Heaven Shall Burn – 100% hiteles.

Nyár közepén megadatott a lehetőség, hogy a Heaven Shall Burn egyik tagját mikrofonvégre kapjam egy rövid interjú erejéig. Ennek nagyon megörültem, mivel egyik személyes favoritomról van szó és ilyen lehetőség nem minden nap esik csak úgy az ember ölébe. Sajnos mivel szórakozottságomnak köszönhetően a családi vacsora mellől rohantam fel a telefonomhoz a megbeszélt időpontban, betyáros “Bazdmeg bazdmeg bazdmeg” kurjongatásoktól kísérve, Matthiassal abban maradtunk, hogy technikai okokból inkább e-mailen keresztül bonyolítjuk le az interjút. Így kissé megkésve, de fényéből nem veszítve, íme, Matthias Voigt, a Heaven Shall Burn tagja, aki a mostanában megjelenő Deaf To Our Prayers című lemezéről beszél – többek közt.

Nuskull – Azt hiszem, a legtöbb olvasónk ismeri a Heaven Shall Burn-t és a zenéteket, így ugorjuk át a bemutatkozós részt! Most ősszel jön az új lemezetek, Deaf To Our Prayers címmel. Mit takar ez a cím?
Matthias Voigt – A címet egy német vers inspirálta, a „The Silesian Weavers”, Heinrich Heine tollából. [magyar címet nem találtam – szerk.]. A verset a 19. századi ipari forradalom ideje alatt írta. Ezidő alatt a munkásosztály nagyon rossz körülmények közt élt és az emberek az imáikba vetették minden reményüket. Remélték, hogy Isten majd segít nekik, de persze csalódniuk kellett. Senki sem segített nekik és úgy érezték, Isten süket az ő imáikra. A jelenlegi globalizáció alatt úgy érezzük, a mai társadalom valami hasonló irányba halad. Egyszerűen csak figyelmeztetni akartuk az embereket erre a globális veszélyre.

Nuskull – Az előző lemezetek [Antigone] egy nagyszerű anyag volt, hogy tudtatok annál „többet” alkotni? Van valami, amit megváltoztattatok a hangzásotokban?
Matthias – Nem hiszem, hogy az utolsó három lemezünk között sokat változtunk volna. Nem is nagyon akartunk az Antigonénél jobbat alkotni, csak azt a zenét játszottuk, amihez akkor kedvünk volt.
Természetesen voltak az Antigonén olyan részek, ami már nem tetszik annyira, de nem volt semmi olyasmi, hogy „Na akkor írjunk jobbat, mint az utolsó lemez!”.
Szerintem csak néhány apró változás volt a számok írásában, mert úgy érezzük, a Whatever It May Take lemezen sokkal jobb számok voltak.

Nuskull – Európában fogtok turnézni hamarosan, méghozzá olyan nevek mellett, mint a God Forbid, a Maroon, a Full Blown Chaos vagy a Cataract. A Maroon-nal való jó viszonyotok közismert, de hogy álltok a többiekkel?
Matthias – Nem csak a Maroon, a Cataract is jó barátunk és majdnem azóta ismerjük egymást, mióta a HSB elindult. Ezen kívül a turnén ismerjük a Purtified In Blood tagjait is néhány éve, szóval szerintem elég kellemes turné elé nézünk.
A God Forbiddal pedig játszottunk már egyszer és nagyon jó arcoknak tűntek. A Perfect Murder is fellép, úgy hogy elég sok új barátra számítunk a turnén! Sajnos időközben a Full Blown Chaos lemondta a turnét, de minden bizonnyal találkozunk még velük a jövőben.

Nuskull – Rajongótokként azt mondom, hogy a HSB egyike azon bandáknak, akik képesek voltak valami egyedit, valami nagyszerűt alkotni. Mit gondolsz, mi áll a sikeretek hátterében?
Matthias – Oh, nagyon szépen köszönjük! Nincs semmi formulánk vagy titkos receptünk arra, hogy írjunk olyat, amit az emberek szeretnek.
Mindig azt vettük fel, amit abban a pillanatban jónak éreztünk, sosem volt előzetes tervezés vagy valami hasonló. Szerintem az emberek látják, hogy mi 100%-ig hitelesek vagyunk és ezért kedvelnek minket.
Ezen kívül valahogy mindig szerencsések voltunk és mindig a jó helyen voltunk a jó időben. Úgy értem, sosem próbáltunk meg „egyediek” lenni vagy „művészekként” viselkedni vagy valami. Azt hiszem, ezért tisztelnek minket az emberek. Még ha nem is szeretik a zenénket, még akkor is tisztelnek minket.

Nuskull – Ha választhatnál egy bandát egy közös turné erejéig, akár ha már feloszlottak, kik lennének azok?
Matthias – Na ez egy nehéz kérdés. Szerintem erre minden banda egyből a kedvenceit sorolná fel, de én személy szerint nem szívesen lennék egyik hősömmel sem közös színpadon.
Annyi sztorit hallok bandákról, akiknek megadatott a Nagy Kedvenccel való közös turné, ami után egy számukat sem bírták meghallgatni, annyira csalódtak a rocksztárként viselkedő tagokban, akik nagyon megalázóan kezelik az előzenekaraikat. Ez egy rémálom lenne! [nevet] Képzeld csak el, az példaképeiddel turnézol és teljesen kiábrándulsz belőlük.
De azt hiszem, a Bolt Thowerrel szívesen turnéznék. Már kétszer megadatott a lehetőség egy közös bulira és nagyon szimpatikus, földre szállt emberek.

Nuskull – Egy kissé béna kérdés, de érdekel: Miért pont Heaven Shall Burn lett a banda neve?
Matthias – Egy új bandanevet kerestünk, mivel a régi Consense nem igazán tetszett. Ez idő alatt rengeteg három szavas banda volt, és egyszer csak a Marduk „Heaven Shall Burn…When We’re Gathered” című lemezét hallgattuk. Szóval egyszerűen csak elloptuk a nevünket! [nevet]

Nuskull – Voltál már Magyarországon? Esetleg terveztek egy hatalmas Heaven Shall Burn bulit nálunk?
Matthias – A bandával még sosem voltunk Magyarországon, de már tervezzük, hogy végre átjussunk hozzátok. Kapcsolatban vagyunk Zolival a Bridge To Solaceból, aki szeretne minket leszervezni egy buli erejéig. Nagyszerű lenne!!!
Mindig is imádtam Magyarországot mikor még kisgyerek voltam, de azt hiszem, 1988 óta nem voltam ott. Azt hiszem, itt az idő a visszatérésre! [nevet]

Nuskull – Van valami, amit így utolsó szó jogán üzennél az olvasóinknak és a magyar rajongóknak?
Matthias – Köszi, hogy elolvastátok az interjút és mindenképp hallgassátok meg a Deaf to Our Prayers-t! Reméljük, 2007 legelején találkozunk nálatok, már dolgozunk az ügyön!
Vigyázzatok magatokra! MatthiasXXX

Még több Heaven Shall Burn:
Hivatalos honlap
Myspace.com