August Burns Red – „Hozd ki magadból a legtöbbet!”

Nemrég sikerült beszereznem az August Burns Red tavalyi lemezét, a Thrill Seekert. A keresztény metálzenét játszó srácok munkája azonnal megfogott, így fogtam magam és sikerült összehozni egy interjút Matt Greinerrel, a banda ütemfelelősével.

Nelzon – Szevasz! Sajnos az August Burns Red idehaza elég ismeretlen, így megkérnélek, hogy saját szavaiddal mutasd be nekünk!
Matt Greiner – Az August Burns Red egy igazán körmönfont zenét játszó banda, kemény, dallamos és technikás elemekkel. A komplex ritmusokra és a megkapó dallamokra fókuszálunk és igyekszünk a számainkat úgy felépíteni, hogy minden hallgatásnál friss és újdonságokkal teli legyen.

– Kezdjük azzal, hogy hogy is kerültetek ti a Solid State kiadóhoz?
– Néhány számunk fent volt a HXCmp3.com-on az első öt számos EP-nkről, aminek a címe Looks Fragile After All és pár demó a Thrill Seekerről. Jonathan Dunn, a Tooth and Nail / Solid State Recordstól hallott pár számot az oldalon és küldött egy emailt, amiben jelezte az érdeklődését a banda iránt. Néhány hónapig szoros kapcsolatban maradtunk, amit egy szerződés követett, amit úgy írtunk alá, hogy nem láttunk senkit a kiadótól, még magát Jont sem. A többi már történelem, méghozzá fantasztikus!

– Hogy írjátok ezeket a bonyolult számokat? Ki írja őket? Van valami koncepciótok, pl. „írjunk valami durva számot” vagy csak jön aminek jönnie kell?
– JB írja a számok alapját a TabIt nevű program segítségével. Nyúzza a gitárt, keresve az ütős riffeket, amiket lekottáz, majd átküld nekem. Én ülök rajta pár napig, megírom a legjobb dobtémát alá és a szám szerkezetét. Ezzel rengeteg időt töltök. Aztán összeülünk és megnézzük, mi szól jól élőben és mi nem. NEM vagyunk egy jam-banda. Nem hiszem, hogy le tudnánk ülni játszani és ott megírni egy számot, csak akkor tudunk dolgozni, ha előtte meg van írva néhány riff / alapszerkezet, különben nem csinálunk semmit.

– Milyen volt a munka Adam D-vel (a lemez producere, a Killswitch Engage tagja)?
– A vele való munka fantasztikus volt. Mindannyian a rajongói vagyunk a lemezeinek és nagyon felspannolva vártuk a közös munkát. Személy szerint én különösen izgatott voltam, mivel tudtam, hogy Adam D. egy maximalista és nem hagy egyetlen rossz, hibás részt sem át a rostán; minden részt/ütemet/hangot/üvöltést megvizsgált és kritizált és ennek köszönhető a lemez hangzása.

– Úgy tudom, ő játszotta fel az egyik részt a Barbarian című számban, ami szerintem a lemez legjobbja. Igaz ez?
– Nem, Adam egyetlen részt sem vett fel. Szerintem még ott sem volt a stúdióban, valahol Európában játszhatott akkor a Killswitch Engagevel, hehe. [hopp]

– A lemez címe Thrill Seeker. Mit jelent a cím? Miről szólnak a számaitok?
– A Thrill Seeker cím azt fejezi ki, hogy hozz ki mindent az életedből, amit csak tudsz és ne ülj a hátsódon, elmulasztva a lehetőségeket. Optimistának kell lenned és sosem elégedhetsz meg a második legjobbal. Azt kell mondanom, a számok is erről szólnak nagyrészt.

– Nem akarok tapintatlan lenni, de meg kell kérdeznem: miért választottátok Jézus Krisztust?
– Nézd, a bandában mindegyikünk keresztény és hiszünk benne, hogy a tehetségünk és ajándékaink az életben Istentől származnak és mind egy igazi áldás. Sosem hivalkodunk azzal, amit a bandával értünk el, de minden alkalommal hálát adunk érte.
Ez egyszerűen fantasztikus.

– Mik a terveid magánemberként és mik zenészként?
– Szeretnék játszani és alkotni az ABR keretein belül, mindaddig amíg szeretitek. Amint úgy érezzük, lejárt az időnk, akkor is szeretnék dobolni; feltehetően egy utazó hittérítő bandában, ami anyagilag sokkal stabilabb, így fent tudnám tartani a családom hah.

– Gondolkoztok most egy új lemezen, vagy inkább csak turnéztok még egy darabig?
– Határozottan szeretnénk egy új albumot összehozni, és nagyon várjuk már. Egy szám már készen is van, több pedig félkész. Igazából ezután az interjú után megyek is vissza, hogy dolgozzak két új szám dobtémáin. Az új lemez kész lesz 2007-re?! Fincsi!

– Van még valami, amit szeretnél elmondani a magyar rajongóitoknak és az olvasóinknak?
– Imádunk titeket srácok és alig várjuk, hogy élőben is találkozzunk veletek, ha majd átérünk. „Keep rocking and God bless.”

Szeretettel,

Matt és az August Burns Red.

August Burns Red a Nuskullon

További ABR:
Myspace
Purevolume.com
Hivatalos honlap

Thrill Seeker e-card