Sziget – még fellépők

„Még május idusáig olcsóbban lehet bérletet venni a Szigetre. A korábban bejelentett zenekarok/előadók mellé csatlakozott a Babyshambles, Alanis Morissette, Carl Cox , Ferry Corsten, a Justice, a Pendulum és sokan mások.

Május 15-ig még 7500 forintot spórolhat, aki ottalvós bérlettel, 5000 forintot, aki hazamenős bérlettel készül a nyár legnagyobb bulijára, a Szigetre. Az ottalvósok május közepéig 30.000 forintért hét napot kapnak, hisz a bérlet érvényes a Magyar Dal Napja hétórás monstrekoncertjére, a nulladik napi Iron Maidenre és a fesztivál öt napja alatti koncertekre, többek között a R.E.M.-re, a Sex Pistolsra, a Jamiroquaira, Serj Tankianra, a Kaiser Chiefsre vagy Róisín Murphyre – és természetesen sokan másokra.

Az eddig bejelentett nevekhez a napokban csatlakozott a Nagyszínpadon a Babyshambles. Nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk: a ’00-ás évek egyik legnagyobb hatású interkontinentális popszupersztárja (és zenekara) érkezik a 2008-as Szigetre. Pete Doherty – akivel még a hazai életmódmagazinok hasábjain is találkozhatunk – paradigmaalkotó fickó: gyerekkorában költészeti díjakat nyerő vadzseni, a dögös garázshangzás reneszánszát elhozó Libertines együttes egykori társ-frontembere, a szupermodell Kate Moss egykori pasija, visszatérő börtönlakó, ünnepelt rosszfiú. Afféle punkba oltott Arthur Rimbaud, egy kis Dickens beütéssel. És, ami a Babyshamblest illeti: akit nem győzött meg a zenekar Down In Albion című kesze-kusza, ám szerethető debütalbuma, az ugyancsak hegyezhette a fülét Dohertyék a tavalyi nagylemeze hallatán. A 2007-es Shotter’s Nation a brit popzene legnemesebb és legvagányabb hagyományait – Kinks, Who, Clash, Smiths, Blur – megidéző gitárlemez, lazán odakent tőrőlmetszett slágerekkel és vagabund szövegekkel. A tavalyi év egyik csúcslemezének dalait, íme, a Sziget Nagyszínpada előtt hallgathatjuk majd.

Szintén a Nagyszínpadon – egy korábbi sávban – lép színpadra az anyai ágon magyar származású kanadai-amerikai Alanis Morissette, az elmúlt bő tíz esztendő egyik legfontosabb és legsikeresebb énekesnője. Sőt több is annál: minta az elmúlt tíz esztendőben feltűnt, gitározós, vagány, odamondogatós, lélekboncolós, saját művészetük felett erős kontrollt gyakorló, közben azonban slágerlista-kompatíbilis popcsajok számára. Alanis Morissette 2008-ban Flavors Of Entanglement címmel új albumot ad ki és azt turnén is bemutatja, s e turné egyik állomása a 2008-as Sziget.

És még mindig a Nagyszínpad: a Pendulum drum and bass-rock-electronica címkéjükkel körbejárták a világot Amerikától Sanghajig, hol dj-szettjükkel, hol zenekari felállásban, így büszkén jelenthetjük be a Pendulum Live-ot a Sziget 2008 Nagyszínpadán. • Európa legismertebb deszkáspunk-zenekara természetesen mi más lenne, mint svéd, mely 1992-es megalakulása után helyi zenekarból gyorsan katapultált a hírnév felé. Ők a Millencolin. Hét kiváló stúdióalbum után 2008 áprilisában jelent meg a legutóbbi, Machine 15 címmel, amiről a Sziget közönsége élőben is hallhat szerzeményeket. • Egy újabb holland popzenei nagykövetet jelentünk be: a rotterdami illetőségű, de karib-szigeteki ősökkel is rendelkező művész Ziggi a jelen és a közeljövő nagy reménysége. A reggae világában mozgó Ziggi idén ősszel jelenteti meg második albumát, melyen olyan nagyságok is közreműködnek, mint Gentleman, Ce’ Cile vagy Anthony B. Mindezt promotálandó 2008 tavaszán turnéra indult csapatával, mely augusztusban megérkezik Budapestre is, a Sziget 2008 Nagyszínpadára.

A Sziget világzenei helyszínén a korábban bejelentett fellépők – Seun Kuti, Goran Bregovic, Transglobal Underground & Natacha Atlas – mellett köszönthetjük Ky-Mani Marleyt. A reggae-ikon Bob Marley és az asztalitenisz-csillag Anita Belnavis gyermeke 1976-ban született Jamaicában. Kilencéves korától Los Angelesben él. Gyermekkorában főleg a sport bűvöletében élt, majd édesanyja ösztönzésére zongora- és gitárleckéket vett, s később beszállt a középiskolai zenekarba, ahol trombitálni kezdett. Az utóbbi években filmszerepeket is vállaló (Haven, 2004, One Love, 2005, Shottas, 2006) Ky-Mani a múlt év végén újabb albummal (Radio) jelentkezett – ezzel érkezik Magyarországra első alkalommal, hogy a roots reggae és a reggae dancehall híveit – a Marley-család legjobb szokásához híven – levegye a lábáról. • Az észak-spanyolországi Galícia a dudások hazája, onnan érkezik minden idők egyik legboszorkányosabb kopasz énekesnője, Mercedes Peón. Másfél évtizedes népzenekutató és szervezőmunka után 2000-ben Isué címmel készítette első lemezét, mégpedig olyan markáns-energikus hangvétellel, ami azonnal a védjegyévé vált. Peón úgy csavarta maga köré a dudás- és ütőshagyományt, mint senki más: hogy közben a gitároknak és az elektronikának is bőven jusson hely. Ennek jegyében jelent meg a 2004-es Ajrú, majd a 2007-es Sihá című albuma is, a galíciai népzenét, a technót és a rockot olyan zsigeri módon forrasztva össze, mintha Peón varázslata azon az égtájon a világ legtermészetesebb dolga volna. Ritka élmény: elementáris hang és vegytiszta mágia.

A Sziget legnagyobb sátrában, az elektronikus tánczene központjában, a Party Arénában nem kisebb neveket várhatunk idén, mint Justice. A francia elektró jelenleg a létező legkúlabb dolog a popvilágban: a Daft Punk után a két grafikus-barát, Gaspard Augé és Xavier de Rosnay 2003-ban készítette el első remixét a Simian Never Be Alone című számára. Ez a siker (és a sikert támogató Ed Banger kiadó jóvoltából) azóta exponenciálisan növekszik: először a We Are Your Friends elmebeteg videóklipje keltett további feltűnést, majd számos remix olyan előadóknak, mint Britney Spears, Fatboy Slim vagy a Daft Punk, végül hosszas várakozás után 2007-ben boltokba került a Justice debütáló „†” (Cross) című albuma, mellyel a két zenész minden létező díjat besöpört. A Stress vagy a D.A.N.C.E. arcba vágóan hatásvadász, ám igen-igen szórakoztató elektronikus tánczenéje ma minden házibuli csúcspontja, mint ahogy az idei Sziget egyik kihagyhatatlan fő tánczenei attrakciója is!

Jön továbbá Carl Cox, aki fiatal kora óta hivatásos Dj, zenei nagykövet, az acid house veteránja, a techno bajnoka. • Itt játszik még a holland szupersztár Ferry Corsten, akinek bérelt helye van a világ top 10 DJ-i között. • 1998-ban találkozhattunk először DJ Observer nevével, akit újoncként az AUSTRIAN TECHNO AWARD-on a „Legjobb hazai DJ” kategóriában jelölték, ahol újoncként a 3. helyet szerezte meg. • Jack de Marseille az utóbbi években a világ legjobb DJ-i közé sorolható. Az összes neves európai klub után végre az amerikai kontinenst is meghódította. • Lucca élvonalbeli női DJ és európa-szerte a techno first lady-jeként ismerik, és készen áll arra , hogy a világ legnagyobb női lemezlovasa legyen. • A dijoni Pascal Arbez-Nicolas bemutatkozó Vitalic-albumával nem kis elismerést vívott ki magának, a nemzetközi zenei sajtó és a közönség egyaránt leborult előtte.”

Jegyárak:

(Május 15-ig / Május 15-től):
Ottalvós bérlet (aug. 11-18-ig érvényes) – 30.000 Ft / 37.500 Ft
Hazamenős bérlet (aug. 13-18-ig érvényes – 25.000 Ft / 30.000 Ft
Napijegy – (az Iron Maiden koncertre is) – 8.000 Ft / 8.000 Ft
Napijegy a Magyar Dal Napjára – 2.500 Ft / 2.500 Ft