Faszom az összes olyan eszközbe, amivel életeket lehet kioltani! – Don Gatto-interjú

Úgy tűnik, a Don Gatto is tud nagy meglepetést okozni 2023-ban. A hardcore-banda olyat csinált, amit sosem gondoltunk volna: kiadott egy magyar nyelvű számot, 26:52 címmel. További különlegesség, hogy a szűk háromperces tétel szövege mindössze hat sorból áll. A számok a Bibliából Máté evangéliuma 26. fejezetének 52. gondolatát rejtik:

Ekkor így szólt hozzá Jézus: Tedd vissza kardodat a helyére, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el.

A számhoz Acélos Balázs gitáros (40K video) klipet is készített, amely két részből áll: zenél a zenekar, és közben különböző zavargásos, háborús felvételek tűnnek fel. Érdekesség, hogy az a diáktüntetés is belekerült, melyet a rendőrök könnygázzal fojtottak el.

Annyira meglepett a bagázs eme húzása, hogy nekik is szegeztem pár kérdést, aztán még egy párat, amelyekre mókamesterük, Acélos szivélyesen (és komolyan is) válaszolt. Az új dal mellett szóba került a zenekar nyári amerikai miniturnéja is, amit a Hemlock zenekarral közösen csináltak végig.


Honnan jött a magyar nyelvű dal ötlete?

Amikor először játszottunk az Aurorával – ez lassan olyan 15 éve történt – Vigi [Víg László, az Aurora frontembere – a szerk.] azt mondta a koncert után, hogy kurva jó, amit csinálunk, de a közönségnek magyar szövegek kellenek. Az oké, hogy angol, meg megy ez a „piccsinnyú-peccsinnyú”, de ebbe bele fogunk dögleni, haha.

Az éjjeliszekrényemen van egy kép Vigiről, minden reggel ott mosolyog rám az öreg. Múlt héten kinyitottam a szemem, ránéztem a fotóra és azt mondtam: „Igazad lehet, Laci bá…” Felpattantam, összetelefonáltam a zenekart, „srácok, fél nyolckor próba”. Mindenki ott volt és összehoztuk a számot. Este hazamentem, és már nem volt ott a kép az éjjeliszekrényen…

Miért?

Nem tudom. Ez egy küldetés, vagy ilyesmi, haha.

Kivételes alkalom, vagy több ilyen is lesz?

Valószínűleg lesz még, vannak ötletek. Meg a stúdióban is sokkal könnyebb volt magyarul énekelni, mint angolul. Mindig, amikor felvettünk egy angol számot, pár percre feloszlott a zenekar, haha.

Honnan jött a bibliai cím? Vallásosak vagytok?

Volt már olyan, hogy írtunk egy számot és kurvára nehéz volt címet találni neki. Ennek meg főleg. A szövegből semmilyen részt nem tudtunk kiemelni, ami jól hangzik. Az Előre kurvák, gengszterek még esélyes lett volna, de azt Szikora Robi már ellőtte. Volt egy másik ötlet is, amire már nem emlékszem, aztán jött ez a bibliai dolog – amin amúgy elég sokat teketóriáztam, mert az imént említett mesekönyv nem tartozik a legnagyobb kedvenceim közé, viszont

ez az „akik kardot fognak, kard által vesznek el” dolog azért tényleg így van – vagy legalábbis így kéne lennie. Vagyis nem kéne, mert faszom az összes olyan eszközbe, amivel életeket lehet kioltani,

de a karmával nem feltétlenül kéne ujjat húzni.

Van olyan tag a zenekarban, aki szerintem vallásos, de erről nem beszéltünk még soha. Nekem meg a véleményem az, hogy 2023-ban egy csomó szokást, tradíciót, ünnepet és vallást is hagyni kéne a picsába, mert ezek ahelyett, hogy segítenének, csak verik az újabb és újabb szögeket az emberiség koporsójába.

Miért csak 6 sor a dalszöveg?

Mert a Ramonesnak olyan is van, ami csak kettő, haha! Hat sorban azért elég sok mindent el lehet mondani, meg ha az ilyen újságíróknak akarnánk megfelelni, mint Te, akik 4 strófát akarnak, meg hosszabb refrént, meg még faszom tudja, milyen rapbetétet egy számba, az életben nem vettük volna fel ezt se, haha. A hosszú dolgok különben is unalmasak, kivéve a Christian Woman a Type O Negative-tól.

Ha jól láttam, egyetlen hazai történés is belekerült a klipbe. Miért csak egy, és miért pont ez?

A magyar balhé nem azért van a klipben, mert akartunk valami magyar balhét és pont azt, hanem mert amikor éppen loptam le ezeket a videókat a netről, ez volt az, ami jó minőségű volt.

Új EP vagy netán album előfutára a dal?

Nem tudom. Ezt majd meg kell beszélnünk a fiúkkal, de én inkább azt csinálnám a jövőben, hogy ha kész egy szám, felvesszük és összedobunk rá egy klipet, mert azzal a munkatempóval, amivel mi haladunk, évtizedek telhetnek el kibaszott jó ‘Gatto-slágerek nélkül, haha. Amúgy régebben ezt egy igazi faszságnak gondoltam, hogy kiadni egy-egy számot, de a kapuzárási pánik elég sok mindent megváltoztatott bennem, haha.

Hogy sikerült az amerikai turnétok?

Az amerikai kirándulás jól sikerült, nagy élmény volt, bár az öt koncertből sajnos csak egy volt igazán fasza, de mindenképpen megérte kimenni. A legjobb meg az volt, hogy nem kellett vezetnünk – főleg nekem nem. Jó, egy kicsit – laza ezer kilométert – még az elején kellett, de utána csak ültünk a Hemlock buszában, leengedtük az ablakokat, a hajunkba kapott a szél és csak a baszattuk a 66-os úton, haha. De meg ne nézd, az hol van, mert kurvára még a közelében se voltunk, haha!

Mi volt a legfurcsább/legviccesebb/legemlékezetesebb dolog, ami ott történt veletek?

A legfurcsább – hú, nem tudom, először az jutott eszembe, hogy az, hogy mindenhol megy a légkondi, de olyan szinten, hogy belépsz és azonnal megfagysz. De ez nem is furcsa, hanem elviselhetetlen, haha. Szerintünk ezért is ment el a hangunk elég hamar. Gyenge magyar torok nem bírja az amerikai sarki levegőt. Mondjuk a Nyúl megúszta, mert ő kemény.
Na, szóval a legfurcsább… Nem tudom. Az mondjuk, hogy az üzleteknek nagyon sokszor nehéz volt megtalálni a bejáratát. Tök kis ajtók vannak néhol, nem ilyen nagy fotocellások. Ja, meg tudod, mi? Nem voltak kisgyerekek az országban. Alig láttam párat. Meg kurva nagy parkolók vannak mindenhol, aztán olyan 4%-uk van kihasználva, a többi hely meg üres.

A legviccesebb – hát az volt kurva sok. Biztos volt olyan, hogy könnyesre nevettem magam többször is, de mondjuk amikor a turnévideónkban James magyar akcentussal mondja ki amerikai zenekarok nevét, azon mindig nevetek, főleg, hogy még be is vágtam alá ilyen műröhögéseket. Meg is nézem most azt a részt, kedvem szottyant kacagni, haha.

A legemlékezetesebb – az egész az volt, de olyan, mintha csak tegnap jöttünk volna haza, de mondjuk lehet, hogy a Niagara-vízesést mondanám.

Vannak tervben további külföldi körutak a közeljövőben? Ha igen, merre?

Tavasszal lesz egy 9 állomásos európai kör, meg úgy néz ki, hogy megint ki tudunk menni majd az USA-ba, de most a nyugati felére. Az állítólag sokkal faszább.


Acélosék jelenleg a Road előzenekaraként turnéznak, valamint fellépnek a 2023-as Nagy Karácsonyi PunkÜnnepen is, dátumok alább: