Cemetery of Scream – Kissé csalódottan…

(Nagy várakozásokkal állítottam össze a kérdéseket, melyekre szimpla (válaszok nélküli is ismertes) dolgokat kaptam… kissé csalódott vagyok, de azért akit érdekel, az olvassa el!)

– Kezdjük az alakulástokokkal, nevetekkel, hiszen ez mégiscsak 13 év. Hol és hogy született meg a zenekar, miért ez a nevetek, és hogy fogadták környezetetekben az első demót?

– A nevünk szimbolikus jelentésű – a csönd, melyet minden temetőben hallasz, az utolsó sikoly az életért, és azért mi már sose tér vissza… Ez a csend egy sikoltás, vagyis Cemetery of Scream (A sikolya temetője).
Fiatal srácokként, 13 évvel ezelőtt kezdtünk el játszani, az első demónkkal "Sameone" és a debutáló albumunkkal "Melancholy". Aztán, sorsunk külön utakra vált, fölnőttünk, néhányunknak családja és gyerekei lettek, de még mindig létezünk és végezzük a dolgunk.

– Azt hiszem, nem fogom takargatni azt az érzést, hogy számomra a 95-ös Melacholy volt a legerősebb anyagotok. Bár az új lemez egy kellemes csalódás volt, mégis teljesen más. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy csak 3 tag van meg a bandában az eredeti felállásból, ennek ellenére mesélnétek a változások okairól?

– A három tag, akiket említettél, az alap pillérei a bandának, ők felelnek a hangzásért, az alkotási folyamatért, és a banda általános aurájáért. Tehát nem sok változott, kivéve a tényt, hogy a zenénk mostanában sokkal jelenkoribb és korszerűsítettebb. De mi még mindig a régi Cemetery of Scream vagyunk.

– Milyen az országotok és mennyire van nálatok jövője és jelene a metál és goth zenének, mint műfajnak?

– Az országunk alapelve "the faster – the better" (A gyorsabb – a jobb) túl sok nekünk.
Az emberek inkább commercial rock-ot (kommersz rockot), vagy death és trash metált hallgatnak, szeretjük ez a két stílust, de el kell mondanunk, nem fejlődnek Lengyelországban. Határozottan függetlenek akarunk maradni ettől és a saját zenénket játszani. Nincs kompromisszum!

– Az új lemez mennyi ideig készült és hol vettétek fel? (gondolom az új és nagy kiadó miatt ezt már nem a Gamma stúdióban vettétek fel Kracowban — ahogy a Melancholy és Deeppression lemezeiteket)

– Sok kiadóval működtünk együtt, és a Metal Mind csak a következő a sorban, de nem szükségképp/feltétlenül a legnagyobb, ami megjelentethetné az albumainkat. Nem akarunk egyszer se egynél leragadni, amint mindig ezt eldöntjük magunkban. A zene a legfontosabb dolog, és "nothing else matters…" (semmi más nem számít).

– A szövegeitek terén csak minimális változásokat tapasztaltam, ki írja a szövegeket és mi születik előbb meg, a szöveg vagy a zene? Milyen koncepciókat használtok és kinek mi a favorit bandája? (Paradise Lost-ot nem ér mondani, haha).

– Mind a zene és a dalszövegek nagyon fontosak. Biztos dalírónk Zdzislaw “the Bat” (a denevér) Zabierzewski most, ki az összes szöveget írta az új albumhoz. Ö egy misztikus figura, erősen kapcsolatban van a hazai és külföldi goth és metál felhozatallal/színtérrel. Teljesen megbízunk benne, mert Zdzislaw tökéletesen megérti a zenénk auráját, és őszintén mondhatjuk, hogy a zene és a dalszövegek jól passzolnak. The Bat, ezen kívül mindig is együttműködött velünk, pár szövegét fölhasználtuk már a "Fin de Siecle" és a "Melancholy" anyagában… És a bandák, akik nagy hatással voltak/vannak ránk: szeretjük az Anathema-t, My Dying Bride-ot, Diary of Dreams-et, Clan of Xymox-ot, Black Sabbath-ot, Crematory-t, Katatonia-t, Dead Can Dance-t, Kreator-t, Iron Maiden-t és… a Paradise Lost-ot is szintén.

– Az új lemez mit fejez ki? Gondolok itt borító, szövegek, zene, előadásmód egységére, mint közös gondolatra.

– Sötétség, pszichológia, mágia/varázslat, művészet, és melankólia minden árnyalatában… mind a szokásosak. A borító a nagyszerű litván fotós – Mr. Remigijus Treygis munkája. Mi egy különálló, misztikus dimenzióban élünk, ahová nincs belépési joga az evilági dolgoknak.

– Terveztek koncertet, turnét az új lemezzel, mennyire előadható a zenétek és milyen tapasztalatitok vannak? Van rá esély, hogy jöttök Magyarországra? Készül klip nóta az új lemezről?

– A közeljövőbeli koncertjeinkért a kiadónk a felelős, csak a döntésükre várunk. De biztosan fogunk turnézni Európában és Magyarországon is el fogunk tölteni egy kis időt. Az élő zenénk (higgy nekünk!) sokkal gazdagabb és különbözőbb a stúdió verziónál, mivel mi alapból élő zenészek/előadók vagyunk. E pillanatban, az új videónkat forgatjuk a "Prophet" (Próféta) című számunkhoz – nagyon félelmetes és nyomasztó lesz, szóval készülj fel egy horrorisztikus klipre!

– Üzentek valamit a Nuskull olvasóinak?

– Készüljetek fel a Második Eljövetelére! A Fekete Mágia legősibb varázslatait küldjük nektek, minden Testvérünknek és Nővérünknek a Varázslatban, ki Magyarországon él. Stay dark, stay doom, keep the faith! Cemetery of Scream az elmétek árnyai!

– Szívem szerint azt kívánnám, térjetek vissza a Melancholy féle gyökereitekhez, vagy mélyüljetek el az új lemezen is nagyon érzékelhető lépegetős lebegésben. Sok sikert kívánok, kevés tagcserével, minden jót!

– Milliószor köszönjük az interjút, mindenkit üdvözlünk a Nuskull-nál! Vissza fogunk térni!!!

——————————————————-
1993 "Sameone" demo (Croon Records)
1995 "Melancholy" (LP) (Croon Records/Serenades Records)
1997 "Deeppression" (LP) (Serenades Records)
1999 "Fin de Siecle" (MLP)
2001 "Prelude to a Sentimental Journey" (LP)
2003 "Sameone" re-edition (Metal Mind Productions, MMP CD 0215)
2003 "Melancholy" re-edition (Metal Mind Productions, MMP CD 0216)
2003 "Deeppression" re-edition (Metal Mind Productions, MMP CD 0217)
2003 "Fin de Siecle" re-edition (Metal Mind Productions, MMP CD 0218)
2006 "The Event Horizon" (Metal Mind Productions, MMP CD 0409)
——————————————————-
Cemetery Of Scream / Metal Mind productions