány)

NORT — gitár
1996-tól és még most is a NAGUAL tagja.
Kor: 29
Foglalkozás: köztisztviselő
Személyes készségek: kedvesség, felelősség, előzékenység
Családi állapot: elvált, egy gyermek (lány)

Megpróbáltam csak a pozitív tulajdonságainkat kiemelni, a negatívakat kihagytam. Ha-ha.

– Mit jelent számotokra a tél? Mennyire vannak hidegek felétek? Állítólag a globális felmelegedés már az igazán rideg területeken is érezhetően enyhíti a mínuszokat, a világvége, ha bekövetkezik, akkor az emberi erkölcstelenség vagy a felmelegedett éghajlatnak köszönhetően? Esetleg más?

– A tél egy igazán imádnivaló évszak. Ha elmész a koszos és poros városból, festői tájakat találsz havas erdőkkel és völgyekkel. Hihetetlen hideg szokott lenni ez a 3 és fél hónap, volt már példa rá, hogy -30 fok alá is süllyedt a hőmérséklet. Ám a helyzet megváltozott, például tavaly csak vagy két hétig volt hideg, és emellett nem is volt hűvösebb -5 foknál. Valószínűleg a globális felmelegedés hatása. Az apokalipszis témája nem igazán az én világom, mivel van két felnövekvő gyermekem, s békés jövőt szeretnék nekik, egyébként is elég apokalipszis történt már így is az országunkban. De nagyon is érzem, hogy ez a világ a lejtőn halad lefelé, de nem ez lesz igazán az oka annak az apokalipszisnek. Talán az, az emberiség természettel való „játéka” lesz, vagy talán a természet önmagától egy újabb jégkorszak felé tart, ami nem lesz olyan vicces, mint amilyen rajzfilmben volt.

– Egy zenekar mindig önkifejezés, melynél elkerülhetetlenek a hatások és a mindennapok szürkesége. Politika, művészet? (jobboldal-baloldal, kedvenc festő, könyv, film, borító)

– Egyetértek, az a hatás létezik egy bizonyos értelemben. De a magam részéről, ez inkább valahol a tudat alatti szinten mozog. Mondhatni ez javarészt zenékből és könyvekből származik. Sokféle zenei stílust hallgatok: a metáltól a post-rockig. Ha a kedvenc együtteseim érdekelnének, így hirtelenjébe a W.A.S.P., Celtic Frost, The Cure, Fields Of The Nephilim, Lycia, Ikon, Monumentum, Tulus, Kampfar, Anathema, God Is An Astronaut bandákat tudnám megemlíteni. Még folytathatnám is a listázást, mivel nincs egy legkedvencebb bandám. Ami az irodalmat illeti, jobban szeretem a fiktív vagy dokumentációs könyveket. Jelenleg Leo Gumilevtől olvasom az Ősi Oroszország és a Nagy Völgyet. Nem fordítok sok figyelmet a politikára. Nincs különösebb kedvencem a szépművészetekben, habár szeretem Aivazovsky, Bosch és Dali képeit. Ugyancsak kedvelem még a labdarúgó- és jégkorongmérkőzéseket nézni a TV-ben.

– Az egész világban globális gazdasági válság van, nálatok mennyire érezni a munkanélküliséget? Hajléktalanok, alkoholizmus, kábítószer temetők, prostitúció, korrupció?

– Krízisünk igen erős ütést mért ránk, ugyanúgy, mint a Globális, rögtön a Szovjetunió összeomlása után. A hajléktalanok, az alkoholisták és más magas társadalmi rangú emberek száma elképzelhetetlenül nagy. Annak ellenére, hogy nagyon sok a gazdag ember, ez csak azt mutatja, hogy nagyon csekély az egyensúly a társadalmunkban és bomlasztó a kormányunk munkája. A minimálbér körülbelül 100 dollár, mikor 1 kg hús 6 dollár, 1 liter benzin 1 dollár, a havi háztartás fenntartási költségek (mint az elektromosság, meleg víz, gáz, stb.) 40 dolláros szinten mozognak. A megélhetési lehetőség országunkban kemény, s ahogy mondják: a legnehezebb kihívás azoknak szól, akik büszkeséggel és méltósággal néznek szembe ezzel.

– És ha már egyszer itt tartunk, mindig is kíváncsi voltam h az ott élő emberek hogyan gondolkodnak a Szovjetunió felbomlásáról és ez őket hogyan érinti, érintette?

– Minden más. A Szovjetunió összeomlása után az élet nehezebbé vált, gazdasági szempontból sok ember úgy gondolja, hogy ez egyáltalán nem volt jó Ukrajnának és azt mondják, hogy a korábbi kapcsolatokat maximálisan állítsák vissza. Mások elégedettek az adott függetlenséggel és próbálnak megszabadulni a kommunista múlttól. Ez leginkább az ifjabb generációknál tapasztalható, akik nem szenvedtek a szovjet moralitás hatásától. Úgy gondolom a régi szovjet embereknek rengeteg emléke van a közelmúltjukról, negatívak és pozitívak is; a katonák hőstetteitől kezdve a II. Világháborúban az 1930-as évek éhínségéig.


– Mennyire élhető a környezeted? Milyen a városotok (Harkiv) és milyen helyi zenekarokat ismertek? Tényleg, ajánljál már pár nevet, melyek kiemelkedők a black metál sceenéből illetve kikkel vagytok jóban?

– Kharkiv a black-metál bandáiról híres már régóta a világban. Javarészt Nokturnal Mortumből és Tessaractből való tagokkal tartjuk a kapcsolatot. Azok az idők, amikor más bandákkal közeli kapcsolatban álltunk, elmúltak és manapság nem találkozunk egymással túl gyakran. Alig tudok ajánlani bárkit is és mindemellett az igazán jó bandákat már ismered és több albumot is kiadtak már, mint pl. a Drudkh és Astrofaes.

– Milyen zenekarok voltak rátok mély hatással? Ukrajnára milyen zenei stílusok a jellemzőek? Tudomásom szerint elég sok a black, doom és death csapat, ilyen szempontból talán hasonló a helyzet, mint Lengyelországban. Milyen lengyel bandákat ismertek és milyen magyarokat? Haha.

– Igen, sok black-, doom-, és death-metál bandánk van, más stílusok nem olyan népszerűek. S ami a hatásokat illeti, az utolsó csepp, ami kiváltotta a belépésemet a black-metál világába az a Nokturnal Mortum koncertje volt 1995 őszén, a Lunar Poetry programot játszották. És 1996 elején Thurios és én, bejutottunk az Astrofaes első próbáira. Kedvenceink abban az időben a norvég Enslaved, Emperor, Immortal, Mayhem, Burzum, Gorgoroth voltak. Mind a klasszikusok egy szóval. És sok lengyel bandát is ismerek, pl. a Sacrilegium, Graveland, Christ Agony, Behemoth (amúgy Khors játszott egy koncerten az utóbbival idén májusban) stb. A magyar bandákat tekintve a vitathatatlan kedvencünk a Sear Bliss. 1997 óta ismerem őket, a The Haunting című albumuk igazi remekmű. Természetesen ki nem hagyható a csodás Attila megemlítése…

/Csihar Attila : Tormentor, Mayhem, ex-Korog, ex-Plasma Pool, ex-Keep of Kalessin, Himalaja, ex-Aborym, Burial Chamber Trio, Current 93, Grave Temple/

Mayhem vagy Burzum?

– A kölcsönös kapcsolatuk nem izgat engem. De ha zenéről beszélgetünk, a Burzumot választom, akik még nem adtak ki kudarc albumokat. Ugyanakkor a De mysteriis Dom Satanastól eltekintve, egyetlen más albumot se tudok kiemelni a Mayhemtől.

– Nappal vagy éjszaka?

– Éjszaka. Nagyon hangulatos időszaka a napnak. S habár általában ekkor próbálok aludni, ez a legtermékenyebb időszak is egyben, ami a zene és dalszövegalkotást illeti.

– Napkelte vagy napnyugta?

– Mindegyik ugyanannyira gyönyörű pillanata a naptevékenységnek. Nem tudok választani.

– Farkasember vagy vámpír? Haha.

– Még sosem találkoztam velük. Ha-ha. De a filmekből ítélve inkább az Interjú a Vámpírokkalt és Bram Stoker Drakuláját választanám.

Venom vagy Bathory?

– Venom volt az egyik legelső metál banda, amit hallgattam, és a black metál sokáig az albumuk címét jelentette számomra, mint egy komplex zenei stílust. Még a 80-90-es évekbeli albumjaikat is szerettem, azonban ugyanezt nem mondhatnám el a Bathoryról a Twilight időszakuk után.

Celtic Frost vagy Infernäl Mäjesty?

– Mindenképpen Celtic Frost. Kedvenc csapatom a black metál három alapítója közül (+Venom és Bathory), ahogy manapság mondják. Még a Cold Laket is meghallgattam, amelyet mindenhol elfeledtek. Az újraegyesülés és az abból származó Monotheist engem a padlóra küldött, nem hallottam még ennél jobbat a metál zenében az utóbbi két évben. Zsenik, újítók!

– A zenekar már 3 éves, ám ennek ellenére már 2 korongotok is kijött Oriana Musicnál, mit kell tudni a kiadóról és milyen fogadtatás érte a megszületett anyagokat? Mennyire hosszú életű a project? Egyáltalán projectnek élitek meg? Lesz-e folytatás?

– Igen, épp augusztusban fogjuk a 3. évfordulónkat ünnepelni. Nagyszerű munkát végeztünk ez idő alatt és a kiadónk valóban segített a zenénk előléptetésében, amennyire megtehet ilyet egy kis független kiadó. A kapott kritikák többnyire pozitívak s ez jó. Ha-ha. Biztosan van negatív visszajelzés is, de türelemmel és megértéssel próbálom feldolgozni azokat is. Nem tudom, meddig maradunk fenn, de az biztos, hogy a Khors nem egy projekt, ez egy igazi banda minden dologgal, ami kijön: koncertek, állandó tagok (Remélem, haha!) és új albumok.

– A nagy kérdés, amit az emberek feltesznek, nem az, hogy mi a lét értelme,, hanem az hogy mi haszna az egésznek, te hogy látod ezt?

– Nem fordítok nagy figyelmet erre a globális probléma kérdésre. De szerintem általános dolog az ember részéről a jó örökség hátrahagyása. Először is számomra az, hogy egészségesen felneveljem a gyermekeimet. Hogy megtanítsam őket élni ebben a kegyetlen, jobban mondva szaros világban, hogy úgy éljenek, hogy őszinték legyenek önmagukhoz, büszkék legyenek az anyaföldre és igazak legyenek abban, amit csinálnak. A világ többi részének a kincsei és a civilizációinak csodái, nem igazán tartoznak az én érdeklődési körömbe.

– Kinek az ötlete volt a borító és a booklet hihetetlenül igényes kivitelezése? Képeiteket és a borítót nézve, mindenfajta black metál klisétől és hagyománytól (arcfestés, pentagram, fordított kereszt, egyház ellenes külsőségek, etc) mentesek vagytok, miért?

– A borító koncepciója és a booklet az én és a tervezőnk, Sir Gorgoroth munkája, aki egy nagyon tehetséges fiatalember. Sir segített látható formába önteni a gondolataimat és ötleteimet, ahogyan az album borítóján is megjelent. Az úgynevezett black-metál klisékre nem nagyon fordítunk figyelmet. És úgy gondolom, nem örültél volna, ha a bookletben kifestett arccal és fordított keresztekkel a homlokunkon állunk, néhány vérrel összekent nővel és más cuccokkal. Ha-ha! Vannak olyan bandák, akiknek szükségük van erre.


– Vallás? A sátánizmust rengeteg féle képen értelmezik, te hogy éled meg?

– Nem érdekelnek a modern vallások. Csak az őseink hitével foglakozom. Ami a sátánizmust illeti, nem szerettem sose. Habár olvastam némi irodalmat (mint pl. a Sátán Biblia) információkért, csakúgy, mint a Koránt és a Keresztény Bibliát. Nem akarok ítélkezni felettük, mivel ezek a szentírások nem fogtak meg nagyon.

– Mit jelent számotokra a pagan? Sokan egy kalap alá veszik az NS-szel, holott a kettő között van némi különbség.

– Nagyon tisztelem őseink hitét. A pogányság volt és lesz a legtisztább, legaktuálisabb és természetesebb vallás. A modern pogányság szerintem nem feltételezi az alapos meglétét minden ceremóniának, mint ahogy a múltban azt tette. Ma modern és műszakilag felszerelt világban élünk. A fő dolog az, hogy emlékeznünk kell a gyökereinkre és anyaföldünk történelmére. A nemzeti-szocializmus és a pogányság elképzelései ma eléggé összekeveredtek. Ami minket illet a Khors nem egy politikai banda. Próbálunk segíteni a zenénkkel egy olyan új generáción, akiknek olyan dolgok voltak a legfontosabbak az életükben, mint a hazafiság, büszkeség és becsület. Ezen az alapon az ország döntő lépéseket tehetne a drogok, LSD, MTV-szarságok és satöbbi által elrontott társadalom helyreállításában. Ez sokkal fontosabb, mint a nemzetközi konfliktusok kirobbantása. Fontosabb alkotni, mint kinyilvánítani a gyűlöletet és az ellenszenvet!

– Naa, akkor egy idióta kérdés, mit üzensz a Nuskull olvasóinak?

– Légy óvatos mit teszel és gondolj az alapvető értékekre, amiket majd hátrahagysz, hogy a gyermekeidnek és követőidnek biztos föld legyen a lába alatt. Ne feledkezz meg a gyökereidről, a történelmed gazdag és óriási teljesítményéről, ami egyezségek fényébe burkolózik!

– És még egy, haha… Mit tennél, ha a boldogság egy alma lenne?

a, Beleharapnék, s behabzsolnám.
b, Fényesítgetném, s elraknám.
c, Apró szeletekre vagdalnám, ha szomorú lennék fogyasztanám.
d, Körtére cserélném :}

– Egy másik változatot választanék, a gyerekeimre hagynám azt az almát, mivel az igazi boldogság az, mikor a gyerekeidet boldognak látod.

Kívánom, hogy az ukrán dér és fagy minél előbb csípje vörösre a magyar atmoszférikus és depresszív hallgatótábor arcát is. Köszönöm a kielégítő válaszokat és az interjút!

Kösz az érdekes kérdéseket, örülök, hogy érdeklődnek bandánk iránt az országodban. Minden jót és vigyázz magadra!

Khors – Cold kritika a Nukullon

Hivatalos Khors oldal