Tribute album készül a Refused alapművéből, itt a Cult of Luna átdolgozása

A Refused rajongói bizonyára már értesültek a szomorú hírekről, miszerint az ikonikus svéd poszt-hardcore-banda immáron másodszor is feloszlik – ezúttal viszont állításuk szerint véglegesen. Egy jövő évi turnét követően – aminek egyelőre csak az amerikai dátumai publikusak – el is köszönnek, azonban még idén egy mindenki számára azonnal hozzáférhető ajándékkal készültek.

Ez nem más lesz, mint a történelem egyik legfaszább punklemezének, az 1998-as The Shape of Punk to Come-nak a kissé megkésett 25. évfordulós kiadása, amin a zenekar által összeválogatott bandák játsszák el a sokak számára mérföldkőnek számítő kiadvány majdnem minden dalát (leszámítva az ötödik, átkötő tételt, helyette viszont két New Noise-t kapunk, ami simán jó deal):

1. Gel – Worms of the Senses / Faculties of the Skull
2. Quicksand – The Liberation Frequency
3. Brutus – The Deadly Rhythm
4. Snapcase – Summer Holidays vs. Punkroutine
5. Idles – New Noise (remix)
6. Ho99o9 – New Noise
7. Fucked Up – Refused Party Program
8. Zulu – Protest Song ’68
9. Cold Cave – Refused Are Fucking Dead
10. Igorr – The Shape of Punk to Come
11. Cult of Luna – Tannhäuser/Derive
12. Touché Amoré – The Apollo Programme Was a Hoax

A lemezről most meghallgatható az első dal, mégpedig a Refused földijeitől, a Cult of Lunától, akik az album leghosszabb és híresen legexperimentálisabb tételét, a Tannhäuser/Derive-et gondolták újra egy sludge-os köntösben. Erről a zenekar vezetője, Johannes Persson így nyilatkozott:

Utálom a feldolgozásokat, és általában nem szívesen töltök időt azzal, hogy azt hallgassam, ahogy egy zenekar egy másik banda dalát játssza. Azonban nagyon izgatott vagyok ama lehetőség miatt, hogy belemerülhetek egy másik művész írási folyamataiba, és megnézzem, hogyan tudok ahhoz hozzátenni a saját kreatív stílusommal. Számomra ez az egyetlen módja annak, hogy egy feldolgozás elkészítése indokolt legyen, magán kell hordoznia az előadó zenei lenyomatát. Fogni kell azt, ami valaki másé, és a sajátoddá kell tenni azzal, hogy hozzáadsz valamit, nem pedig pusztán lemásolod.

Nagyon megtisztelőnek éreztük, amikor a Refused felkért minket, hogy dolgozzuk fel az egyik dalukat. Ők nem egyszerűen egy olyan zenekar, akiket hallgatva nőttünk fel és akikre felnéztünk, de ők voltak az umeåi hardcore csúcsa is. Ez az a szcéna, amely a zenekarunk szülőhelye volt. Emlékszem, a The Shape of Punk to Come felvétele után Dennis [Lyxzén, a Refused énekese] dicsekedett ezzel a hosszú, epikus dallal. Ezért esett a választásom erre a számra. Dennis, ha valami epikusat akarsz, akkor megadjuk neked! És köszönjük a bizalmat.

A The Shape of Punk to Come Obliterated november 8-án érkezik az Epitaph kiadónál, ahol többek mellett a svédek 2015-ös visszatérő lemeze, a Freedom is megjelent.

Összehasonlításképp pedig itt az eredeti: