Újjáalakult a Porcupine Tree, van új dal is

Több mint egy évtized után újra aktiválta magát a Porcupine Tree, van egy új dal, jövőre lesz új album és turné is. Az összeállásban a korábbi felállás háromnegyede vesz részt, azaz Steven Wilson énekes-gitáros-producer, Gavin Harrison dobos és Richard Barbieri billentyűs. Ugyanakkor Colin Edwin basszer hiányzik.

A Porcupine Tree utoljára 2009 őszén adott ki új lemezt (The Incident) és 2010 őszén koncertezett utoljára. Ezután igazából hivatalosan sosem oszlottak fel, egyszerűen csak idővel a banda háttérbe szorult Wilson szólókarrierje mögött. A frontember sokáig azt mondogatta, hogy bármikor jöhet egy összeállás, majd az utóbbi pár évben mégis kategorikusan temetni kezdte a zenekart (elhangzott a „soha” szó is), 2021 elején viszont már megint azt állította, hogy a PT akkor fog visszatérni, amikor a legkevésbé számítanánk rá. Ez a pillanat pedig most jött el.

A visszatérő lemez most szeptemberben lett kész, és 2022. június 24-én fog megjelenni Closure / Continuation címmel. Hét szám lesz rajta, ezek közül a nyolcperces lemeznyitó lett az első single, a címe Harridan. A zenekar ezt nyilatkozta az új anyagról:

A Harridan és még néhány másik új dal már nem sokkal a The Incident megjelenése után megszületett. Kezdetben csak egy merevlemezen léteztek egy lassan növögető, PT2012 nevű fájlban, amit később átneveztünk PT2015-re, PT2018-ra, és így tovább. Volt olyan idő, amikor el is felejtettük, hogy egyáltalán léteznek, meg olyan is, amikor nem hagyott nyugodni bennünket, hogy vajon milyenek lesznek, ha befejezzük őket.

A kész darabokat meghallgatva egyértelművé vált, hogy semmire sem hasonlítanak a zenekaron kívüli munkásságunkból. A zene mögött álló emberek közös DNS-éből egyenesen következett, hogy a daloknak egyértelműen, nyilvánvalóan, minden kétséget kizáróan egy Porcupine Tree-lemezen lesz a helyük.

Ez a DNS pedig jól hallhatóan keresztül-kasul át is járja a Harridant.

A zenekar 2022 őszén indul turnézni a lemezzel, magyar koncert sajnos nem lesz, viszont Bécsben meg lehet nézni őket október 23-án.