Ha megírnám az önéletrajzom, komoly bajom lehetne belőle – The Exploited-interjú Wattie Buchannel

Nem nagyon hord a hátán ez a bolygó olyan embert, aki jobban megtestesítené, mi az a punk, mint a Wattie Buchan, a brit The Exploited frontembere. A skót ikon július 9-én az orfűi Toxic Weekend fesztiválon lép fel zenekarával olyan nevek mellett, mint az Agnostic Front, a Cockney Rejects, a Discharge és a Peter and the Test Tube Babies. Elpusztíthatatlan öregapunkkal a bulira készülve Dudich Ákos készített egy interjút.


Üdv Magyarországról, Wattie, hogysmint?

Faszán vagyok. Nemsokára találkozunk!

A pandémia a ti turnéitokat is meghiúsította, hogyan viselted a bezártságot?

Igazi rémálom volt, bazmeg. Két év és négy hónap alatt mindössze ötször léptünk fel. Csocsóztunk, fociztunk, ittunk, fociztunk, ittunk, fociztunk, ittunk. Skóciából sehova sem lehetett menni, semmi mást nem tudtunk csinálni.

Mi a véleményed erről az egész járványról?

Valóságos ez a kibaszott pestis, ez a vírus embereket öl, a nagybátyám is belehalt. Hihetetlen, hogy két évre teljesen leállt az egész világ. Szerencsére most már kezd minden visszarázódni a normális kerékvágásba.

Részvétem a nagybátyád miatt. Ha már aktualitások, mit gondolsz az ukrán-orosz háborúról?

Borzalmas ez az egész. Mi próbálunk mindent megtenni az ukránokért, mégsem lehet ezt a mészárlást ölbe tett kézzel nézni!

Lenne olyan helyzet, ahol Te is fegyvert ragadnál?

Ha ukrán lennék, egészen biztosan fegyvert ragadnék. Ha minket támadnának meg, akkor is egészen biztosan fegyvert ragadnék. Persze tutira meghalnék, de nekem nincs gondom a fegyverekkel, fiatalon a seregben is szolgáltam, az volt a legjobb melóm egész életemben.

Utoljára 2018-ban beszéltünk, éppen akkor álltál fel öt szívrohamból. Megtanultál együtt élni a pacemakereddel? Mennyire szól bele az életedbe?

Az orvosok azt mondták, hogy csoda, hogy élek. Az amfetamin és a pia félig elsorvasztotta a szívem. Mást egyetlen szívroham is elvisz, én meg kihordtam lábon ötöt vagy hatot. Arra kell ügyelnem, hogy nyugisabb életet éljek, kevesebb stressz érjen, többet lazuljak, ne drogozzak. Minden napért hálás vagyok, mert nekem ez már mind ajándék.

Mi is örülünk, hogy életben vagy! A jelek szerint elpusztíthatatlan vagy. Azóta is nyomod a „fogyi-focit”?

Persze, azt folyamatosan nyomom. Hatvan felettiek játszunk hetente háromszor. Nagyon élvezem. Meg edzek is, hogy formában legyek a koncerteken.

A többi európai fesztiválhoz képest rendhagyó kísérőprogramokkal készülő Toxic Weekenden csocsó- meg focibajnokság is lesz, tervezel részt venni valamelyikben kikapcsolódásképpen?

Na, ezekről nem is hallottam, majd beszállok valamibe, nagyon várom már ezt a fesztet. Simán beállok focizni. Jó kis fesztiválnak ígérkezik ez, ahogy elnéztem a fellépőket.

A legutóbbi Exploited-stúdióalbum óta eltelt 19 év. 2018-ban azt mondtad, egy év és megjelenik. Mi történt? Mikor számíthatunk a lemez megjelenésére?

Vannak új zenéink, új dalaink, de eléggé összevissza vagyunk, aránylag új tagokkal, akik közvetlenül a járvány előtt csatlakoztak, a basszusgitárosunk Írországban él, ez sem könnyít a helyzeten, a Covid pedig teljesen hazavágta az egész folyamatot, mert semmit sem tudtunk így csinálni. Úgyhogy fogalmam sincs mikor lesz ebből új anyag. Talán jövőre lesz belőle valami, de nincsen fix dátumunk.

Azt hiszem, az egyik oka annak, hogy a ’Ploited rajongótábora ennyire elkötelezett, az, hogy az Exploited mindig is ragaszkodott elveihez, soha nem váltottál köpönyeget, soha nem hajoltál meg senki előtt és soha nem alkalmazkodtál. Te is a punk rock utolsó igazi mentsvárának tartod magad?

Egy igazi punk banda soha nem alkalmazkodik semmihez és senkihez. Soha nem változtatnék az elveimen pénzért. Nekem senki se mondja meg, mit csináljak. A Discharge például a karrierjük elején jó volt, aztán vagy húsz évig szar zenét játszottak, de az utolsó két albumuk megint jól sikerült. Szóval volt itt pár kanyar. Mint az összes többi punk zenekarnál egyébként. Alább adtak a vadságból és durvaságból, hogy több lemezt tudjanak eladni. Az Exploitednél nem volt ilyen. Mi még akkor sem változtattunk semmin, amikor mindenki gyűlölt bennünket és köpött ránk. Amikor nálunk is bepróbálkoztak, hogy változtassunk a stílusunkon, legyünk kommerszebbek, azt mondtam, kapják be. Amikor azt javasolták, változtassuk meg a nevünket, azt mondtam, kapják be. Épp azért vagyunk még mindig talpon, mert mi következetesek vagyunk és a rajongóink pontosan tudják, mire számíthatnak tőlünk. Mi azt tesszük, amit mondunk. Igenis mi vagyunk a punk rock utolsó mentsvára. Meg talán a G.B.H. Ez az igazság, de örülök, hogy te mondtad ki. Nézd csak meg, a Discharge megváltozott, az Addicts is, a Grass is, a The Damned is, a Cockney Rejects is. Aztán idővel visszakanyarodtak a punkhoz. De gyanús, hogy ez csak a pénzről szól. Minket ez nem érdekel, mi sose változunk meg.

Számomra úgy tűnik, hogy bármit is teszünk, hogy megváltoztassuk a világot, a hatalmon lévőket nem tudjuk lerázni a nyakunkból. Van bármi tipped, mit tehetünk, amit eddig nem tettünk, hogy ez megváltozzon?

Viccelsz, bazmeg? Az egekben van mindennek az ára: áram, gáz, kaja. A geci politikusok meg egyre csak zsírosodnak. Nem tudom, Magyarországon mi a helyzet, de nálunk a munkásosztály sorsa kínkeserves. A rohadt politikusok meg csak hazudoznak összevissza. Thatchert is utáltam, de ő legalább nem hazudott. A mostani pöcsömöccse politikusoknak egy szavát sem lehet elhinni. A dumából, a párbeszédből nem értenek, országos sztrájkra, tüntetésekre lenne szükség, akkor talán meghallanának minket, de ezek a férgek egy csomó törvényt és szabályt hoztak, hogy ellehetetlenítsék a tüntetéseket. Így maradt az erőszak, én pedig ott leszek az első sorban. A békés tüntetéseket pont leszarják, így semmi se fog változni. Oda kell baszni, ez az egyetlen eszközünk maradt. Mondjuk én mindig is ezt mondtam. Túl sok hatalma van a kormánynak, le kéne már végre törni a szarvukat a picsába.

Nemrég tértetek vissza Amerikából, ahol a Cro-Magsszel turnéztatok. Az utóbbi években sok huzavona volt a Cro-Mags körül. Neked Harley-val és Johnnal is ugyanolyan jó a viszonyod?

Briliánsan sikerült a Cro-Mags turné! Johnt, a régi énekest nem igazán ismerem, de Harley-val nagyon jó a viszonyom. Bírom a srácot és állat volt együtt turnézni. Elképesztő, hogy ez a csávó mit nyomott le az életében. Egy hónaljcirkáló, de óriási figura. Nem sok embert tisztelek, de ő egyike azoknak, Charlie Harper (UK Subs) és John Lydon (Sex Pistols, PiL) mellett. Ők sose kötöttek kompromisszumot, nem hazudoznak. És ezért kijár nekik a tisztelet még tőlem is. Harley új tagokat toborzott a Cro-Magshez, ezért nem igazán tudtam, mire számítsak, de brutálisan felszántották a színpadot. Az új számok is zseniálisak. Döbbenet volt, amit műveltek. Most játszanak majd Skóciában, tutira elmegyek, megnézem őket megint.

A Netflix most jön ki egy Sex Pistols-filmmel, John Lydon pedig már be is perelt mindenkit, akit ért. Mit gondolsz erről az egész felhajtásról, Johnny Rottenről és úgy általában a Pistolsról?

Mint mondtam, zeneileg és emberileg is minden tiszteletem Johnnyé, még ha nem is jön be minden, amit csinál, de ő legalább nem kamuzik. Ami a pereit illeti, az az ő dolga.

Legutóbb elzárkóztál az önéletrajzod megírása elől. Én többek között Roger Miret, Al Jourgensen és Johnny Ramone önéletrajzát is lefordítottam és kiadtam, vevő lennék a Tiedre is. Biztosan nem akarod megírni?

Ezt már többen is kérdezték, de ha nem baj, inkább nem írnám meg, mert ha az igazságot írnám, komoly bajom lehetne belőle. Nemcsak a személyes véleményem meg a sok erőszak miatt, hanem például az adóelkerülés, meg ilyenek miatt is. Azt meg nem akarom, hogy az egész visszaüssön a zenekarra.

Továbbra is gabbert, vagyis hardcore technót hallgatsz kikapcsolódásképpen? Miket hallgatsz mostanában?

Igen, a gabber még mindig bejön, de a covid miatt nem voltak show-k. Ezen kívül csak punkot hallgatok. A hardcore punkban utazó Face Up most a kedvencem, kattanjatok rá!

A The Exploited július 9-én koncertezik Orfűn a Toxic Weekenden, hivatalos esemény itt.