Straight edge koncertszervező kollektíva indult Budapesten

A Reaction magazin mindenese, Sabján Bence és jóbarátai úgy döntöttek, hogy az itthon méltatlanul alulreprezentált straight edge vonalon létrehoznak egy kollektívát, mely hozzájuk életvitelben és zenei stílusban közel álló zenekaroknak fog koncerteket szervezni. A To Defy csapat első eseménye már meg is van, melyre természetesen szívesen látnak mindenkit, ha sxe-s, ha nem – a lényeg, hogy mindenki érezze jól magát, és színesebbé váljon a hazai underground. Az absztinencia mellett a srácok továbbá nagyon fontosnak tartják a környezetvédelmet is, a csapat minden tagja elítéli az állatokkal szembeni kegyetlenséget, és alapvető feladatának tartja a környezetvédelmet és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztést is. Emiatt döntöttek úgy, hogy minden eseményük flyerén egy kihalófélben lévő állat fog szerepelni.

Az egész kezdeményezés hátteréről Bence az alábbiakat nyilatkozta:

Néhány jóbarát úgy érezte, kicsit alul vannak reprezentálva itthon a straight edge zenekarok, és némi agyalás után úgy döntöttek, létrehozzák a To Defy kollektívát, hogy legyenek kicsit sűrűbben itthon ilyen koncertek. Mindezt nem azért, hogy rosszul érezze magát bárki, aki nem straight edge. Ezek a bulik mindenkinek szólnak és a misszió része az, hogy visszaadjunk valamit a színtérnek, mi is hozzájáruljunk a nagy képhez és színesítsük azt.

A To Defy debütáló bulija augusztus 19-én a Riffben lesz, ahol a bolognai Caged lesz a főzenekar, nekik a budapesti Exterminating Angel, illetve a nemrég alakult Escalate nyit. Hogy mire lehet számítani a koncerten, azt szintén vázolta Bence:

Az első alkalomra augusztus 19-én kerül sor a Riffben, a Szent István körúton a Jászainál. Ideális bemelegítés a tűzijátékhoz. Ne gondoljátok túl, nem kell kiöltözni, valami laza strandolós szett éppen megteszi. Az estét az Escalate kezdi, akik talán az első magyar teljesen vegan straight edge zenekar. Úgy tűnik, ez a tény eltérít sok moshert a koncertjeiktől, pedig nem harapnak, de a breakdownok nagyon keményen ütnek. Disszonáns, súlyos riffek, sok „dödömm” meg „csaga-csaga”, aztán two step, vágod? Earth Crisis meg Throwdown vonalon. A zenekarra már a demójuk online megjelenése után lecsapott egy külföldi kiadó és megjelentette kazettán, amit idén áprilisban egy EP követett 7” vinylen a 9 Lies Records, az Ugly and Proud Records és a Final War Records gondozásában.

Az Exterminating Angel nem zöldfülűek gyülekezete. A touchos Dani úgy veri a bőröket, mint egy gép! Duracellt tesz a zabtejébe minden reggel. Az Unheard Call-os Marci úgy riffel, mint egy eszelős, és közben nem esik le róla a sapka! A Think Again-es Matyi úgy táncol, mint aki sárpitébe lépett, miközben csuklóból tolja a fúziós gitározást. A Vidal Sassoon által szponzorált Kutya urat szintén a Think Againben kedvelhettétek meg, de igazán nagyot ebben a bandában dörrent a basszuson. Benedek meg leüvölti a fejedet. Vágod, hogy a Torn From Earthben kezdte pályafutását? Szóval nem is kellett volna őket bemutatni. Ami viszont fontos, hogy felvettek négy nagyon kemény számot az új felállással, amiket mindet hallhatunk majd az este folyamán. Ősszel meg jön a lemez. Hagyd, hogy meggyőzzenek!

A bolognai Caged egy négytagú vegan straight edge banda. Zenéjük kemény, metalos és dühös. A kilencvenes évek végének és kétezres évek legelejének klasszikusaitól merítenek, talán bedobhatunk olyan neveket, mint a Morning Again, a Catharsis, vagy inkább említsünk meg egy olasz legendát referencia pontként: Reprisal. A Caged és az Escalate együttműködése több koncertről is szól, és talán még annál is többről. Fogadjuk őket szeretettel! De vajon hogy eszik a spagettit?