Úgy tűnik, az Eskimo Callboy nevet akar váltani

Egy karácsonyi Instagram-poszt alapján úgy tűnik, az Eskimo Callboy azt fontolgatja, hogy nevet vált. Vagy legalábbis „elgondolkodik a nevén”, de hát ezt nehéz bárhogyan másképp értelmezni. Emellett a német metalcore-banda arra is készül, hogy a régebbi, „sértő” dalait eltávolítja a különböző stream platformokról.

A 2010-ben alakult zenekar körül az utóbbi két évben eléggé felgyorsultak az események: 2020-ban az énekesváltás után kiadott Hypa Hypa óriásit dobott az ismertségükön, most decemberben pedig bejelentették, hogy a legfrissebb, Pump It című számukkal indulni akarnak a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon, ami pár éve a hazai AWS, idén pedig az olasz Måneskin karrierjén is nagyot lendített. Valószínűleg a srácok is érzik, hogy a növekvő figyelemmel párhuzamosan egyre nagyobb nyomásra és egyre több kritikus hangra kell majd számítaniuk, ezért inkább nem is várják meg, hogy bárki bármiért beléjük álljon, hanem inkább igyekeznek maguk megelőzni a bajt. A karácsonyi posztjukban így fogalmaztak:

Az internet nem felejt. Még az olyan dalszövegeinket sem, amelyeket ma már nem írnánk meg. Nem lehet viccelődés és irónia nélkül élni, de persze ennek is van határa. Elnézést kérünk mindenkitől, akit diszkrimináltunk vagy megbántottunk a dalszövegeinkkel. Ez soha nem állt szándékunkban. Éppen ezért már azon vagyunk, hogy eltávolítsuk ezeket a dalokat az internetről. A zenekarunk toleráns, nyitott hozzáállású, és elítéli a rasszizmus és a kirekesztés bármely formáját. Szeretnénk, hogy a zenénk mindenki számára épp olyan szórakoztató legyen, mint nekünk. Persze ettől még bárki gondolhatja azt, hogy szarok vagyunk.

Most ideje karácsonyozni. Ti élvezzétek ki jól az ünnepeket, mi meg ez idő alatt elgondolkodunk a nevünkön. Várjuk a jó ötleteket!

Hogy pontosan melyik dalaikat érzik sértőnek és vállalhatatlannak, azt nem részletezték, ahogy azt sem, hogy a nevüket milyen megfontolásból akarnák hátrahagyni. Az persze vitathatatlan, hogy a mostani név mindkét fele kicsit necces: a Callboy ugye férfi prostituáltat jelent, az Eskimo pedig egyesek szerint sértő az inuitokra nézve (bár más források szerint meg bizonyos népcsoportok maguk is így nevezik magukat). Ugyanakkor a kettő párosításának az összhatása még mindig inkább csak komolytalan és gyerekes, mintsem ténylegesen offenzív és botrányos.

Az egész helyzetet kétféleképp lehet értelmezni:

  • lehet, hogy mindez csak szükséges felnövés és megkomolyodás a srácok részéről (mondjuk ennek azért némileg ellentmond, hogy az új klipekben Bundesliga-sérókkal, neonszínű göncökben veretik a töptöptöpöt)
  • az egész egy felesleges behódolás a cancel culture-nek? A népszerű youtuber, Nik Nocturnal a régi dalok eltávolítását egy friss videóban azzal reagálta le, hogy „they cancelled themselves”, azaz eltörölték saját magukat, ami tulajdonképpen szintén helytálló értelmezése lehet a helyzetnek.

És ha már napirendre került a névváltás, jegyezzük meg azt is, hogy ezt sokkal inkább érdemes lett volna már az énekscserénél meglépni, még a Hypa Hypa elsöprő sikere előtt, hogy a közönségben már az új név/brand tudatosuljon, amit aztán remekül lehetett volna tovább építeni a további, szintén nagyot szóló megjelenésekkel. Ugyanakkor az is valószínű, hogy ilyen mértékű áttörésre maga a zenekar sem számított, ezért akkor még jobb ötletnek tűnt a meglévő, a saját színterükön jól bejáratott Eskimo Callboy nevet tovább pörgetni, mivel fel sem merült, hogy a mainstreamben az milyen esetleges negatív reakciókat válthatna ki.

Akárhogy is, a zenekar elvileg idén tavasszal fellép Budapesten a Barba Negrában, a buli most éppen április 27-re van kitűzve, de nyilván a járványhelyzet miatt ez bármikor tovább tolódhat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eskimo Callboy (@eskimocallboy) által megosztott bejegyzés