Bridge To Solace: helyzetjelentés (miniinterjú)

Tudom, hogy ebben az évben már volt egy Bridge To Solace interjú a NuSkullon, azonban az elmúlt hónapok csendje -, valamint váratlan bejelentései hatására indokoltnak éreztem, hogy egy beszélgetés keretein belül megtudjam Jakab Zolitól, mégis mi állt a nemrég végbemenő változások hátterében… És hogy mire számíthatunk még.

Szia! Nemrég bejelentettétek, hogy a zenekar új gitárost keres. Mesélnél erről egy kicsit?

Tamás eltávozott, így Ádám visszaült a dobok mögé, ezért az ő helyére keresünk egy jól képzett gitárost. Jelentkezők szerencsére szép számmal akadnak, már vannak, akikkel próbálunk is, tehát Ádámmal gitározgatnak a jelöltek. Ádám már el is adta a cuccát, és beszerzett egy új dobszerkót. Meglátjuk, hogy mi lesz ebből, de nem sietünk sehová, nyilván megtaláljuk majd az emberünket. Néha azért nehéz velünk együtt dolgozni, de szerintem nem jár rosszul, aki a végén beáll a zenekar soraiba.

És voltak előzetes elképzelések, netán konkrét jelöltek, akikkel szívesen játszottatok volna?

Volt egy tudatos jelöltünk, Farki az Embers gitárosa, azonban neki így is nagy szerepe van a zenekarában, emellett családja van, és az sem elhanyagolható, hogy 250 kilométerre lakik tőlünk, ami nehezítené a próbákat. Elsősorban azért rá gondoltunk, mert több, mint 10 éve ismerjük, és ez idő alatt nagyon jó barátság alakult ki köztünk. Régebben szóba is jött, hogy milyen jó lenne együtt zenélni, de ez sajnos most nem jött össze, de majd meglátjuk.

Az elmúlt hónapok tagcseréi, és változtatásai mennyiben nyomják rá a bélyegüket a dalszerzésre, vagy az új nóták összerakására?

Ádám ugyanúgy írja az ötleteit, a gitárját azért megtartotta… Vagy legalábbis van nála valamilyen gitár, hehe! De aktívan dolgozik, hiszen a következő nagylemez váza már meg is van, és bár én még csak három számot hallottam – amik nagyon jók -, és biztos hogy a többivel sem lesz gond. A harmadik albumot március táján kívánjuk majd felvenni, addig még érhetnek a további ötletek. A dalszövegek még nincsenek meg, ötleteim persze vannak mind a témákra, mind a dalcímekre, de még mindig érzem az ilyenkor rám jellemző káoszt, ami a lemez felvételéhez közeledve fokozatos letisztuláson fog végbemenni. De az elmúlt hónapokban más is történt velünk, például a Wendigos Bátki Zolinak köszönhetően felkerültünk a Gamestar magazin DVD-mellékletére. Mivel ő felel a multimédiás tartalomért, így helyet kaptunk a lemez Másvilág rovatában, de ez az egész egyik pillanatról a másikra ment végbe, egy ismerősöm jóvoltából, aki egyszer hirtelen előállt ezzel az ötlettel…

Közel fél év távlatából hogy emlékszel vissza a Twelve Tribes-szal közös turnétokra?

Őszintén megmondom, hogy nagyon rosszul érzem magam az egész turné miatt. A Raging Speedhornnal, és a Twelve Tribes-szal is baromi jól éreztük magunkat, nagyon-nagyon jó arcok voltak, tényleg. A körút elejétől már mentek a kártyapartik, a közös ivászatok… A közös harmónia nagyon megvolt közöttünk, viszont szakmailag egy hatalmas visszalépésként éltem meg ezt a kiruccanást, és talán nem kellett volna belemennünk.

A turné kihozta a zenekaron belüli nézet-, és hozzáállásbeli különbségeket, amelyek a tagcseréhez vezettek. Biztos nem ok nélkül történt, ahogy történt, és lehet hogy így is kellett lennie, mert ez az egész felért egy jó nagy seggberúgással, hogy észrevegyük: a zenekar jelen keretek között nem tud úgy működni, ahogy kéne. Erre idegileg egy kicsit mind rámentünk, amit visszatükrözött az is, hogy a turné óta két koncertünk volt összesen. Azonban azt kell hogy mondjam, több tizeniksz-év zenélés után most kellett ez a kis szünet, hiszen a Newborn feloszlása óta elég magas fordulatszámon pörgünk, most mind dolgozunk, és emellett csináljuk a zenekart. A Newborn búcsúbuli és a Bridge To Solace első koncertje között egy hónap telt el, és azóta folyamatosan, mindig történt valami. Az állandó rohanás, a sok koncert hatása megmutatkozott a próbák hiányán is, mert annyi bulink volt, hogy nem tudtunk úgy próbálni, ahogy előzőleg. És az, hogy egy hónapig nem játszik egy banda, vagy nem próbál, az nem feltétlenül jelent inaktivitást, másrészt az ügyek intézése mögött feltörő stressz helyett nekem most egy kicsit jól esett feltöltődni.

Az Idoruval közös turné sajnos meghiúsult egészségügyi problémák miatt, így a következő fellépésünk a PeCsában lesz, várhatóan egy aktualizált programmal, hehe! Ezen a koncerten valószínűleg még a régi felállás fog játszani, de a doboknál a Something Against You-ból ismerős Ördi fog dobolni, illetve reméljük, hogy addig megtaláljuk az új gitárosunkat is. A régebbi nóták nagy részét szeretnénk kidobálni, és feltölteni azok helyét új dalokkal a Nightmares-ről. Egyébként a jól bevált nyolcszámos BTS-koncert várható, hehe! Tudom, hogy van aki hosszabb játékidőt vár a zenekartól, ami irányunkban hízelgő, azonban úgy érzem, hogy az ilyen, negyven perces koncertjeinkben is tudunk olyan ütősen játszani, ami az emberek számára emlékezetesebb marad, mintha egyórás koncertjeink lennének, és a végén a fele publikum horkolna… Érted. A jelenlegi programunkat mára becsukott szemmel is tudjuk, ami bizonyos szinten jó, de azért a változatosság gyönyörködtet. Így valószínúleg előkerül majd négy dal a Nightmares-ről, egy a Bitternessről, egy-, vagy kettő tétel a Kingdom EP-ről, valamint egy vadiúj nótát is szeretnénk játszani. Azt azonban elmondhatom, hogy az Idoruval elmaradt közös dátumainkat jövőre bepótoljuk egyedül, azt a turnét mindenképp szeretnénk végigcsinálni.

A Chief Rebel Angel debütalbumán vendégszerepelsz a The Dead Bird Song című szerzeményben. Honnan jött az ötlet, hogy a régi projektedben szerepelj egy nóta erejéig?

Hát… Míg én voltam a Chief Rebel Angel énekese, addig felvettünk egy demót, ahol a The Dead Bird Song még Through The Eyes Of The Dead címmel szerepelt, hehe! Azonban megbeszéltük, hogy igényt tartanék a dalszövegeimre egy koncepció miatt, így azokat elhozhattam onnan, arról nem is beszélve, hogy túl sűrű volt az ének. Peti aztán írt saját szövegeket, és megkerestek, hogy a demós dalszöveg mennyire beleillene a dalba, és hogy mit szólnék hozzá… Így a demós éneksávok lettek rárakva a kész verzióra, aztán jöttek megmutatni. Én szeretem a Chiefet, jó srácok és jó barátok, tényleg egy jó banda. Ha lett volna rá időm, biztos csináltam volna tovább… Peti egy képzett énekes, én szeretem a hangját, biztos jobban jártak vele mint velem, ez 100%-osan fix, hehe!

Köszönöm a beszélgetést!