Almost Saint interjú

A veszprémi progresszív black metálban utazó zenekarral beszélgettem el, a múltról, jelenről és az esetleges jövőről. Zenéjükben rengeteg lehetőség lakozik, és miden szereplés jó reklám, így most egy rövid időre újra felütik fejüket a Nuskull-on, hiszen már elég régen olvashattatok róluk, akkor még az …For And Against Everybody kislemezükről.
Először mit is kell tudni az Almost Saint-ről? Miért ez a nevetek? Mikor alakult? És kérlek mutassad be a zenekart, kinek mi a posztja és milyen bandákhoz köthető a nevük? Pár mondatban jellemezed mindegyiket, illetve a hétköznapi életben, ki hány éves és mi a foglalkozása?

– A zenekart 2002-ben, Gálfy Levente (gitár/vokál), testvére Gálfy Richárd (dob) és unokatestvérük Sárfy Georgina (basszusgitár) apalította. Akkoriban még valamivel lágyabb zenei stílus jellemezte a zenekart, ami 2003–ban változott meg, amikor csatlakozott a zenekarhoz Bolla Attila (gitár) és Szandi Róbert (billentyű). 2005–ben Attila kilépett a zenekarból, mivel nem tudta összeegyeztetni a munkáját és a zenekart. A másik gitáros posztot Györgydeák Ivó töltötte be. Nem sokkal később, Gina is kiszállt a zenekarból, az ő helyére Attila jött vissza 2005 végén, aki időközben basszusgitárra váltott. Ez a zenekar jelenlegi felállása.

2003-ban elkészült a demó lemezünk, amely az At The Gate Of Two Worlds címet viseli, és 5 számot tartalmaz.
2006 április 1-én a Győri Pop-Rock tehetségkutató fesztiválon Rockinform különdíjasok lettünk, nyáron pedig, a pécsi Rockmaratonon a Local Heroes tehetségkutató színpadon is sikeresen szerepeltünk, első helyezést értünk el, így idén már az egyik nagyszínpadon, a Pécsi Est színpadon léphettünk fel!
2007 tavaszán elkezdtük az EP felvételeit, amely augusztusban látott napvilágot, …For And Against Everybody címmel!

A zenekar neve egy film címe alapján született (Almost Famous), amit amúgy egyikünk sem látott.

A zenekar tagjai:
Bolla Attila: 26 éves — basszusgitár (korábban gitár). Területi képviselő.
Gálfy Levente: 27 éves — gitár/ének. Vállalkozó.
Gálfy Richárd: 30 éves — dob. Vállalkozó.
Györgydeák Ivó: 27 éves — gitár. Recepciós egy szállodában, mellette főiskolán tanul.
Szandi Róbert: 25 éves — billentyűk/háttér vokál-hörgés. Még főiskolán tanul.

– Volt zenei előképzettségetek? Zenélt vagy zenél bármelyiktök is a Almost Sainten kívül más bandában?

– Attila: „1997-ben volt egy project zenekarom, ami Ahroth néven futott, amolyan elektro-akusztikus black metal próbálkozás volt. Csináltunk egy demot, aztán abbahagytuk.:-)”

– Levi: „Nem tanultam sehol, önállóan kezdtem zenélni. Előző zenekarom: Still Alive (végeredményben, az Almost Saint elődje volt ez a zenekar).”

– Ricsi: „Magamtól tanultam dobolni. Előző zenekarom: Still Alive.”

– Ivó: „Autodidakta módon, magamtól tanultam gitározni, sosem jártam tanárhoz. Előző zenekaraim: Búvárszivattyú (két kanál és egy gitár, + egy ősrégi Casio szintetizátor), Borzontor (thrash metal feldolgozások), Dusk (itt már saját számok is), FuckAnal (death-grind próbálkozás).”

– Robi: „Autodidakta módon tanultam a zenét, 2 évig jártam tanárhoz, utána megint autodidakta módon. Előző zenekaraim: Dirt, Nothing, My Rock, Untitled (beugróként), Prowler.

– A …For And Against Everybody kislemezeteket hogy fogadta a közvélemény? Lesz vagy készülőben van valami új anyag? Kiadókkal mi a helyzet?

– A koncertekről általában pozitívak a visszajelzések, és szerencsére a közönség is egyre bővül.
A legnagyobb rajongótáborunk, egyelőre még itt Veszprémben, illetve Veszprém megyében van, de vidéken is egyre többen kíváncsiak már a zenénkre!
Örömünkre szolgál, hogy nagyon jó kritikákat, illetve visszajelzéseket kapunk magyar és külföldi (pl. angol, német, dán, portugál, stb.) oldalakról egyaránt. Ezek éppen olyan fontosak számunkra, mint a közönség véleménye!

Folyamatosan írjuk az új számokat, haladunk velük, ahogy tudunk, és ha lesz elég lemezre érett nóta, illetve „anyagi bátorságunk”, akkor remélhetőleg hamarosan sikerül összehozni egy nagylemezt.

Sajnos, kiadók egyelőre még nem érdeklődtek!
Hamarosan elkészítjük a promóciós csomagunkat, amit minél több kiadónak el fogunk küldeni, és bízunk benne, hogy sikerül felkelteni a figyelmüket és érdeklődésüket akár Magyarországon, akár külföldön.

– Ki tervezte a borítóját, és jól tudom, hogy ez már egy szolidabb verzió?

– A borítót részben saját magunk terveztük, az alap ötletek tőlünk származnak. A kivitelezést és a továbbiakat, pedig Jacsó Balázsnak köszönhetjük. Ezúton is szeretnénk megköszönni kitartó munkáját!
Igen, volt egy másik verzió, de ebben is csak a tagok képei voltak valamivel durvábbak, ezen finomítottunk kicsit, és így alakult ki a jelenlegi borító.

– Zenéteket hallgatva egyértelműen olyan nevek jutnak eszembe, Diabolical Masquerade, Limbonic Art, milyen hatásokat ismertek el? Mik a kedvenc műfajok és zenekarok?

– Attila: „Death, black metalokat hallgatok inkább, de a metal és a rock műfajon belül is számos zenekar zenéjét szívesen hallgatom.”

– Levi: „Pszichedelikus metal-rock és alternatív zenék. Kedvenc zenekaraim: Madder Mortem, The Gathering, Immortal, In The Woods.”

– Ricsi: „Opeth, The Gathering, Dream Theater.”

– Ivó: „Black, death, thrash, doom, progresszív, grind, indusztriális, stb., de sok rock és blues zenét is meghallgatok! Kedvenc zenekaraim: Hypocrisy, Pain, Dissection, Emperor, stb.”

– Robi: „Kedvenc zenekaraim: (régi) Guns n’ Roses, Nightwish, Children of Bodom, In Flames, Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, stb.”

– Miről szólnak a dalok? Alapvetően ki hozza a témákat és a szövegeket? Milyen gyakorisággal koncerteztek és vannak a próbák?

– Levi: „Ha az egyik dal arról szól, hogy mennyire gyűlölök valakit vagy valamit, akkor a követekező arról szól, hogy szeretem, a harmadikban mindkettőt megteszem, a negyedikben pedig azon gondolkodom, hogy miért tettem meg ezeket.
Szóval valamiféle önvívódásról szólnak, nincsenek konkrét erdők, ördögök és manók!
De dalt egyébként soha nem magyarázunk, a dal magyarázza saját magát! Megtanultuk már, hogy ugyanazokon a szavakon mást és mást értenek emberek, miért lenne ez pont máshogy egy dalszövegnél? Mindenkinek arról szól, amiről neki szól.“

Elég sok elemből tevődnek össze a számok, több motívumot tartalmaznak, változó dallamvezetéssel, ritmusváltásokkal. Mivel a zenekar tagjai más-más stílust kedvelnek, ezért dalaink több fajta zenei elemet tartalmaznak.

Mindenkinek vannak saját ötletei, amit aztán a próbákon igyekszünk bővíteni és összerakni. Előfordul, hogy valamelyikünk konkrét dallal áll elő, amin csak apróbb változtatásokat teszünk, vagy esetleg kiegészítjük, stb. De általában csak témák vannak meg, amikből el tudunk indulni, és mindenki hozzáteszi a saját maga részét, ekkor megvan az alap, és ezt lehet finomítani, kidolgozni, amit szintén közösen teszünk.

Próbák általában egy héten két alkalommal vannak, de sajnos nem mindig sikerül úgy összeegyeztetni a dolgainkat, hogy minden alkalommal egyszerre ott legyen a zenekar minden tagja.
Próbálunk minél több koncertet szervezni, szerencsére, egyre több zenekar hív minket közös koncertekre, és már több klubból felkerestek minket, hogy koncerteznénk-e náluk! Ennek nagyon örülünk, és továbbra is várjuk a felkéréseket, amiknek nagyon szívesen eleget is teszünk.
Előreláthatólag a legközelebbi koncertünk december 29.-én lesz, Veszprémben a Padlás Music Pub-ban a Dalriada és még egy zenekar társaságában!
Hogyha előtte még lesz koncert, arról a honlapon értesülhet mindenki, folyamatosan feltesszük az új koncertdátumokat!

– Hogy esett a választás egy régi Sepultura dalra, mint feldolgozásra?

– A Sepulturát a zenekar minden tagja szereti! Felvetettünk több lehetőséget, hogy milyen feldolgozás legyen, és emellett döntöttünk. Amúgy mindig megtanulunk újabb és újabb feldolgozásokat, amiket koncerteken el is játszunk, de a Sepultura valahogy megmaradt, és általában minden koncerten el is hangzik.

– Nappal vagy éjszaka?

– Éjszaka

– Napkelte vagy napnyugta?

– Napnyugta

– Black vagy death metál?

– Black / Death

– Régi vagy új Hypocrisy?

– Mindkettő

– Sör vagy bor?

– Ebben a sorrendben!

– Gothic vagy ambient?

– Mindkettő

– A thrash metál egyik legkultikusabb bandája, a Slayer állítólag még egy lemezt kihoz, aztán feloszlik. Mik lehetnek ennek az okai? Te magad szereted a bandát, (és ha igen, a régit vagy az újat?)

– Attila: „Nem akarom bántani a Slayer-t, mert egy legendás zenekarról beszélünk, ami profi muzsikusokból áll, de ilyen hosszú idő után szerintem már ők is belefáradtak. Igazából csak találgatni lehet, hogy mik a belső okok, amiért abbahagyják és ebből mit tárnak a nyilvánosság elé.
Bevallom őszintén a régi lemezeiket szívesebben hallgatom mint az újakat és Arayának is sokkal jobb hangja volt a régi lemezeken mint az újabbakon,sőt…!”

– Mit gondolsz a svéd dallamos építkező black metált meghatározó Dissection-ös, Jon Nödtveid haláláról?

– Kár érte… Meghatározó alakja volt a black-death zenei életnek, de én úgy gondolom,hogy a börtönévei alatt történhettek vele olyan dolgok, amiket nem tudott megemészteni és ezért végzett magával.

– Ki tudsz emelni pár bandát, akikkel barátságban vagytok és érdemes róluk beszélni a magyar sceene esetében?

– Teurgia, Stigma, Sear Bliss, Animid Effect, és még sokan mások.

– Hogy vélekedsz az újkori Mortiis-ról?

– Őrült a srác, de ugyanakkor vérprofi! Motiis az az ember, aki mindig azt csinálta, amihez éppen kedve volt és nem azt, amit a közönség megkívánt tőle. Szívesen hallgatom bármelyik lemezét. Szeretem, hogy az egyediségre törekszik…

– Evezzünk egy kicsit filozofikusabb vizekre; a nagy kérdés, amit az emberek feltesznek, nem az, hogy mi a lét értelme,, hanem az hogy mi haszna az egésznek, te hogy látod ezt?

– Robi: „Nyilván valami céllal születtünk erre a világra. Az élet talán arról szól, hogy megtaláljuk, mi az a cél, ami nekünk rendeltetett. Nagyon sokaknak szerintem eszébe sem jut ezzel foglalkozni — vagy csak akkor, amikor már késő — , de azon kevesek, akik megtalálják az „utat” és a célt, bizonyára boldog emberek!”

– Naa, akkor egy idióta kérdés, mit üzensz a Nuskull olvasóinak?

– Metal és Almost Saint! Vigyázat! Bárhol, bármikor találkozhatunk!
Várunk mindenkit a koncertjeinken, és vegyétek minél többen a lemezt, ami 1200 Ft + pkg-ért megrendelhető az info@almostsaint.hu e-mail címen, illetve az alábbi telefonszámokon: 70/562-3669 , 70/262-8038 , 70/776-3378!

– És lőn kapitalizmus, haha, akko még egy… Mit tennél, ha a boldogság egy alma lenne?

a, Beleharapnék, s behabzsolnám.
b, Fényesítgetném, s elraknám.
c, Apró szeletekre vagdalnám, ha szomorú lennék fogyasztanám.
d, Körtére cserélném :}

– Tök mindegy, ha pálinkát lehet főzni belőle…
Amúgy c,

– Köszönöm a válaszokat, remélem élőben is összefutunk valamikor valamerre, sok sikert és erőt kívánok a folytatáshoz!

– Mi is köszönjük szépen a lehetőséget!

Almost Saint