Svéd különlegesség – No Omega a Dürerben!

Az Emptiness Booking újabb nem mindennapi zenekart szállít a Dürer kert színpadára augusztus 16-án. Súlyos, sötét dallamok, velős mondanivaló és egyedi hangulat jellemzi az északi No Omega zenéjét. A tradicionális metal témáktól és stílustól elszakadva azonban a banda dallamos, sötét hardcore-ba oltja a dühöt és érzelmeket. A mélységbe való leereszkedést hazai oldalról a fővárosi Brokenthread és a borsodi Anchorless Bodies fogja kezdeni. Nem ajánlott kihagyni!

BROKENTHREAD

10599637_1454212634844914_955852494409221317_n

Az év elején nálunk bemutatkozó, új, lendületes zenekart elég hamar a szívébe zárta a publikum, nem is csoda, hiszen az első, készre csiszolt anyag rendkívül változatosra és profira sikeredett. A dallamos hardcore alapjai a pop punk játékos jegyeivel és a szeretett újsulis hc elemekkel igencsak jó fúziót képez. Sosem gondoltam volna, hogyha a kedvelt műfajainkat összeöntenénk egy üvegcsébe ilyen elegyet kapnánk. Nem érthetetlen káosz és csömör a végeredmény, hanem egy jól működő, kellemes és szerethető kavalkád. Jó vegyészek és zenészek tehát a fiúk, a saját szerzeményeket koncerteken igyekeznek felhígítani a kedvenc bandáik egy-egy dalával. Remélem ezen a vasárnap is elhozzák majd a More Than Life Fear tételének átdolgozását és kíváncsian várom, hogyan oldódik majd fel a közönség abban a bizonyos Brokenthread által főzött keverékben.

ANCHORLESS BODIES

10805731_740112452736114_5953097636346294686_n

Sokszor illettem már én is a miskolci gárdát szép szavakkal, méltatva munkásságukat, nem csak lokálpatriotizmusból, hanem műfaji elhivatottságból is. A hazai dallamos hardcore egyik nagy képviselője önerőből, jobbnál jobb anyagok megjelentetésével érte el a nagy létszámú hallgatóközönséget és szeretetet. Kislemezeik és az eddigi fő, komplex alkotásuk az Everything Might Fall Apart nagylemez bizonyították a srácok egyedi elképzeléseit; nem külföldi bandák másolatát hallhatjuk (na jó, néhol hatásukat felfedezhetjük), hanem sajátos hangulat és dallamvilágot. A screamot idéző ének pedig nagyon jót tesz, nagyot dob a szövegek súlyának, drámaiabbak és hatásosabbak is így. Ha valaki jót alkot, akkor fel kell készülnie, hogy az újdonságra éhező tömeg kegyetlenül többet akar majd. Szóval kedves Anchorless Bodies várjuk az új alkotásokat!

NO OMEGA

11393032_992938580750270_1247212308313069843_n

A svéd fővárosból, Stokholmból érkezik az este fő attrakciója, magukkal hozva az északi lét hideg- ridegségét. A zenekar már öt éve ontja magából a lehengerlő, súlyos és magával ragadó alkotásait. Örök feketeség, szomorúság, lírai depresszivitás, csupa „életigenlő és pozitív” jelző illik rájuk, ami meglepően mégsem  teljesen negatív töltetű, hiszen a No Omega dinamikus darálásai inkább feltöltően mint nyomasztóan hatnak a befogadóra. Sötét hardcore, screamo és egy kevés metal keveréke teszi a művészetüket azzá ami. Kevés olyan zenekar van, akiknek sikerül ilyen jól helyt állni e műfajok határán, mint nekik. A szintén svéd Grievednek egész jól megy ez mellettük, és talán zárójelben a mi Cvlt of Grace-ünket említeném még. A No Omega két éve adta ki az eddigi legmeghatározóbb gyűjteményét, lemezét, Shame címen. Ez a korong olyan dalokat tartalmaz, mint a Vacants, a Woodlands Pt.1 illetve talán a legismertebb szerzemény, a Sleeping In. Fél órás csodás szomorúság, fájdalom kiabálva, sírva művészi fokon. A legfrissebb kislemez viszont alig néhány hónapos és nem marad el a nagytestvérétől. Az Occupants április 13-án jelent meg, 5 tételt tartalmaz és szép ívet ír le, kegyetlenül a szívekbe talál.


Gyertek el tehát 16-án a Dürer Kert kistermébe és teszteljétek le élőben is a svédeket, illetve hazánk fiait. Ha tehetitek támogassátok a zenekarokat, vegyétek meg kézzelfogható formátumban is a lemezeket, válasszatok mellé pólót vagy amit találtok a pultokon! Vasárnap este ott tali!