August Burns Red interjú

A Misery Signals, Emmure, August Burns Red tavaszi Európa turnéja számomra mindenképpen az év egyik legjelesebb eseményeként vonult a történelembe (ugyanis földrajzi elhelyezkedésemnek hála a túra angliai körútjának londoni-i állomását sikerült elcsípnem), mivel mindegyik csapat elképesztően nagyot varázsolt élőben, minden előzetes elvárásomat felülmúlva. Különösen igaz volt ez az August Burns Red-re, akik a koncertnek hála abszolút favorittá léptek elő nálam, és már a hazafelé vezető úton elhatároztam, hogy megpróbálok kicsikarni egy e-mail interjút a srácoktól. Habár bíztam egy pozitív válaszban, de olyan közvetlen és barátságos levélváltásra korántsem számítottam, mint amiben részesültem. Virtuális beszélgetőpartnerem JB, a zenekar gitárosa és fő motorja volt.

Ez az első alkalom, hogy Európában turnéztok. Hogy érzitek magatokat ideát, illetve milyenek a koncertek?

A turné igazán jól megy és a koncertekkel sincs semmi gond, sokan voltak idáig mindenhol. Többé-kevésbé már sikerült alkalmazkodnunk Európához és az itteni dolgokhoz. Mondjuk általában úgy szoktunk koncertezni, hogy az egész felszerelésünket egy pótkocsival húzzuk magunk után, de most az összes cuccunkkal összezárva egy autóban utazunk, ami így egy kicsit szűkebb, mint amihez eddig hozzá voltunk szokva.

Jól kijöttök a többi bandával? (Emmure, Misery Signals) Ez egy igazán nehézsúlyú összeállítás lett egyébként.

Persze, remekül elvagyunk. Nagyszerű srácok, remek zenekarok. Mondjuk mindannyiunknak más hangzása van, aminek köszönhetően igazán érdekes bulik szoktak kialakulni.

Mi volt a legfurcsább dolog, amit valaha láttatok a turnék alatt?

Egyszer ott parkoltunk a klub háta mögött Cincinatti-ben, Ohio-ban, amikor együtt turnéztunk az As I Lay Dying-gal, még januárban. Szóval ott ültünk az autóban és vártuk az indulást, amikor egyszer csak egy igazán részeg lány megjelent, letolta a gatyáját és odapisált pont az autónk elé! Na az egy teljesen váratlan és őrült dolog volt!

Valami egyéb vicces/érdekes dolog történt veletek mostanában? Mi a helyzet azzal a bokasérüléses dologgal? (Egyszer JB egy Every Time I Die buli alkalmával olyan jól bevetődött a tömegbe a színpadról hogy kificamította a bokáját, és egy jó darabig csak ilyen csökkentett üzemmódban tudott játszani a koncerteken… -a szerk.)

Na igen, a bokaficam… Az kemény volt. Szerencsére azóta már sokkal jobb a helyzet, és nem korlátoz a színpadi bohóckodásban többé, haha.

Milyen érzés olyan helyeken játszani teltház előtt, ahol még soha nem is jártatok korábban, és látni hogy a srácok tudják kívülről a szövegeket és mennyire megőrülnek a zenétekre?

Egészen fantasztikus, hogy őszinte legyek. Tudtam, hogy néhány ember hallott már rólunk az internetnek és a myspace-nek hála, de a fogadtatás minden képzeletet felülmúlt, ami igazán elképesztő! Nem is gondoltuk volna, hogy ennyi lelkes rajongónk van ideát. Azt hiszem jobban tesszük, ha több Európa turnét tervezünk a jövőben.

Szokásos kérdés: Európa vagy USA? Mi a legalapvetőbb különbség?

Elsősorban a beszélt nyelv ugye. Hiszen Amerikában midenki angolul beszél.

A másik legnagyobb különbség az ételekben és italokban van. Itt minden szénsavas! Még a víz is. Illetve a kaja sokkal finomabb otthon.

Amikor először került nyilvánosságra a turné és annak állomásai, szerepelt egy magyarországi helyszín is a sorban, ami később aztán eltűnt. Mi történt? Egyáltalán volt valami beleszólásotok abba, hogy hol léptek fel?

Nem, ez nem a mi dolgunk volt. Nem tudom miért lett törölve a koncert, de remélhetőleg hamarosan be fogjuk pótolni!

Elég érdekes volt számomra a koncertkezdésetek, amikoris egymást átölelve úgy tűnt, mintha még egy imát elmondtatok volna. Mi történt valójában? Sosem láttam még ilyesmit korábban.

Igen, minden koncert előtt imádkozunk. Ez egyfajta hagyomány már a kezdetek óta.

Mik a legjobb és a legrosszab dolgok egy turné során?

A legjobb dolog természetesen játszani és felkelteni a közönség érdeklődését, hogy megnézzen bennünket. Ez egy olyan érzés, ami semmi máshoz nem hasonlítható.

A legrosszabb pedig a folyamatos alváshiány és a tisztálkodási problémák.

Van valami kifejezetten bosszantó szokása valamelyikőtöknek?

Húúú… nekem egy csomó állati rossz szokásom van, amik részletezésétől most inkább eltekintenék, haha. :)

A myspace-en fentlévő turnéblogotokban látható néhány pofás kép különböző európai nevezetességekről. Ezek szerint azért van időtök ismerkedni is a környékkel amerre jártok? Mi volt a legszebb hely ahol eddig voltatok?

Igazság szerint én minden nap a kocsiban aludtam miközben úton voltunk, szóval nem igazán láttam sokat a tájból az utunk során, de egész biztosan áthajtottunk jó néhány igazán szép helyen. Annak mondjuk kifejezettten örültem, hogy láttam az Eiffel-tornyot.

Hogyan mutatnád be az August Burns Red-et valakinek, aki még sosem hallott rólatok?

Az ABR egy gyors és agresszív zenét játszó technikás metal zenekar. Nem vagyok valami túl jó a zenei stílusunk definiálásában. Más zenekarokat emlegetni ilyenkor pedig kifejezetten nem szeretek.

Mint közismert, eddig minden lemezen új énekes énekelt. Mi történt velük, és hogyan került Jake a képbe?

Josh, a régi énekesünk azért lépett ki, mert gyűlölte a turnézást és hogy távol kell lennie a barátnőjétől. Most fejezi be a tanulmányait ami után pedig nem sokkal meg fog házasodni.

Jake pedig egyszerűen lejött egyszer és kipróbáltuk, hogy működik-e a dolog. 12 órát autózott Manheim-be és elénekelt néhány dalt a próbán. Mindannyiunknak nagyon tetszett a hangja és elvittük egy 6 hónapos turnéra mielőtt hivatalosan is zenekari taggá vált.

Akkor mondhatjuk, hogy ez most egy szilárd felállás?

Igen, a legbiztosabb felállás, ami valaha volt. Úgy érezzük, eddigi legjobb formánkban vagyunk mindannyian.

Mit tudsz a legutóbbi lemez fogadtatásáról? Milyen véleménnyel vannak róla a rajongók és a kritikusok? Érzésem szerint elég egyértelmű a fejlődés lemezről lemezre.

A vélemények mind nagyon jók. Majdnem minden kritika, amit olvastam pozitív volt, ami igazán lelkesítő!

Hogyan készülnek az ABR dalok? Van fő dalszerző a bandában?

Általában én írom a számokat, amit aztán megmutatok a többieknek is. Egy Tabit nevezetű programot használok a dalok megszerkesztéséhez, amivel ha elkészülök, elküldöm a többieknek, hogy tudjanak gyakorolni rá. Majd ha rendesen összepróbáltuk az egészet, jöhetnek a szövegek és az énektémák.

Mi jelenti a legfőbb inspirációt a dalszerzéshez?

Leginkább az, hogy megírjuk a lehető legjobb zenét, amire csak képesek vagyunk. Olyan zenét csinálunk, amilyet igazán akarunk. Ha nem zenélnénk a zenekarban és meghallanánk ezeket a nótákat, azt szeretném, hogy mint minőségi muzsikára tudjunk tekinteni rá.

Melyik ABR dalt szereted a legjobban játszani/hallgatni?

Én a Backburner-t szeretem a legjobban játszani. Remekül működik a koncerteken és nagyon jó érzés játszani. De kedvelem a Composure-t és az Up Against the Ropes-ot is.

Hallgatni pedig azokat szeretem, amiket sosem játszunk koncerteken. A koncertszámokat hallom eleget, szóval ha bármikor a saját zenémet akarom hallgatni, akkor leginkább azokat részesítem előnyben amiket már nem hallottam egy jó ideje.

Készül még klip a Messengers lemezhez?

Igen, egy koncertvideót fogunk felvenni a Back Burner-höz Lancester-ben (Pennsylvania) május 31-én.

Hogyan összegeznéd az AGB mondanivalóját? Szerintem a szöveg ugyanolyan fontos egy zenekarnál mint a zene maga. Ki a szövegíró a bandában?

A szövegek több különböző témát is érintenek. A Messengers-ön mindannyian közreműködtünk a megírásukban, ami egy igazán sokféle szövegképet eredményezett. Nincsen semmi különösebb üzenetünk, habár az ABR tagjai mind keresztények, ami sok szövegből ki is tűnik. Arra törekszünk, hogy a mondanivaló pozitív és valóságos maradjon. Olyan szövegeket akarunk írni amit a hallgatóink is el tudnak olvasni és értelmezni.

Mit jelent a zenekar neve? Van valami komolyabb mögöttes mondanivalója?

Igen, ez egy hosszú sztori. Az első énekesünk, Jon Hershey randizott egy lánnyal még 2003-ban, akit August-nak hívtak. Már néhány hónapja együtt jártak, amikor Jon úgy döntött, hogy szakít a csajjal mert már nem volt boldog vele. August elég rosszul reagált a dologra, és ahelyett hogy szomorú lett volna, teljesen kifordult önmagából és borzasztó dühös lett. Néhány nappal a szakítás után egyik este odaautózott Jon házához és bezárta a kedvenc kutyáját, Redd-et a kutyaházba. Ezek után egész egyszerűen felgyújtotta az egészet, élve elégetve ezzel szegény ebet. Nagyon megrázta Jon-t és családját az eset, valamint az egész kis közösségünket. Az újságokban is cikkeztek róla meg minden. A zenekart elneveztük August Burns Red-nek, hogy emlékezzünk az esetre és mert remekül illett a zenei stílusunkhoz amit játszottunk. (Illetve az újságokban ilyen szalagcímmel jelent meg írás: August Burns Redd, innen jött a név maga -a szerk.)

Egyre több és több keresztény metal zenekar bukkant fel az utóbbi pár évben. Beszélhetünk valamiféle összetartásról, barátságról ezen bandák között?

Persze. Egy csomó keresztény bandával vagyunk nagyon jó barátságban, főképp akikkel közös kiadónál (Tooth & Nail/Solid State records) vagyunk. Elég sok ilyen zenekarral turnéztunk már és könnyű ilyenkor összerázódni illetve összebarátkozni hiszen rengeteg közös témánk van, illetve a világlátásunk és az értékrendünk is sok hasonlóságot mutat. Néhány keresztény metal zenekar barátunk: As I Lay Dying, Destroy the Runner, Life in Your Way, Oh Sleeper

Mind nagyszerű zenekarok, király arcok.

Figyelemmel követitek egyébként a mai zenei felhozatalt? Miket hallgattok mostanában?

Én elég rendszeresen olvasom a friss zenei híreket. Azt hiszem ez fontos, hogy képben legyen az ember, ne maradjon le, ne vesszen el ebben az őrületben ami a zeneiparban van manapság. Az interneten van egy csomó remek oldal, nem túl nehéz folymatosan informálódni.

Mostanában elég sok indie rock zenét hallgatok, mint például Nada Surf, Beirut, Interpol, The Killers, vagy a Matt Pond PA. Valamint sok, a baseball ligához kapcsolódó zenét is meghallgatok. Imádom a baseball-t!

Mi lenne számodra az abszolút “álom koncertpárosítás” a színpadon?

Elég szerencsés vagyok, hogy jóformán az összes kedvenc metal zenekarommal turnézhattam már, de ha egy igazi “álom show”-t kéne összeállítanom, az akkor a következőképpen nézne ki: ABR, Nada Surf, The Killers, és Interpol. Ez sosem fog megtörténni, de ez egy olyan buli lenne amit szívesen megnéznék.

Mindannyian elég fiatalok vagytok még, mit szólnak a szüleitek az ABR-hez?

Szerencsére mindannyiunkat támogatnak a szülei. Persze eleinte kicsit szkeptikusak voltak, mivel otthagytuk a sulit hogy játsszunk a zenekarban, de az évek során látták a fejlődést és a sikereket, és most már nagyon büszkék ránk.

Mit csinálnál ha nem zenélnél? Voltak valami nagy tervek gyerekkorodban?

Valószínűleg befejezném az utolsó évemet a fősulin és keresnék valami munkát a zeneiparban. Elég sokat tanultam a zene üzleti oldaláról abból kifolyólag, hogy egy bandában játszok, szóval azt hiszem megpróbálnék ebből karriert csinálni ha már nem lesz a zenekar. Fogalmam sincs mikor, de majd egyszer biztosan megpróbálom.

Gyermekkoromban nem volt semmi különösebb tervem, hogy mit akarok csinálni majd ha felnövök. Azt hiszem 8 éves lehettem, amikor profi baseball játékos akartam lenni. Meg még volt valami űrhajós dolog is úgy emlékszem… :)

Mit szólsz a világban mostanság folyó dolgokhoz? Lehet itt még “happy end” a végén?

A Közel-Keleten folyó háború egy borzasztó dolog és egy iszonyatosan szomorú történet. Mindannyian a végét akarjuk már. Az pedig nem is lehet kérdéses a számomra, hogy “happy end” lesz a vége.

Foglalkozol politikával?

Egyáltalán nem érdekel a politika.

Mit jelent számodra az a szó, hogy “megbocsátás”? Hiszel a második esélyben?

A megbocsátás egy rendkívül fontos szó számomra, mint keresztény embernek és Krisztus követőjének. Hiszek abban, hogy Jézus Krisztus a bűneim megbocsátásáért halt meg a kereszten. A megbocsátás a legnagyobb ajándékok egyike. Fontos dolog megbocsátást gyakorolni a saját életünkön és természetesen hiszek a második esélyben is. Sajnos az emberek olyan dolgokat tesznek napjainkban, amikor már a “második esély” elvét nem lehet gyakorolni. De én hiszek abban hogy az emberek meg tudnak változni, hogy jobbak legyenek és mindannyiunknak kapnia kell lehetőséget erre.

3 dolog amit mindenképpen el akarsz érni az életedben?

Meg akarok házasodni, és boldog házasságban élni (ami elég nehéznek tűnik napjainkban), írni akarok még LEGALÁBB 2 August Burns Red lemezt, és egész életemben közel akarok maradni a legjobb barátaimhoz.

Milyen terveitek vannak még az évre? Távolabbi célok, önálló turné?

Az Európa turnét követően az As i Lay Dying-gal játszunk az államokban és Kanadában. Aztán visszarepülünk Angliába a Download fesztivál és még pár koncert kedvéért. Majd jön a Warped Tour és egy headliner turné az USA-ban, hogy azt követően egy hónapra Európába is átruccanjunk egy headliner túra keretein belül. Mindezek után pedig írunk és rögzítünk egy új lemezt. Aztán pedig kezdődhet minden elölről…

Maradt még valami amit esetleg meg szeretnél osztani az olvasókkal?

Az első kirándulásunk Európába tele volt csúcs- és mélypontokkal, de minden egyes este csodálatos volt és mindannyiótoknak meg szeretnénk köszönni, hogy eljöhettünk ide játszani. Bámulatos, hogy tőlünk ennyire távol lévő emberek mennyire törődnek a zenénkkel. Rengeteget jelent a támogatásotok a számunkra!

Köszi szépen a válaszokat!

Mi köszönjük az interjút.

Az április 6-án London-ban adott koncertről írt beszámolót itt olvashatod el.

www.myspace.com/augustburnsred