Törzsiről Hegyire: két új magyar instrumentális posztrock-lemez

Ha már nemrég önkényesen egy kalap alá vettem két svéd punklegendát meg két magyar slágermetál-zenekart is, akkor most megjátszom ugyanezt két hazai instrumentális poszt-bandával is. A Hegy és a Törzs ugyanis egyaránt a napokban adott ki egy-egy új nagylemezt, amelyeket rögtön végig is lehet hallgatni a Bandcampről, a Spotifyról meg az egyéb szokásos helyekről.

Hegy – We Won’t Make It Home

A zseniálisan beszédes nevű trió súlyos, terjengős, kontrasztos poszt-metalban utazik, és habár a We Won’t Make It Home című második lemezükről azt mondták, hogy direktebb lett mint az első, de azért a számok nagy része itt is 8-10 percesre hízott. A szegedi Miracle Soundban rögzített anyag egyébként tulajdonképpen egy konceptlemez, ami egy tragikus kimenetelű sarkköri expedíció történetét meséli el, szavak nélkül.

 

Törzs – Tükör

A hasonlóan velős nevű, szintén háromtagú csapat jóval szellősebb, visszafogottabb hangvétellel dolgozik. Két korábbi, vokálokkal is felszerelt lemez után a Tükör az első instrumentális anyaguk, ami abszolút kuriózumszámba menő módon készült el. A banda ugyanis kiutazott az Aggteleki Nemzeti Parkba, és ott, a Baradla-barlangban játszották fel az egész lemezt, élőben, Ligeti György hangmérnök közreműködésével. Erről egy film is készült, amiből a Negyedik című számot már korábban bemutatták előzetesként, a teljes videó pedig november 1-jén jön ki.