Székesfehérváron debütál a hazai hardcore új vándorfesztiválja, a Pass the Torch

Igen szép lineupot hoztak össze a Nem Pop Underground szervezői a szeptember 9. és 10-én Székesfehérváron esedékes első Pass the Torch fesztiválra, mely leginkább a punk és hardcore kedvelőinek tartogat kellemes élményeket, de azért a metalvillákat is be lehet majd csempészni a Nyolcas Műhelybe. A fellépők pontos névsorát és a koncertek időpontjait megtalálod a borítóképen, vagy a Facebook-eseményben. A később majd más városokban is felbukkanó rendezvény szervezői az alábbi közleményt adták ki a közelgő eseményről:

Járványhelyzet ide-oda, a hazai hardcore underground az utóbbi években mintha álomkórban szenvedve. A Nem Pop Underground ezt a csendet töri meg szeptember 9-10-én Székesfehérváron, a Nyolcas Műhelyben. A Pass The Torch vol. I. egy országos rendezvénysorozat első állomása, amelynek célja, hogy felrázza a színteret, és a centralizált gondolkodást hátrahagyva hazánk különböző szegletiebe vigyen el súlyosabb hardcore bulikat.

A vastagabb hangzású, vadabb, kevésbé kontrollált témákat felvonultató, gyorsabb punk-káosz Magyarországon az 1980-as években jelent meg. Az olyan kultikus zenekarok, mint a Marina Revue és a Tizedes meg a többiek, mély ösvényt tapostak a később felbukkanó, a színtéren megkerülhetetlen zenekaroknak, amelyeknek egy része még a mai napig aktív. A Pass The Torch vol. I. olyan fellépőket hoz el, mint az old-school hardcore örökséget fenntartó A.M.D., Social Free Face, Tisztán a Cél Felé és a Septic Pain.

Az életben egyetlen dolog állandó, a változás. Nincs ez másként a hardcore zenében és színtéren sem, amely az elmúlt évtizedekben lassú átalakuláson esett át. A zenei spektrum kiszélesedett, az eredeti stílusjegyeket következetesen alkalmazó együttesek mellett megjelentek a metálosabb vonalat képviselő zenekarok, egyes bandák rappel bolondítják meg zenéjüket, míg mások a dallamokra kezdenek egyre nagyobb hangsúlyt fektetni.

A Pass the Torch vol. I. kétnapos bulival a Nem Pop Underground booking célja összekötni a régivonalas és az újonnan felbukkanó hardcore zenekarokat, mindezt úgy, hogy a közönség lehető legszélesebb körének kedvezzen, azzal, hogy az ország lehető legtöbb pontjára viszi el a rendezvényt.

„Mivel a csoportunk is ebben a szubkulturában mozog, úgy éreztük, itt az ideje egy olyan rendezvénynek, ahol a hazai “nagy öregeket” és a feltörekvő fiatalokat össze tudjuk fogni és meg tudjuk mutatni, hogy mennyire színes, változatos a paletta. A pénteki nappal a célunk egy főhajtás volt az oldschool bandák irányába, szombaton pedig a fiatalabbaké a terep.” – mondta el Jóri Feri, a rendezvény főszervezője, az NPU egyik alapítója.

A rendezvény további részletei a Facebook-eseményben érhetők el.