Insane interjú Érsek Gáborral

Igencsak felpörögtek az események az utóbbi időben az Insane zenekar körül, és mivel már több mint 3 éve annak, hogy legutóbb a Nuskull hasábjain nyilatkozott a banda lelkének is nevezhető Érsek Gábor, így elérkezettnek találtam az időt, hogy kifaggassam a közelmúlt eseményeiről és a jövő terveiről.

Mi a helyzet az Insane háza táján mostanság? Nemrég új gitárost (Szakonyi Balázs) avattatok a zenekarban. Mennyire nevezhetjük stabilnak ezt a jelenlegi felállást?

Abszolút stabilnak érzem, de hát mindig ezt szokás mondani, nem?! :) Ugyanakkor persze mindig történhet bármi… Balázs sem egy fiatal srác már, biztos vagyok benne, hogy ő is tudja, mit szeretne 100%-osan csinálni, ezért is van velünk.
Amúgy meg koncertezünk ezerrel, mint ahogy mindig is, illetve szeretnénk majd egy új lemezt is csinálni, de előtte most 2 számot fogunk felvenni akusztikus verzióban még Karácsony előtt. Házilag, lent a próbateremben fogjuk majd rögzíteni. Jövőre pedig egy 8-10 számos albumot akarunk majd kihozni.

Bálint már harmadik éve frontembere a bandának, aki ugye Oszit váltotta. Sikerült teljes mértékben elfogadnia a közönségnek őt? Vagy vannak még akik a múlton rágódnak?

Persze, mindig vannak összehasonlítgatások, főleg a Nuskullon szerintem. :) Mi meg akartuk egyébként változtatni a zenekari nevet is anno, de nem volt semmi olyan ötlet, ami jobb lett volna. Az Insane név alapvetően nem jó, mivel külföldön csomószor volt már az, hogy problémákba ütköztünk. Például Brazíliában és Franciaországban is van Insane… És akkor azt találtuk ki, hogy mellérakunk még valamit, egy számot vagy ilyesmi. Van nálunk ez a 33, mint kultikus szám és akkor azt akartuk mellécsapni, de majd a következő lemezre szerintem változtatni fogunk valamit. Gyakorlatilag csak én vagyok eredeti tag, meg Laci aki ugye nagyon régóta velünk van, őt is mondhatjuk eredetinek, hiszen az igazán komoly munka az ő érkezését követően kezdődött el.
Visszatérve Bálintra, szerintem az első egy évben nagyon nehéz volt neki, a mai napig ő is ezt mondja. Fel kellett nőnie ehhez a feladathoz. Viszont amikor elkezdtük azokat az új dalokat játszani, amiket már együtt írtunk, szerintem onnantól indult el pozitív irányba a dolog. És pont az ilyen Oszi fanoknak üzenném azt, hogy jöjjenek le, nézzék meg a Bálintot, függetlenítsenek el Oszkártól és nézzék meg a produkciót. Szerintem nem fognak csalódni. Aki pedig a régi Insane-t keresi ebben, az viszont nem fogja megtalálni, ebben biztos vagyok, mivel mi is változunk, fejlődünk. Ez most mondjuk ugyanolyan mintha a Blindból kilépett volna a Gergő, haha.

Mi a legkedvesebb és a legnegatívabb élményed Oszival kapcsolatban?

Kedves emlék az nagyon sok van, a legnegatívabb dolog pedig az, hogy mindig is utáltam, hogy amikor vége volt a koncertnek és kibaszott vizes volt neki is meg nekem is a pólóm, mindig megkértem hogy ne tegye az enyémre, mert így is büdös volt. Erre ő mindig rárakta és akárhányszor mostam ki, olyan szarszaga volt hogy nem igaz… :D
De igazából én úgy gondolom, hogy az évek begyógyítják a sebeket. Pont most vagyunk egy közös turnén és borzasztó jól elmulatunk és már a második alkalom volt azt hiszem hogy velünk jött haza és nem a zenekarával. Persze nem azért mert nincs velük jóban, csak tudja hogy mi mennyire csináljuk a rock and rollt… :D

Nemrég volt egy Holland körutatok. Mesélj erről egy kicsit bővebben légy szíves.

Három buli volt egész pontosan. Kivételesen repültünk, fapados járaton. Amszterdamban egy kis klubban játszottunk, tök jó kis buli volt, másnap egy fesztiválon, az annyira már nem adta. Az utolsó koncert pedig egy igazi meglepetés volt egy nagyon jó klubban, nagyon jó hangosítással, ráadásul sokan is voltak. Egy holland bandával játszottunk, az a nevük hogy Meet the Storm, szerintem fognak majd itthon is hallani róluk. Az énekesük egyébként magyar.

Hogyan sikerültek a nyári fesztiválok?

Az baj, hogy a felén én nem is játszottam egy műtétem miatt. A Cadaveres volt perkása, Máté dobolt, illetve a Pigs Might Flyból az Andris. Ők ugrottak be, szerintem hibátlanul. De egyébként a Hegyalja meg az Azfeszt volt, amiket baromira beéreztem. De összességében a fesztiválokról nem mondanám, hogy lett volna rossz bulink.

A koncertjeiteken még mindig szoktátok játszani a Head Up-ot a Deftones-tól. Hogy tetszik az új album?

Nekem nagyon tetszik, ahogy mindenkinek a zenekarból. De persze nem annyira mint mondjuk az első lemez, ami a mai napig etalon. Eltelt ugye x év azóta és elmentek egy teljesen más irányba. Így nyilván megosztja azért a rajongókat.

A Shadows Booking és az Under The Music Management is a Te nevedhez köthető. Mesélnél ezek jelentőségéről, illetve a konkrét tevékenységi körről?

A Shadowst jó pár évvel ezelőtt indítottuk el, egy győri cimborámmal csináljuk, leginkább külföldi zenekarok hazai koncertszervezése a fő profil. Majd lett az Under, amit egy Veszprémi cimbivel közösen működtetünk. Ő szervezi egyébként nekünk is a bulikat. Illetve én fesztiválon is szoktam dolgozni, akár mint programszervező, sofőr, vagy mint road.

Mikor és hogyan fertőzödtél meg a Metallal?

Volt nekem egy nagyon régi általános iskolás osztálytársam, aki Sex Pistolstól Nirvanán át mindenfélét hallgatott és általános ötödik körül csöppentem bele ebbe az egészbe. Pont akkoriban robbant be a Korn, Deftones, Limp Bizkit, ezek a dolgok, onnantól kezdve pedig eljutottam ugye egy másik pontra…

Mennyire követed nyomon a hazai/külföldi zenéket?Olvasol írott/webes magazinokat?

Abszolút. Én ahogy felkelek, minden nap reggel hatkor, mindig végignézem az összes webes portál, a Hammert is szoktam olvasni.

Mennyire tartod fontosnak ezek létezését akár a saját zenekarod szempontjából is?

Mindenképpen fontosnak tartom, nem csak zenekari szinten. Tök jó, hogy ha valaki ki tud valahonnan indulni. Most hogy ha én 14 éves lennék, sokkal könnyebb dolgom lenne, mint nekem volt anno, mert mi ugye nem jutottunk hozzá annyi mindenhez akkoriban. Emlékszem, hogy még a Headbangersben másoltuk a kazettákat… :D

Milyen a hétköznapi Érsek Gábor? Sokan ugye hajlamosak azt hinni egy-egy ismertebb zenekarral kapcsolatban, hogy megy a nagy rongyrázás, illetve épül a palota a Rózsadombon…

Én megmondom őszintén, egy könyvkiadónál dolgozom, úgy mint bárki más. Bemegyek 8-ra dolgozni, délután befejezem. Gyakorlatilag a zenekarból mindenki végez valamilyen polgári munkát, ezzel szerintem nincsen semmi baj. Olyan szinten van vele probléma hogy sokszor a koncerteket nehéz összeegyeztetni, van hogy elkésünk és nem azért mert megállunk 46-szor egy benzinkútnál.

Mint köztudott, elég jól szoktatok teljesíteni, ha szórakozásról van szó. Megosztanál velünk valami különösen emlékezetes sztorit?

Most Szombathelyen csúnyán elintéztek minket. Az volt, hogy nagyon bemartunk, kijöttünk egy helyről, kiröhögtek minket és hát valakinek ez a zenekarból nem tetszett. Kivételesen most nem én voltam a főkolompos, de aztán jött a szóváltás, majd ütés, rugdosás…

De kaptak ők is?!

Kaptak persze, amennyi a csövön kifért, haha.

Tavaly Fonogram díjat nyertetek, az idei évtől pedig a Monster lett a fő szponzorotok. Ez utóbbi ugye elsőként történt meg kelet-európai zenekarral. Mennyire érzitek ezeknek a pozitív hatását?

Van egy nagyon pozitív meg egy nagyon negatív hatása is. Én ezzel a szponzor dologgal mindig úgy voltam, hogy nagyon jól, de rosszul is elsülhet. A Monsternek van egy elég jól felépített üzletpolitikája, ami itthon még új lehet és ez lehet sok emberben negatív hatást kelt, de ugyanakkor ott az érem másik oldala is mindig.

Hát igen… Milyen visszajelzések érkeztek a rajongóktól ezzel kapcsolatban?

Kaptunk hideget meleget. Viszont most már azt érzem, hogy sikerült megtalálni az egyensúlyt. Egy kicsit túl lett lihegve a dolog. Szerintem nagyon jó a termék is egyébként és ha nem támogatnának minket, akkor is biztos előszeretettel tölteném magamba a Monstert.

Jelenleg az igencsak nagyszabású Royal Flush turnéval járjátok az országot. Milyenek a koncertek?

Nekem ilyen furcsa meglepetés, hogy ugye az van, hogy 5-kor kapunyitás, 6-kor kezd a Wrong Side, 7-kor pedig mi. Picit fura érzés, de szerencsére mindig rengeteg ember ott van, ami tök fantasztikus érzés. Tök jó bulikat tolunk. Engem sosem szoktak megismerni, de most jönnek mindig fotózkodni az emberek meg minden. Nagyon jó érzéssel tölt el ez az egész.

Mikorra várható az új nagylemez, illetve mit érdemes tudni az új dalokról?

2011-ben mindenképp. Elkezdtük már csinálni az új dalokat, rengeteg ötlet van. Mi abszolút egy próbatermi zenekar vagyunk, de most mi is elkezdtük küldözgetni a témákat egymásnak, hogy aztán ha lemegyünk a próbaterembe, legyen egy kiindulási alap, de kész számmal sose megyünk le. Mi ilyen érlelgetős arcok vagyunk inkább.

Szilveszterkor fogtok játszani valahol? Mennyire szoktátok beérezni az év utolsó napját? Együtt vadultok valamerre, vagy mindenki amerre lát?

Szerintem most nem. Játszottunk 4 éven keresztül és elég is volt.
Mindig együtt szoktunk mulatni. A legjobb az szokott lenni, amikor a próbaterembe meghívunk pár embert és akkor ott elintézzük magunkat, remélem idén is ez lesz! Egyébként most még van egy olyan opció is, hogy egy osztrák haverunk meghívott minket, menjünk ki hozzá snowboardozni. A társaság egyik fele eléggé benne van ebben a témában, a másik fele meg keményen iszik, tehát lehet hogy az lesz, hogy valahogy okosba megoldjuk majd a dolgokat, haha. A backline helyett viszünk majd piákat és hajrá!

www.myspace.com/bandinsane