Refuturing: hét év után új dallal jelentkezett a Maybeshewill

Kétség sem férhet ahhoz, hogy Anglia (és úgy nagy vonalakban az egész világ) egyik legkiemelkedőbb poszt-rock csapata a Maybeshewill. A rajongóikat így elég váratlanul érte, hogy a csapat anno 2015-ben, a negyedik albumuk megjelenése után egy évvel bejelentette a feloszlását. Ezután egy egyszeri, 2018-as londoni koncertet követően 2020-ban nagy szerencsénkre újra felvették a hangszereket a fiúk, csak hogy az ArcTanGent fesztiválos visszatérő fellépésüket keresztülhúzza a koronavírus.

Mostanra viszont a „csendkirályok” újra teljes pompájukban tündökölnek, olyannyira, hogy hét év kihagyás után érkezik a visszatérő, ötödik nagylemezük No Feeling Is Final címmel. A november 19-én megjelenő albumot Európában a zenekar saját, The Robot Needs Home nevű kiadója gondozza, míg a világ többi részén a Wax Bodega, a New Noise China és a The Bird’s Robe Collective közreműködésével jelenik meg. A lemezről már ki is jött az első, Refuturing címet viselő ízelítő és a hozzá készült klip is. A dal egy szokásosan epikus, mozifilmes, instrumentális darab, rengeteg elektronikával, billentyűs támogatással és a végén még egy kis szaxofonnal is, csak hogy a vájtfülűek rendesen beleborzongjanak. A klipben két táncos performanszát láthatjuk, ami kiváló aláfestése az éteri dallamoknak.

Robin Southby, a zenekar gitárosa így nyilatkozott a megjelenésről:

Koncepcióját tekintve a Refuturing (és az album egésze) az éghajlati válságot övező egzisztenciális félelemmel foglalkozik, azzal, hogy fel tudjuk-e fogni a válsághoz kötődő bűnrészességünket a jelenlegi erkölcsi rendszerünk keretein belül, valamint a „jövőújratervezéssel”, miszerint ha hátat fordítunk a meglévő kizsákmányoló hatalmi struktúráknak, akkor újratervezhetjük a jövőt,  teljesen új, fenntartható és mindenki számára előnyös rendszerekre építve.

Íme a dallista, a Refuturing klipje és a borító:

1. We’ve Arrived at the Burning Building
2. Zarah
3. Complicity
4. Invincible Summer
5. The Weight of Light
6. Refuturing
7. Green Unpleasant Land
8. Even Tide
9. The Last Hours
10. Tomorrow