The Ocean – Hírek a duplalemezről

A The Ocean nem nagyon ül a babérjain, ugyanis idén nem egy, hanem két lemezzel is megjelennek. A két lemez címe Heliocentric (április), illetve az ellenpárja, a Anthoropocentric (október). Miért nevezem az ellenpárjának?

Mert a két lemez egy koncepció alapján született. Az összekötő téma a kereszténység kritikája, két teljesen eltérő filozófiai és személyes nézőpontból.

A Heliocentric dalszövegei, zenéje és borítója a napközpontú nézet elfogadása a keresztény világban, kezdve a középkori időktől Darwin és Dawkins munkásságáig. Az Anthropocentric ezzel száll szembe a kreacionisták és más, "márpedig akkor is a Föld körül forog a világ" vallások szemszögéből.

A Heliocentric számlistája:

01. Shamayim
02. Firmament
03. The First Commandment of the Luminaries
04. Ptolemy Was Wrong
05. Metaphysics of the Hangman
06. Catharsis of a Heretic
07. Swallowed by the Earth
08. Epiphany
09. The Origin of Species
10. The Origin of God

És hogy zeneileg mit várhatunk? Jonathan Nido, a gitáros szerint: "Van néhány nagyon nyugodt szám, főként zongorával és énekkel, plusz néhány nagyon kemény, zúzós tétel, mindezt körbelengi egy nagyon különleges hangulat, amely az egész lemezen jelen van."

A Heliocentric ott folytatja, ahol a Precambrian abbamaradt: erőteljes, kórussal díszített számok és nagyzenekari témák. Az Anthropocentric (nehéz szó) pedig ennél keményebb, rockosabb irányvonallal operál.

"Az új énekesünk, Loic [Rossetti] elképesztő új távlatokat nyitott meg a zenekar zenei spektrumán. Ezzel a lemezzel bizonyítjuk, hogy még mindig tudunk újat mutatni, habár sokan az ellenkezőjét gondolták rólunk. De azt hiszem, pont ezért beszélhetünk egy 150%-os The Ocean lemezről." – tette hozzá Robin Staps.

És ha ez még nem elég, itt találhattok néhány részletet a szövegekből és a számokból: kattints!