The Chapeltown Rag: megjelent a Slipknot új száma

Némi sejtelmes felvezetés után ma reggelre meg is jelent a Slipknot új száma. A címe The Chapeltown Rag, szóval már azt is tudjuk, hogy a bizonyos teaser weboldal magáról a dalról kapta a nevét. Rendes klip egyelőre nincs hozzá, viszont profi koncertvideó biztosan lesz, mivel a zenekar ma, a turnézáró Los Angeles-i Knotfesten már el fogja játszani a dalt, és az egész show-t élőben streamelik is online. Remélhetőleg a koncert főleg emiatt lesz csak notórius, és nem kell kihívni a tűzoltókat a gyújtogató, székekből rakott tűz körül pitező rajongók miatt, mint a turné utolsó előtti, arizonai állomásán. A Knotfest után a zenekar alighanem folytatja a munkát a következő lemezén.

Corey Taylor és Clown a megjelenés előtt elég sokat mesélt az új számról és úgy egyáltalán a készülő anyagról, ezek közül a legmarkánsabb talán a bohóc azon kijelentése volt, miszerint ez „sokkal több mint Slipknot, inkább valami isten zene.”

Eközben Corey a Knotfest oldalán megjelent hosszadalmas cikkben így összegzi a dalt:

Klasszikus Slipknot. És lehengerlő. Szövegileg pedig arról szól, hogy milyen manipulatív hatása van annak, amikor a közösségi média találkozik magával a médiával. Meg arról, hogy ezek a manipulációk hogyan rángatnak bennünket különböző irányokba, miközben mindannyian ennek a függőivé válunk, ami nagyon-nagyon veszélyes.

A dal szövegét eredetileg egy sorozatgyilkosos történet ihlette. Maga Chapeltown az angliai Leeds egyik városrésze, itt szedte áldozatait a ’70-es években a Yorkshire Ripper nevű gyilkos, született Peter Sutcliffe. Corey egy erről szóló dokumentumfilmet nézett a Netflixen, majd ezután az algoritmus egy másik sorozatgyilkosos dokut ajánlott neki, aztán még egyet, és így tovább.

Abban a pillanatban úgy tűnt, hogy minden az erőszak felé mutat, vagy az erőszak története felé. Ez egy nagyon fura jelenség a közösségi médiában. Maga a tény, hogy a közösségi média az erőszak felé tereli az embereket, vagy a legtoxikusabb dolgok felé, a legtoxikusabb pillanat felé. Ilyen szempontból álltam hozzá a dologhoz.

A Chapeltown Rag, ha egy létező hírlap lenne, csak arról tudósítana, hogy a világban a legmocskosabb dolgok történnek és az emberek a legaljasabb dolgokat mondják egymásnak.

Corey egyébként azért merített ihletet ebből a témából, mert úgy érzi, hogy a legutóbbi We Are Not Your Kind albumon kimerítette a saját magáról szóló szövegi tartalékait. Ehelyett azt mondja, az új Slipknot-számok „univerzális” nézőpontból íródnak, és olyan dolgokkal foglalkoznak, mint a közösségi média árnyoldala, az igazság és az álhírek krízise, vagy az opiátfüggőség terjedése miatti társadalmi válság.

Személy szerint talán soha nem volt még ilyen jó az életem, mint most. Így hát adta magát, hogy a nézőpontomat kifordítva kifelé nézzek, ne befelé.