“Most kitaláltuk, megcsináljuk életünk lemezét” – Grand Mexican Warlock-interjú

A Grand Mexican Warlock a hazai progresszív színtér egyik legkülönlegesebb zenekara, sőt, lassan már húzóneve, tavaly ilyenkor megjelent Hell Sweet Hell című második albumuk pedig 2014 egyik legjobb lemeze volt, amivel az év további részében – a maguk tempójában persze – szépen körbe is járták az országot. Az elmúlt hetekben aztán több érdekes bejelentés is érkezett a banda háza tájáról – először arról, hogy a tavaszi-nyári időszakban kevésbé lesznek aktívak, majd arról is, hogy megválnak két tagjuktól: Maksi Csabától, aki 2011 óta gitározott a csapatban, és a Hell’ megjelenésekor csatlakozott Pap Dávid ‘Page’ dobostól, akit egyelőre az Óriásos Nagy Dávid helyettesít. Mindezekről kérdeztük ki most Szabó Lac gitáros/zenei agyat és Bodóczy Zoltán ‘Undos’ énekest, de szó esett az év eleji akusztikus fellépésekről, a már készülő új GMW-lemezről, valamint különböző valós és fiktív side projektekről is.

ausztriadavid

Sziasztok! Nemrég azt olvastuk a facebook oldalatokon, hogy hamarosan egy ideig takarékra veszitek a zenekar lángját; némi további böngészés után pedig az is feltűnt, hogy a múlt héten megint kripli felállásban jártátok meg Ausztriát. Hová lett Csabi és Page? Összefügg a hiányuk a szüneteléssel?

Lac: :) Nem, ez nem kripli felállás, a kripli az olyankor van, amikor valamelyikünknek eltörik valamije. Sajnos most a zenekari egységben volt törés.

Undos: Megbeszéltük, hogy lényegében mi négyen vagyunk a Grand Mexican Warlock, köztünk van olyan félszó, hozzáállás, formátum, amitől ez a zenekar fejlődni tud. Sajnos ilyen-olyan okokból Csabi és Page nem fért bele ebbe a képbe, így megváltunk tőlük, de szerintem ezzel mindenki jól járt így.

Lac: A „szünetelés” mindezek nélkül is bekövetkezett volna, hiszen Áron leköltözik vidékre kecskéket termeszteni, én pedig egy újfajta bulisorozatot indítok itthon májusban első gyermekem születésével. De nem kell félni, akik nem értik, hogy egy gyerek, akit még alig ismerek, hogy lehet fontosabb, mint a zenekar, azokat szeretném megnyugtatni, hogy nem oszlunk fel még egy darabig, csak nyáron picit kevesebbet koncertezünk.

Nagy Dávid hogy került a képbe, és mennyire van benne egyáltalán?

Lac: Dávid volt kb. a tizedik, akit megkérdeztünk, hogy volna-e kedve kihúzni minket a slamasztikából. Egyszerűen azért nem szóltam neki korábban, mert azt gondoltam, úgyse ér rá, aztán kiderült, hogy mégis.

Undos: Dávid kurva jó dobos. Én mindig ott álltam oldalt az Óriás koncerteken és őt néztem, hogy hogyan abál, beszarás, nagyon jó vele az egész, de mivel neki is megvan a maga útja, így egyelőre csak mint helyettesítő arc jöhet szóba.

Múlt héten volt kerek egy éve, hogy a Hell Sweet Hell album megjelent. Mennyire sikerült az utóbbi egy évben elérni a lemezzel és egyáltalán a zenekarral, amit az anyag készítése során szerettetek volna?

Undos: Mivel nem vártunk semmit, így sikerült. Mi csináltunk egy lemezt a saját szánk íze szerint, ez egy tény. Egy zenekar annál ismertebb lesz, minél többet van jelen, ez is tény. A kettőnek vagy van köze egymáshoz, vagy nincs, majd elválik. Egy biztos, ha továbbra is megmarad a minőség, sőt sikerül azt megfejelni, akkor mindenki boldog lesz.

A Hell’ elég lassú szülés volt, de utána többetek, több helyen is belengette, hogy talán legközelebb gyorsabban fog menni. Így lett? Van értelme új Grand dalokról kérdezősködni?

Lac: Igen, és már az Aeons után is azt hajtogattuk, hogy a következő gyorsabban fog menni. :) Jelenleg nagyon sok dalvázlatunk van, mert ugye eleve volt egy kupac, ami lemaradt az előzőről, meg újak is készültek.

IMG_8920

Undos: Személy szerint én letettem erről a ‘gyors meló’-ról a Grand esetében, mert nem ilyenek vagyunk alapvetően, mindenki szeret pöcsölni a dolgain ebben a zenekarban, másik zenekarokban nem, de ebben igen, ennek ilyen a természete. Főleg most, hogy kitaláltuk, megcsináljuk életünk lemezét, így biztosan nem lesz egy könnyű szülés ez sem. Voltak ilyen irányú próbálkozások, valóban, de szerintem felesleges ebben az álomban ringatni magunkat.

Mik az elképzelések a közeljövőre nézve? A színfalak mögött dolgozik majd valamin a zenekar, vagy mindenki más ügyekkel lesz elfoglalva? A márciusi koncertek után nagyjából meddig nem láthatunk titeket együtt színpadon?

Undos: Mivel bebaszva már nagyjából a fél városnak elmondtuk, hogy új lemezt csinálunk, ezért ez már nem akkora titok, lesz, ez biztos. Kicsit elhalasztottuk, de lesz, még idén.

Lac: Egyelőre annyi biztos, hogy április-május teljes egészében kimarad, ami a koncertezést illeti, és nyáron se visszük túlzásba. Szerényen megállapítottuk, hogy prémium banda vagyunk, márpedig a prémium bandáknak prémium időpont dukál. Ezt az elképzelést viszont nem sok szervező osztja, úgyhogy ők inkább meghívják majd a Kaukázust vagy a Hooliganst, mi pedig inkább otthon maradunk. :)

Mit gondoltok, mi lesz a most kezdődő, IHM és Subscribe utáni korszakban a hazai zenei élet progresszív rétegével, aminek így végképp az egyik húzónevévé váltatok?

Lac: Nem hiszem, hogy az ő feloszlásukból mi profitálhatunk. Ők több mint 15 évet lehúztak a pop biznicben, ami azért nem semmi. Szerintem ez nem olyan, hogy ha feloszlik egy banda, akkor a fanjaik elkezdenek egy másikat szeretni.

Undos: Vaaagy, bevesszük a két feloszlott bandából a kedvenc tagjainkat és csinálunk egy hypergroupot, Grand Subisten néven.

Lac: Az lesz a legnagyobb sláger, hogy Közelítő álomtégla.

Februárban újra felléptetek az MR2 Akusztik műsorában. Mennyiben volt más a most játszott programot összeállítani, mint annak idején az első lemezes adásét?

Undos: Az első alkalommal az első lemezhez kapcsolódó óriásvízió monumentalitása rávetült az akusztikra is, sok vendég, sok hangszerelés, sok próba. Másodjára ezek elmaradtak, mert máshol járunk most fejben és kb. 4-5 próba alatt összehoztuk ezt a műsort, igaz nem lett olyan nagyívű, mint az első, de hát úton vagyunk, az vesse ránk az első követ, ugye…

Lac: Az volt az egyetlen kikötés, hogy ne legyen olyan dal, amit legutóbb már ellőttünk. Ezt majdnem sikerült is tartani, a Mirror Syndrome volt az egyetlen, ami a négy évvel ezelőtti akusztikban is megszólalt.

Várhatunk még esetleg a későbbiekben is hasonló publikus csendesülős megmozdulásokat, mint az Akusztik felvétel előtti Roham báros koncert?

Lac: Én nem szeretnék most egy darabig akusztikozni, de ha a többiek igen, nem rontom el az örömüket. 1-2 szituációt el tudok képzelni, melyek kedvéért szívesen előveszem az akusztikus szettet. Pl. a révfülöpi Hullám Hostelben nyomtunk egy ilyet tavaly nyáron, na azt például bármikor megismételném. Másik verzió, ha rettenet sok pénzt fizetnek. :)

IMG_8871

A nemrég Áron Andrissal közösen felvett Trillion lemezről mesélnétek egy kicsit így elöljáróban? Egyáltalán honnan jött az ötlet, hogy most újra leporoljátok ezt a projektet, és mik vele a tervek a lemezmegjelenésen túl?

Lac: Ez egy régi titkos vágyunk… Ugye ezt a Trilliont 2011-ben kezdtük el csinálni, fel is vettünk 6 számot, de akkor nem fejeztünk be, mert Api kiment UK-be. Aztán amikor hazajött, az Apey & The Pea-vel foglalatoskodott. A Trillion mindig téma volt, de fantom jellege miatt nem termelt bevételt, ezért fel sem merült a stúdiózás gondolata. Mostanáig érleltük fejben az anyagot és februárban végre felvettük a CitySound Stúdióban. Tavasszal végzünk vele, aztán kiadjuk valahogy, de nem várható eszeveszett nyomulás. Még prémiumabb lesz mint a Grand. :) Olyan értelemben legalábbis, hogy ritkán lehet majd vele találkozni.

Van még esetleg bármi, amit el szeretnétek mondani, de eddig nem került szóba?

Undos: Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott és tart eztán is ebben a szélmalomharcban.

A Grand Mexican Warlock szombaton a Corvintetőn játszik a Shell Beach, a SONYA, a Wasted Struggle, a Makrohang és a Rosa Parks társaságában. Érdemes eljönni, mert Nagy Dávid itt játszik utoljára a GMW beugró dobosaként, és Maksi Csabának is ez lesz az egyik búcsúbulija. (A másik kettő március 27.-28.-án Szarvason és Szegeden lesz, e koncerteken pedig Szabó Lac veszi majd kezébe a dobverőket a gitárja helyett.)

A koncertfotókat Benke Hunor készítette.