Több európai koncertről is kirakták a Stick to Your Gunst az énekes politikai nézetei miatt

A Stick to Your Guns több európai koncertjét is lefújták a helyi szervezők azért, ami a hétvégén történt az énekesük, Jesse Barnett és egy Instagram-felhasználó közt. A sztori ott kezdődött, hogy egy cseh humanitárius segítségnyújtónak – aki nap mint nap ukrán menekültekkel foglalkozik, fordít nekik, segít nekik szálláshoz és orvosi ellátáshoz jutni – feltűnt, hogy az olykor szélsőséges ideológiai és politikai nézeteket valló Jesse mélyen hallgat az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban és rákérdezett nála. Nos, mivel nem szándékozom az egész beszélgetést lefordítani, itt és itt végigolvasható az adok-kapok, angolosok természetesen előnyben.

A lényeg viszont, hogy az önmagát többször is kommunistának tituláló Barnett kifakad azon, hogy őt Putyin-pártinak aposztrofálják, és felfokozott és agresszív hangnemben válaszol az őt ért kérdőre vonásra, miszerint egy kapitalista berendezkedésben csinálja azt, amit, és tulajdonképpen az egész csak a pénzről szól. Emellett visszakérdez az illetőtől Donbasszal és az ukrán agresszióval kapcsolatban (ugye ez az orosz oldal fő érve a „békefenntartást” illetően). Egy ponton még a(z ukrán) rajongóit is elküldi melegebb éghajlatra, illetve a fenyegetőzéstől sem riad vissza. A történések hatására a bandának több szlovák és lengyel klubkoncertjét is lemondták, illetve a cseh Fajtfest is eltávolította a fellépői közül a zenekart. A rendezvény a közleményében kitért arra, hogy minden egyes stábtagjuk kiáll az orosz agresszió ellen és a fesztivál elkötelezett az ukrán emberek megsegítése mellett, így egyáltalán nem összeegyeztethetőek a nézeteik az énekesével.

Ezután Jesse június 5-én ismét az Instagramon szólalt meg, ahol részletezte, hogy bár a nézetei sokszor valóban nem várt fordulatokat hoznak, azt kikéri magának, hogy putyinista, népirtástagadó vagy neonáci lenne, és mindenkit elítél, aki bárki más szabadságát korlátozza. Azt is belátja, hogy sokszor elfelejti, hogy az internet egy „létező dolog” és, hogy a felhasználónevek mögött valódi, hús-vér emberek vannak, saját történetekkel, saját véleménnyel. Ezt a fajta „szürke foltját” leginkább az elvakult Amerika-gyűlöletével magyarázza, de ezen próbál változtatni a jövőben.

A zenekar egyébként nemrég mutatta be első számát a július végén érkező nagylemezéről, az első friss anyagról a 2017-es True View óta, ami így ezek után egy igencsak beszédes darabbá vált: