„A magyar színtér zeneileg atomkirály” – Interjú a 9 Lies hardcore-kiadó alapítójával

Sajnos nagyon ritkán esik szó az underground zenekarok mellett azokról a DIY „háttérmunkásokról”, akik rengeteget tesznek azért, hogy az egyes lemezek fizikai formában is megjelenjenek és még több helyre eljussanak. Akik szabadidőt, pénzt és energiát nem sajnálva próbálnak tenni azért a közösségért, amelyet a megélhetési szándék helyett önzetlenséggel és szenvedéllyel tartanak életben. Ebbéli hiányosságunkat szeretnénk most orvosolni egy interjúval, melyet az osztrák/magyar érintettségű 9 Lies hardcore-kiadó mindenesével, Kiskó Norberttel készítettünk. A kiadónál többek között olyan hazai zenekarok anyagai jöttek ki bakeliten, mint a Touch, a Contra és a Crippled Fox. A beszélgetés során olyan témákat érintettünk, mint a lemezkiadás nehézségei, aktuális trendek a magyar és az osztrák színtéren, eddigi munkák és jövőbeli tervek.


Mindenkinek van egy kapudrog-zenekara. Te ki miatt és mikor csöppentél bele a hardcore-színtérbe, illetve melyik volt az első megvásárolt lemezed?

Ez nem is olyan egyszerű kérdés, mert pontosan nem tudom megmondani, mikor kezdődött nálam ez az egész. 18-19 éves lehettem, amikor Veszprémben kezdtem el bandázni és ott kezdett el jobban érdekelni a hardcore punk. Előtte kb. 15 éves koromtól csak punkbandákat hallgattam, leginkább magyarokat. De azok már annyira nem tudtak újat adni se élvezet, se eszmeiség terén, a hc punk hatalmas dolog volt nekem minden téren. Az első lemezemet – ha jól emlékszem – Budától vettem használtan, amikor a Punkportálon meghirdette pár cuccát. Fogalmam sincs már, mi volt az :)

Egyedül viszed a kiadót? Mikor alapítottad, és mi volt az elhatározás? Gyakran veszprémi/bécsi kiadóként hivatkoznak a 9 Liesra, akkor most tulajdonképpen hol van a „székhely”?

A kiadót egyedül viszem, barátnőm annyiban segít, hogy ő csinál menő képeket a lemezekről, meg az Instagramra posztol, mert az nem a kedvencem :) 2015 októberében jelent meg az első lemez ezzel a kiadóval. Magyarországon csináltam már korábban egy másikat, amivel csak CD-t és kazettát adtam ki. Mindig szerettem többet csinálni a színtéren azon kívül, hogy csak koncertekre járjak. Ezért is csináltam zenekart, szerveztem/szervezek koncerteket. A 9 Liest mindenképpen bécsinek mondanám, mert 2014 szeptembere óta itt élek. Szerintem azért is lehet kérdés, hogy magyar vagy osztrák, mert főleg magyar bandák lemezeit adom ki.

Mekkora most a „roster”, milyen országok bandáival dolgoztál eddig?

A kiadott lemezeim kb. 80 százalékát magyar bandák teszik ki, de jelent már meg lemez svéd, osztrák és spanyol bandától is.

Melyik zenekarra vagy legbüszkébb, akivel eddig együtt dolgozhattál? Kivel ápolsz különösen jó kapcsolatot?

A Touch – The Darkness Reflects LP, ami eddig a kedvencem. Egyébként mindegyikre büszke vagyok, mert mire élerünk oda, hogy megjelenik egy lemez, az elég sok szervezéssel és melóval jár. Akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolok, azok a Touch és a Contra srácai. Alakszai Laci barátomat külön ki is emelném, mert egy fantasztikus csávó!

Milyen más kiadókkal voltak/vannak közreműködéseid?

A lemezek többségét eddig egyedül hoztam ki, csak pár projekt volt. amikor másik kiadóval hoztuk össze a dolgokat. Ilyen a Touch-nagylemez például, ahol Derekkel a Defeaterből dolgoztunk össze. A legújabb Crippled Fox-lemeznél sokan dolgoztunk össze, amit Kis G tökéletesen koordinált. Együttműködés szempontjából muszáj kiemelnem Bélát a Drinkin’ Beer in Bandana Recordstól, aki Pesten teríti a lemezeim (hatalmas köszönet, haver!), valamint Mirco barátom Olaszországból, aki a Here and Now Recordsot viszi.

Ha jól láttam, akkor csak vinyllel foglalkozol, esetleg kazetták, CD-k nincsenek tervben?

Már az induláskor az volt a tervem, hogy csak a vinlyekre koncentrálok. Néha elgondolkodom kazetta kiadásán is, aztán ez valahogy mindig elsikkad. CD viszont biztos, hogy soha nem lesz :)

A lemezeket tekintve milyen színek/minták mennek mostanában a legjobban? Neked melyik a kedvenced?

Konkrét színt nem tudok kiemelni, de mindegyik jobban megy, mint a fekete. Ez egy ilyen trend a gyűjtök között. A bandákat is próbálom színes lemezek irányába terelni, persze ha nem vevők az ötletre, akkor marad a fekete. A saját gyűjteményembe is előbb rendelem meg a színes verziót, mint a feketét.

Sokan lenézik a hazai színteret annak ellenére, hogy szerintem jobban állunk minőségi bandák számát tekintve, mint a környező országok. Természetesen az én felületességemet is jelzi, de nemigen tudnék 10 nemzetközi színvonalú, adott esetben nyugaton is turnézó román vagy szlovák hardcore-alapú zenekart felsorolni, magyart annál inkább. Hogy látod a hazai helyzetet összehasonlítva mondjuk az osztrák színtérrel?

Azt nem tudom, hogy ki és miért nézi le, de a magyar színtér rengeteg kiváló bandát adott már korábban is és ez most sincs másképp. A szombathelyi srácok eszméletlen, mire képesek, nézd meg Börzsi bármelyik bandáját például. Pesten, Veszprémben ugyanez. Eszméletlen, mire képesek az arcok. Egyetértek veled, a magyar színtér zeneileg atomkirály! Itt az osztrákoknál is van sok jó banda: Disclone, Bicycle Terror, Parol 80, Six-Score, Strafplanet a kedvenceim, de közel sem annyi mint magyarban.

Mennyi meló egy hazai underground banda lemezének kiadása, mik a folyamatok? Meglepően látom, hogy például a kiváló Crippled Fox látszólag játszi könnyedséggel, szinte évente kiad egy gyönyörű lemezt, melyek Del-Amerikától kezdve Európán át beszerezhetőek, pedig biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb meló ez, mint ahogy kívülről tűnik.

Első körben minden részletet a bandával kell egyeztetni. A legfontosabb, hogy ők mit szeretnének. Utána a gyártó kiválasztása jön, ez függ attól mekkora példányszámban jelenik meg a lemez. Megvannak azok a bejáratott helyek, akikkel szívesen dolgozom mert megbízhatóak és minőségi munkát csinálnak. A Crippled Fox azért tűnhet kívülről ilyen egyszerűnek, mert a srácok az elmúlt sok-sok évben rengeteg melót fektettek a bandába. A turnézástól kezdve a promózáson át mindenbe. Mindenhol ismerik őket és őszinte leszek: nagyon egyszerű velük egy lemezen dolgozni.

Nyilván ezek a bandák, akikkel te is foglalkozol, nem a lemezeladásból fognak meggazdagodni, de mégis mennyi lemez legyártását érdemes betervezni egy kis bandának, hogy ne verjék magukat adósságba, vagy legalább nullára kijöjjenek?

Egy kezdő bandának szerintem nem érdemes nagy példányszámban gondolkodnia. Ha mégis nagyon pörög a dolog, akkor úgyis lehet még csinálni lemezt. Ilyen esetre tökéletes a lemez vágatása. Ebben például a szlovák Kush Gong Vinyl profi. Ők 50-70 darab gyártására specializálódtak.

Kik a nagy kedvenceid az újabb bandák közül?

Magyar oldalról egyértelműen a Havária, ami sokat pörög nálam. Németből a Cage Kicker, USA-frontról a Man-Eaters az abszolút kedvencem mostanában.

Mik a mostani aktualitások nálad, és mik a jövőbeli tervek, milyen bandákkal lesznek még közös munkáid?

Tervből mindig van elég, csak a forrás szűkös :) Jelenleg a Wasted Struggle, Diskobra, Exterminating Angel bandákkal vannak tervek. Van, amelyik még csak terv szinten, de van, amelyik már előrehaladott fázisban van. Ezeket szeretném az év első felében befejezni, utána inkább a distro bővítésére akarok nagyobb hangsúlyt fektetni, kevesebb saját kiadvánnyal. De terv szinten már van szó az osztrák Disclone első LP-jéről is a második félévben.