Blind Myself – teljes gőzzel

A Blind Myself a kellemes fogadtatású Worst-Case Scenario után végre új lemezzel rukkol elő. Mivel most végeztek a kelet-európai turnéval, gondoltam itt az ideje, hogy kifaggassam a zenekar arany/acéltorkú énekesét, frontemberét, aki mellesleg félállásban a Rockcafé egyik műsorvezetője és egy hamarosan megjelenő lap főszerkesztője, szóval hölgyeim és uraim, Tóth Gergő!

Nuskull – Szevasz Gergő! Hogy érzed magad mostanság?
Tóth Gergő – Köszönöm, nagyon jól. Bár az utóbbi időszak nagyon súlyos volt számomra: szinte teljesen végigdolgoztam a nyarat, egy perc időm is alig volt. Majdnem minden nagyobb fesztiválon melóztam, mint nagyszínpad-mester, mellette ott voltak a lemez munkálatai, a rádióműsorunk. Ráadásul egy új újság a Planet Z (a bécsi Planet Music Club magazinjának magyar, átdolgozott verziója) főszerkesztői munkálataival is megkerestek, ezért rettentő kevés időm van. De nem akarok panaszkodni, azt csinálom, amit mindig is szerettem volna.

Nsk – Nemrég tértetek haza egy kelet európai turnéról, ahol többek közt Ukrajnában, Lengyelországban és a Balti államokban játszottatok. Milyen volt? Mennyire ismernek titeket arrafelé?
Gergő – Nagyszerű volt. Meglepő, hogy Ukrajnában sokkal jobbak az állapotok, mint amire számítottunk. A lviv-i és a kievi koncertük nagyon jó volt. Az ukrán főváros közönsége amúgy teljesen elsőrangú, jól öltözött emberekből állt, a buli egyébként sold-out volt, egy jó páran be sem jutottak a klubba. A balti államokból, Észtországot és Rigát emelném ki, ez a két ország teljesen olyan mintha Nyugat-Európában játszanál. Mivel ezekben az országokban nem lehet kapni a lemezeinket, ezért az emberek a koncertplakátok alapján járnak utána a zenének, és töltik le innen-onnan.

Nsk – Nemsokára egy új nagylemezzel jelentkeztek, melynek címe Ancient Scream Therapy. Mondj pár szót erről! Maradtok a régi, bevált dolgoknál, avagy próbáltatok egy kicsit változtatni?
Gergő – A célkitűzésünk az volt, hogy a hangzásunkon próbáljunk nagyot fejlődni, és az eddig hallottak alapján kijelenthetem, ez lesz az eddigi legjobban szóló Blind album. A számokon is sokat agyaltunk, ezúttal sokkal többször átgondoltunk minden egyes lépést. Ez lesz a legtudatosabb korongunk. A lemezen vendégek is szerepelnek, az egyik számban Téglás Zoli énekli a refrént, vendégeskedik még Berger Dalma az Esclin Syndo-ból és Pali az IHM-ből.

Nsk – Miért pont ezt a címet választottátok, honnan jött az ötlet?
Gergő – Feldmár András pszihológus könyvében találtuk a kifejezést. Ez egy ősi gyakorlat a félelmektől való szabadulás egyik formája. Csoportterápia, amelyben minden résztvevő magzati pózban ül, majd az egyik ember elkezd ismételgetni olyanokat, például, hogy „az anyám sosem szeretett” (az nem feltétlenül fontos, hogy igaz legyen csak az adott pillanatban kell elhinnie a beszélőnek). Ezt folyamatosan kántálja, egy idő után olyan hatással lesz rá, hogy egy üvöltésben tör ki. Amikor elkezd kiabálni, a csoport összes tagja is hasonlóan érez, és ők is sikoltásban törnek ki. Nagyon megtetszett ez a dolog, hiszen valahol ilyen a zenénk hatása is sok esetben.

Nsk – Van-e valami központi témája a lemeznek?
Gergő – A központi gondolat az egyén és belső problémái. Sokszor mindenki másban keresi a hibát, saját bénaságunkat kivetítjük másokra. Ezúttal saját magunkkal akarunk szembenézni és megoldani a válságot. Mondok egy példát. Egész gyerekorrom egyik legnagyobb parája az volt, hogy kisgyerekként nem tanultam meg úszni. Minden osztálykirándulás előtt rettegtem, hogy nehogy elmenjünk strandra vagy uszodába, ahol esetleg kiderül, hogy nem tudok egy karcsapást sem tenni. Aztán felnőtt fejjel megtanultam magamtól az úszás minden fortélyát és teljesen megváltoztam. Szerintem nagyon sok ember küzd hasonló gondokkal, persze ez nem egy nagy ügy, ennél sokkal komolyabb problémákra is gondolok. Sok metálos arc harcol saját magával, saját kinézetével, pedig tulajdonképpen csak rajtuk áll, hogy mernek-e változtatni. Ezt az érzést szeretnénk egy kicsit átadni. Az új lemezünk célja, hogy mindenki egy kicsit magába nézzen.

Ezen kívül természetesen lesznek más jellegű szövegek is.

Nsk – Az a pletyka járja, hogy a CD mellé járni fog egy DVD is, amin egy koncert lesz látható. Mesélj erről egy kicsit!
Gergő – Ha minden jól megy, a következő napokban tudunk érdemben hozzálátni a DVD munkálatainak. Még magam sem tudom, hogy pontosan mi lesz rajta. Úgy tervezzük, hogy koncertfelvételek, interjúk, Blind Myself történet, zenész ismerősök mesélnek a bandáról, valamint pár felvétel a stúdiózásról.

Nsk – A Blind Myself kapta a legjobb élő banda díjat a HMA2005 szavazáson, amihez utólag is gratulálok! Szerinted minek köszönhetitek ezt a díjat?
Gergő – Nagyon örültünk ennek a független szakmai díjnak. Ilyenkor érezzük azt, hogy igazán van értelme a sok-sok próbának és felkészülésnek. Az már a kezdetekkor is nyilvánvaló volt, hogy élőben szeretnénk átadni azt az energiát, ami a zenénkben van. Ez teljesen természetesen jön amúgy, nem állunk a tükör előtt és próbálunk hülye pózokat.

Nsk – Már lassan másfél éve nyomjátok a The Idoru dobosával, Szabó Lacival. Milyen volt ez a más fél év vele? Mennyire befolyásolta a játéka a Blind Myself hangzását?
Gergő – Laci kitűnő dobos, már a Blind kezdete óta jó barátunk. Szó volt róla, hogy beszáll a bandába, amikor hazajöttünk az Államokból, de Dani szeretett volna visszajönni, mivel ő már játszott nálunk a Heaven’t-ön ezért neki szavaztunk nagyobb bizalmat. Ma már máshogy látom a dolgokat, már akkor a Lacit kellett volna a csapatba hívnunk. Laci nagyon pontos, nagyon energikus dobos. Bárki, aki meghallja majd az új lemezt nem fog csalódni, iszonyatosan komoly dolgokat játszott fel a korongra. Egyébként dalíróként is rész vett a munkában, az album felének alapjait ő szolgáltatta, ezzel tovább színesítve a Blind zenéjét.

Nsk – Milyen volt az előző, Worst-Case Scenario fogadtatása itthon és külföldön? Melyik volt kedvezőbb? Hogy fogyott a lemez, ha szabad tudnunk?
Gergő – Nagyon jó volt a fogadtatás. Külföldön a kritikák 90%-a nagyon pozitív volt. Egyébként a lemezpiac romlása ellenére az eddig legjobban fogyott CD-nk volt itthon.

Nsk – Mit gondolsz az illegális zeneletöltésekről? Rátok mennyire van ez hatással?
Gergő – A kérdés, amit mostanában mindenki feltesz mindenkinek. Hát igen. Jelen pillanatban senki sem tudja, hogy mi fog történni a zene világában, mi lesz a lemezeladásokkal. Mivel mi sem ebből élünk, ezért minket nem érint olyan mélyen a dolog. Ráadásul pozitív oldala is van az egésznek, hiszen minden további nélkül meg lehet hallgatni egy új lemezt és eldönteni, érdemes–e megvenni vagy sem. Persze azt is meg kell érteni, hogy a lemezkiadók egyre nehezebb helyzetben vannak, és egy banda önerőből nem tudja eljuttatni a zenéjét az újságokhoz, stb.

Nsk – Tudnál mondani pár bandát, akik nagy hatással voltak a Blind Myselfre vagy akár személyesen Rád?
Gergő – A Blind Myself zenéjét megpróbáljuk úgy alakítani, hogy ne lehessen érezni egy fő hatást. Minden olyan témát kidobunk, ami hasonlít valamelyik nagy banda stílusára. Persze vannak hatásaink, de ezek nem hagynak olyan mély nyomot a zenén, mint más csapatoknál. Legalábbis remélem!

Nsk – Mostanában melyik zenekar(ok) lemeze pörög a legtöbbet a lejátszódban? Szerinted hazai/külföldi téren kikre érdemes odafigyelni? Mostanában egyébként az új Mastodon és Slayer lemezeket hallgatom a leggyakrabban. Magyar szinten pedig érdemes lesz belefülelni az Esclin Syndo nevű banda új lemezébe. Ők inkább elektronikus rockban utaznak, mint metalban, de nagyon tetszik a zenéjük. Fel is fognak lépni velünk a 3. Blind Revolution Fest-en az A38 hajón, ahol rajtunk kívül lesz még, Insane, The Ministers, OneHeadedMan IHM Palikával és Wackor.

Nsk – Mik a Blind Myself, vagy akár a Te személyes tervei/d a közeljövőre nézve?
Gergő – Befejezni az albumot, külföldi kiadót találni végre, és minél többet turnézni. Személyesen pedig, nagyon jól megcsinálni ezt az új újságot és jövőre minél több számot kihozni belőle. A BPRNR háza táján is sok a munkánk, nemrég kezdtünk neki a promózásnak és koncertszervezésnek is. Ez a kis társaság egyre komolyabb dolgokkal foglalkozik.

Nsk – Az utolsó szó jogán mit üzennél a Nuskull olvasóinak és a Blind Myself rajongóinak?
Gergő – Utazzatok minél többet!

Köszönöm az interjút és a lehetőséget, sok sikert a továbbiakhoz!