August Burns Red interjú

Azt, hogy az August Burns Red mekkora kedvencem, nyilván nem kell senkinek sem ecsetelnem, aki a Nuskull rendszeres olvasója. A zene iránt érzett rajongást aztán tovább fokozták a koncertélmények és az ott tapasztalt már-már zavarba ejtő közvetlenség, jófejség a tagok részéről. A 2009-es évben pedig minderről a magyar közönség is megbizonyosodhatott az A38 hajón megrendezett koncert alkalmával. Az pedig nem is lehetett kérdéses, hogy itt az ideje egy újabb csevegésnek JB-vel, a zenekar gitárosával.


A tavalyi évet megállás nélkül végigkoncerteztétek. Hogyan értékelnéd a 2008-as esztendőt? Elégedett vagy mindazzal, amit sikerült elérnetek?

2008 egy fantasztikus év volt. Elég szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy több iszonyatosan profi turnét is végigcsinálhattunk és mindennek köszönhetően egy csomó olyan ember megismerhetett bennünket, akik korábban még csak nem is hallottak rólunk. Teljes mértékben elégedettek vagyunk mindazzal, amit tavaly véghezvittünk és rendkívül izgatottak vagyunk, hogy ennek következtében mi az, ami még vár ránk a jövőben.

A rendkívül energikus koncertjeiteket nem kell senkinek sem bemutatni. Tesztek valamit annak érdekében, hogy fitten tartsátok magatokat?

Igen, igyekszünk formában maradni és edzeni, különösen amikor épp nem vagyunk úton. Amikor turnézunk, akkor is megteszünk minden tőlünk telhetőt, de az mindenképpen több odafigyelést igényel, főleg ha a tengerentúlra megyünk és nem tudjuk magunkkal hozni a súlyokat, vagy bármi mást.

Mondanál valamit az új lemezről?

Az új album Constellations címmel fog megjelenni július 14-én és 12 vadonatúj szám lesz megtalálható rajta. Ez a legdinamikusabb és legérdekesebb anyag, amit valaha írtunk. Nagyon izgalmas, hogy több új elemmel is elkezdtünk játszadozni ezekben az új nótákban és alig várjuk, hogy mivé fogja majd mindez kiforrni magát a jövőben.

A szövegek miről szólnak?

A vallással kapcsolatos témáktól az élet nagy dolgain át tényleg több különböző dologról is szó van bennük. Tehát ez nyilván nem egy konceptlemez, minden dal valami másról szól.

Van bármi különösebb mondanivalója magának az albumcímnek? (Constellations = Csillagképek)

A cím szorosan összekapcsolódik a borítóval és igazából innen jött a címválasztás ötlete is. A frontborítón egy ember látható, aki megpróbál egy csillagot lehúzni az égből. Ez azt ábrázolja, ahogy mi emberek megpróbáljuk a Mennyországot a Föld közelébe hozni. A booklet belsejében pedig további alakok láthatók papírsárkányokat eregetve. A papírsárkányok a tehetségünket, képességeinket és a gondolatainkat jelképezik, mindez pedig a világ minden pontján jelen van különböző formákban, de a csillag állandó és nem változik. A dobosunk Matt nyilván jobban el tudná magyarázni, hiszen az ő ötlete volt az egész.

Volt valami nehézség a felvételek folyamán, amivel meg kellett küzdenetek?

Mint mindig, minden egyes felvétel folyamán vannak akadályok, amiket le kell küzdeni. Legyen az az egységes hangzás szintentartása, motiváltnak maradni a nap 24 órájában vagy éppen tökéletesen feljátszanod a saját részedet. Mindig vannak kihívások, de ez egy óriási élmény és nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel.

Már kész dalokkal vonultatok be a stúdióba, vagy történtek ott még változtatások?

A számok már többé-kevésbé készen voltak, csupán néhány trükköt tettünk még ide-oda. A legnagyobb változtatást az Existence-ben eszközöltük, amiből végül egy teljes témát kihagytunk, mivel nem éreztük szükségét, hogy ott legyen.

Korábban már közöltetek a youtube-on egy videót Matt-ről, ahogy épp az új album egyik nótáját (Thirty and Seven) dobolja. Terveztek még további stúdióvideókat megosztani a nagyközönséggel?

Csináltunk jó pár videófelvételt, de azt még nem tudom, hogy mikor vagy épp milyen formában fog napvilágot látni.

Első alkalommal jártatok Magyarországon a múlt héten. Hogyan éreztétek magatokat? Játszottatok már valaha egy hajón? :)

Igen, két alkalommal is koncerteztünk már korábban hajón, mindkétszer Európában. A budapesti buli minden várakozásunkat messze felülmúlta. Nem is kívánhattunk volna nagyobb intenzitást és lelkesedést a közönségtől. Egy valóban óriási koncert volt és egy csodálatos élmény. Alig várjuk, hogy újra visszatérjünk Budapestre. Másnap épp volt egy szabad napunk, így aztán lehetőségünk adódott körülnézni és felfedezni a várost. Nagyon jól éreztük magunkat.

A legutóbb arra kértelek, hogy mesélj valami bizarr sztorit a turnékról. Most mondanál valami megindító, szívet melengető történetet?

Mindig lenyűgöző élmény a rajongókkal együtt lógni, beszélgetni a koncertek után. Ez egy rendkívül különleges dolog a számunkra, hogy az emberek körülöttünk akarnak lenni, találkozni velünk.

Milyen visszajelzések érkeztek a Britney Spears feldolgozásra? Esetleg tudtok valamit Britney véleményéről is? Én egészen biztos vagyok benne, hogy imádja! :)

Nem tudom, hogy Britney vajon hallotta-e a nótát, haha. Remélem igen és szereti! A vélemények általában pozitívak voltak. Ez egy rendkívül buta nóta és csak a vicc kedvéért csináltuk, nem kell túl komolyan venni.

Élőben is szoktátok játszani egyébként?

Nem és soha nem is fogjuk.

Nemrég a Dubai Desert Rock Fesztiválon is felléptetek. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok ezen a nem mindennapi rendezvényen?

Dubai valami hihetetlen volt. Gyönyörű város és rendkívül megtisztelve éreztük magunkat, hogy 7000 ember előtt játszhattunk a Közel-Keleten. Egy egész napot eltöltöttünk utána a tengerparton és persze úsztunk is a Perzsa-öbölben. Még síelni is voltunk az egyik hatalmas bevásárlóközpontban.

Tavaly nyáron olvastam egy zseniális könyvet, amit a Korn egykori gitárosa, Brian „Head” Welch írt arról, hogy hogyan változott meg az egész élete miután Istent a szívébe fogadta, majd kilépett a zenekarból és egy jobb ember, jobb apja lett a lányának. Hallottál erről az írásról?

Te érzel magadban bármiféle indíttatást, hogy egyszer könyvet írj?

Igen, hallottam róla, de nem olvastam még. Hogy fogok-e én is könyvet írni egy nap? A válaszom: igen.

Emlékszel arra a pillanatra, amikor elhatároztad „Igen! Én egy metal zenekarban akarok gitározni!” ?

Igen, emlékszem arra, amikor elhatároztam, hogy gitározni akarok. De az akkor még nem annyira a metalról szólt, sokkal inkább vonzott a punk stílus. Majd jött a hardcore, végül a metal. Egyébként 2002 nyarán kezdtem el gitározni.

Ápolsz bármiféle bensőségesebb kapcsolatot a gitároddal, vagy csupán egy darab fa? Mármint sok ember széttöri a színpadon bármiféle szívfájdalom nélkül. (Én biztos képtelen lennék rá.) Érzel valamiféle tiszteletet a hangszered irányában?

Sosem törném össze a gitáromat a színpadon. Elég válogatós vagyok egyébként gitárok terén és igazán hosszú időbe telt mire megtaláltam melyik az, ami a legtökéletesebb a számomra. Egy Ibanez RGA Prestige-t használok, és ez az EGYETLEN ami nekem igazán kényelmes. Kettő is van belőle, amikkel rendkívül magabiztosan tudok bánni és sosem törném össze. Szóval igen, mondhatjuk, hogy a lehető legnagyobb tisztelettel viseltetek a gitárom iránt.

A magazinnál az egyik srác mindig a kedvenc rajzfilmjeikről kérdezi a zenekarokat. Most rajtad a sor! Melyik a kedvenc rajzfilm karaktered?

Stewie a Family Guy-ból. Elég vicces figura és imádom a hangját. Egyébként nem vagyok egy túlzottan nagy rajzfilm rajongó, haha.

A koncert beszámolóját itt olvashatod el.

A tavalyi interjúnkat JB-vel pedig itt találod.