Új nyers groove-projektet indított az Omega Diatribe gitárosa

hájer gergő

Hájer Gergőt a legtöbben a hazai matekos groove-gép Omega Diatribe agyaként ismerik, de a gitáros a főzenekarán kívül is előszeretettel rakosgat össze húzós, vastag, de valamivel egyenesebb riffekre épülő dalokat. Ezek korábban Higher művésznév alatt futottak, mostantól pedig az Audionerve fedőnevű projektben fognak megjelenni. Gergő az új projekttel egy egész albumot is összehozott, amelynek minden dalában Andres Vincze (ex-Monastery, ex-The Ministers!) felel a vokálokért, a dobsávokat pedig olyan nagyágyúk játszották fel, mint Kevin Talley (Suffocation, Misery Index, Chimaira) és Nick Oshiro (Static-X, Seether), aki épp a tegnap debütált My Own Enemy című dalnak alapozott. Ezt rögtön mutatjuk is, utána pedig a projektben érintett tagok nyilatkozatai is olvashatók.

Gergő a következőket meséli az Audionerve kezdeteiről és hátteréről, illetve a friss dalról:

2013-ban pattant ki a fejemből az ötlet, hogy fel kéne használnom azokat a dalaimat is, amik nem férnek bele az Omega Diatribe profiljába. Az Audionerve-ben egészen letisztult, kézzel fogható dalokra lehet számítani, hagyományos 6 húros gitárokkal. Mivel meghatározó volt számomra az 1990-es évek végi/2000-es évek eleji modern/groove metal hullám, ezért ahhoz, hogy teljesen kimerítsem a zenei vágyaimat, ennek a projektnek meg kellett születnie!

Ugyan az elején az volt a koncepció, hogy mindegyik dalt más vendégzenésznek tartogatom, de rá kellett jönnöm, hogy egyeztetés, idő és minden egyéb más dolgokból fakadó problémák miatt nem biztos, hogy elkészülne a lemez ebben az évtizedben, és aki ismer közelebbről, az tudhatja, hogy nem vagyok véget nem érő türelemmel megáldva. :) Így Andres került a fix vokál pozícióra és szerencsém adódott ismét Kevin Talley-vel dolgozni, valamint Nick Oshiroval, ami egy újabb mérföldkőnek tudható be a zenei pályafutásom alatt.

Nick úgy került a képbe, hogy meghirdetett egy dalszerző versenyt, amire bárki beküldhette a szerzeményét, és az volt a deal, hogy a neki legjobban tetsző dalnak megcsinálja a dobfelvételeit. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy végül az én dalomat választotta ki!

A „My Own Enemy” c. dal egy hamisítatlan, szörnyeteg groove-okkal ellátott korai modern metal időszakot felidéző dal, amihez tökéletesen passzolt Nick dobolási stílusa. Túl sok kísérletet nem tartalmaz, inkább egy ösztönös, energiától duzzadó, ám mégis érzelmekben gazdag dalról beszélünk. Ez az attitűd igazából az egész lemezre érvényes!

Andres így nyilatkozott a projektről:

Gergővel lassan 11 éve ismerjük egymást, még a Monastery-s időkből és azonnal barátságot kötöttünk. Ezen a projecten már másfél éve titkon dolgozunk. Szememben Nick Oshiro egy állat a groove dobolásban, megtiszteltetés volt vele dolgoznom. Tisztelem és felnézek rá. A felvételek könnyen mentek, zsigerből csináltam, a dallamok már rég megszülettek a fejemben, csak most sikerül egyesítenem Gergő sötét ès fülbemászó dallamaival. Könnyű volt vele együtt dolgoznom, néha már úgy érzem, szavak nélkül is értjük egymást. Jelenleg több projecten is dolgozom, de mindegyikkel egyforma lelkesedéssel és erőbedobással foglalkozom. Kíváncsian várom, mit tartogat a jövő az Audionerve számára!

Nick pedig az alábbiakat fűzte hozzá a dalhoz:

Amikor meghirdettem a dalszerző versenyt, eszméletlenül sok dal érkezett be, de Gergő volt az a srác, akinek a riffjei falat rombolóak voltak, és nem utolsó sorban a Meshuggah-hoz hasonló precizitással szólalt meg a demója. Hihetetlen, hogy a világ másik végéről dolgozom együtt egy gitárossal. A felvételeket nagyon élveztem, a végeredmény pedig rombol! Remek dal lett, barátom!

A ‘tyúbon egyébként két korábbi, még Higher korszakos Audionerve-szám is meghallgatható, jöjjenek ezek is: