Újabb sztárok: Iggy, Prodigy és a többiek

Kerekedik a Nagyszínpad programja, ahol ott sorjázik már a nagy nevek között, a Radiohead, a Franz Ferdinand, a Scissor Sisters, a Placebo, a Rasmus, a Theraphy?, Jovanotti és sokan mások. Napokban bővült a sztárlista: a Prodigy, az Iggy & The Stooges, a sex pistols-os Glen Matlock, Gomez, a Sons and Daughters és a Living Colour csatlakozott a Nagyszínpad sztársorához.

A Prodigy kétségtelenül az elmúlt 10-15 év egyik legfontosabb könnyűzenei produkciója, mely a ’90-es évek második felében megforgatta és megtáncoltatta az egész világot, közben pedig átírta az elektronikus tánczene szabálykönyvét. A Prodigy arcot, hangot és klasszikus kreditet adott az elektronikus tánczenének és a könnyűzene főáramába meg nagy pop-rockszínpadokra vitte a korábban a klubokban burjánzó műfajt úgy, hogy az elektronikus zene rajongóitól a rockerekig széles rajongótáborral bír.

A 2006-os Szigeten bizony a rocktörténelem egyik legnagyobb hatású együttese lesz a vendégünk. Az Iggy & The Stooges egyike a valóban legendás zenekaroknak, soha el nem évülő édes bűnökkel, máig érvényes munkássággal, fontos albumokkal, legendás koncertekkel és büntető slágerekkel. A Stooges pszichedelikus, zsigeri gyökér-rockos, garázsrockos, pre-punk muzsikája millió zenekarra és irányzatra hatással volt – a Sex Pistols-tól a Guns ’N Roses-ig, a Jane’s Addictiontől a Queens Of The Stone Age-ig, a Red Hot Chili Peppers-től a Sonic Youth-ig, de nyugodtan jussanak csak eszünkbe olyan hazai előadók is, mint az URH, az Európa Kiadó vagy a Flash.

Idén 30 éves a „nagy rock’n’roll svindli”, három évtizede, hogy először lépett fel a Sex Pistols. A Sziget azzal ünnepli a punk évfordulóját, hogy a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé idén beiktatott Sex Pistols egyik alapító tagját – aki a hírek szerint a nyár végi észak-amerikai Sex Pistols turné résztvevője is lesz – hívta meg az idei Nagyszínpadra. Glen Matlcok a klasszikus punktörténet egyik legkacskaringósabb pályát befutott figurája: alapító tagja a Sex Pistolsnak, mi több: a basszusgitáros magasan a legképzettebb és leginvenciózusabb ember volt a csapatban, ám a legendás Never Mind The Bollocks Here’s The Sex Pistols album befejezése előtt közvetlenül otthagyta anyazenekarát, átadva helyét az akkor még konkrétan basszusgitározni sem tudó Sid Viciousnak. Abban biztosak lehetünk: dögös rockzene vár minket a Sziget nagyszínpadán Glen Matlockkal, aki garantáltan nem fog elfeledkezni kedvenc régi számairól sem, és ezek bizony a rockirodalom legismertebb dalai közé tartoznak.

A két fiú-két lány glasgow-i Sons and Daughters egy az elmúlt években befutott skót gitárpop-zenekarok közül, egy újabb skót ajánlat. A S+D nem feszes és new waves, mint az egyébként Sons and Daughters-rajongó Franz Ferdinand, nem finom és intellektuális, mint az ugyancsak híres és skót Belle and Sebastian – a Sons and Daughters karcos, art-rockos, folk-rockos gitárzenét játszik, néhol punkos, néhol rockabillys ízekkel, mindezt kiválóan és élőben is príma hatásfokkal. A zenekar első albuma, a Love The Cup 2003-ban, az igazi áttörést jelentő The Repulsion Box 2005-ben került a boltokba.

Az angol Gomez pályaképe afféle klasszikus keretes szerkezetű történet, hiszen az öttagú zenekar két legjobb és legfontosabb lemeze az együttes Bring It On című debütáló albuma és a legutóbbi Gomez-album, az idén megjelent How We Operate. Bátran állíthatjuk, hogy a három énekhang és megannyi zenei szín meg hangulat köré szervezett új nagylemez simán egy szintre helyezhető a Gomez eddig felülmúlhatatlannak gondolt debütáló lemezével. Ez bizony mázli: a hazai közönség a legjobb pillanatban láthatja az újra csúcsformában muzsikáló Gomezt.

Amit tavaly a Fishbone, idén egy másik legenda, a Living Colour prezentálja: mit jelent a kortárs fekete zene, mi a crossover műfaja. Amit a Fishbone véghezvitt Los Angelesben, azt a Living Colour is megtette New Yorkból a nyolcvanas évek közepén és sokmilliónyi eladott sorlemez bizonyítja, nem volt hiábavaló missziójuk.