Vízenjárás az EFOTT-on

Idén nemcsak a koncerteké a főszerep az EFOTT-on, a szervezők igényes filmes programmal várják a fiatalokat. A Filmmúzeum jóvoltából a mozisátorban kényelmes babzsákokon elheveredve amolyan alter mozi létesül.

Láthatjuk Gárdos Péter Az igazi Mikulás című filmjét a félresiklott életű bárzongoristáról, aki Mikulásként találkozik egy árva kislánnyal, vajon mire mennek ők ketten? Van-e olyan erő a világon, hogy a cinikus, önző bárzongoristát rávegye az anyagi lehetőségeit bőven meghaladó jótett véghezvitelére?
Terítékre kerül mindannyiunk kedvence Rudolf Péter rendezésében az Üvegtigris 2. igazi fanyar retro hangulatával, amelynél jobbat a magyar tenger partjára nem tudok elképzelni.

"Vízenjárás" – avagy hogy is van ezzel a filmezéssel? – interaktív beszélgetés a filmkészítésről, forgatókönyv írásról, operatőri munkáról és a filmes megmérettetésekről. Mi a Vízenjárás? Szimbólum? Képtelenség? Vak bizalom? Fehér tenyér, Csak szex és más semmi, Tamara…sok elgondolkodtató és szép magyar alkotás. Egyetlen külföldi alkotást láthatunk Crash címmel Paul Haggis rendezésében és Sandra Bullock főszereplésével. A film kendőzetlenül mutatja be a faji megkülönböztetés összetettségét az amerikai társadalomban multietnikumú szereplőgárdával. A L.A. ben élő háziasszony és férje, egy perzsa boltos, két rendőrnyomozó, egy színesbőrű filmrendező és felesége, két mexikói lakatos, két autótolvaj egy zsaru és egy középkorú koreai házaspár…

Szabó István Rokonok című filmjéről is lesz alkalom beszélgetni. Lehet voksolni a legnépszerűbb filmes szereplőre, talán a legtöbb bemutatott filmben Csányi Sándort láthatjuk brillírozni.

Bemutatják a 36. Magyar Filmszemle fődíjas nagyjátékfilmjét Vranik Roland Fekete Keféjét, amely azóta több fesztiválon is díjat nyert nemcsak az újszerű filmnyelvi megoldásokért, hanem az abszurd fekete-fehér kecskés sztori humoráért is.
Július 21-én, pénteken délután a méltán elismert Faludi Akadémia nemzetközi amatőrfilm szemledíjas alkotásaiból láthatunk különleges összeállítást. Vendégük lesz Lázár Kovács Ákos a Vízenjárás – XI. Nemzetközi Amatőrfilm- szemle igazgatója, esztéta és Teszler Tamás a 36.Filmszemle diákzsűrijének elnöke.