PROGRAMAJÁNLÓ: Tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Hell Vill fesztivál!

9469_1620354474877335_6850216851130050474_n
A fesztivál facebook eseménye.

Fontos állomáshoz érkezett hazánk egyik legkirályabb underground fesztiválja, ugyanis elérkezett a rendezvénysorozat tizedik felvonása. Az immáron második alkalommal két napon megrendezett buli mindenféle stílus iránti igényt kielégít, hisz minden nap adatik meg az, hogy egy eseményen láthassuk egyszerre a Dryviát mondjuk az Oakennel (a zenekarok teljes listáját lent megtaláljátok). A helyszín ezúttal is a Hét Vezér Csárda Bősárkányon, ahol adott a lehetőség a sátrazásra vagy akár bográcsozásra is a több napos program miatt. A családias helyszín (és nevetséges jegyár, a kétnapos bérlet 2500 forint), a király zenekarok és a DIY jelleg minden bizonnyal remek hangulatot fog eredményezni, így a megjelenés erősen ajánlott, de előbb olvassátok el rövidke interjúnkat, amit a fesztivál kapcsán csináltunk a szervezőkkel!

11027986_1620806338165482_3991181544922384375_n

Sziasztok! Először is arra lennék kíváncsi, hogy honnan jött a fesztivál ötlete, mi volt az első koncepció?

Béri : Volt már tapasztalatom koncertek szervezésében és a Hell Vill-nek is folyamatos látogatója voltam. a buliknak mindig is volt egy fesztiválszerű hangulata. Amikor a Hell Villel és Somával is egyre inkább megismerkedtem, felvetettem az ötletet a 8. alkalom után, hogy mi 11292601_1020485797976691_39963748_nlenne, ha besegítenék a szervezésbe és onnantól 2 napos fesztivál formájában létezne a dolog. Kezdetben ugyan ezt a koncert sorozatot szerettük volna kibővíteni, és elérni, hogy a rendezvény még több emberhez eljusson. Így hát 2 naposra bővítettük a koncertet, és kerestünk a korábbi „Horváth kert”- kocsma helyett egy nagyobb helyet, ahol sokkal több zenekar tud fellépni, nagyobb a befogadóképesség, és a sátrazási lehetőség is adott.

Idén második alkalommal két napos fesztiválként rendezitek meg, amit egyértelmű fejlődésként könyvelhetünk el. Hogyan jutottatok el idáig? Mesélj egy kicsit a fesztivál „történelméről”!

Soma: A legelső Hell Vill 2006 nyarán került megrendezésre, ahol 3 zenekar lépett fel, a csornai Say Out a győri Rollin Wallowin és az akkoriban első koncertjét adó (zenekarom) Suicide Pride. A koncertek a vártnál évről évre jobban sikeredtek, rengeteg zenekart sikerült az évek alatt Bősárkányba csábítani, és talán ez a változatosság, ami a bulik sikerét adta. Minden évben próbáltam megújítani a felhozatalt, esetleg valami célt adni a dolognak, mint például a 2009-es menhely segély koncert. Mára a 3 zenekaros line-up 20-25 11304508_1020485814643356_236079892_nfellépőre növekedett, és a látogatók száma is többszöröse annak, amit 16-17 éves koromban akárcsak remélni is mertem volna. A zenekarom 2012 es feloszlását követően szóba került, hogy abbamarad a koncertsorozat is, de úgy gondoltam, hogy 7 év munkáját, hagyatékát nem szeretném a kukába dobni, ezenfelül a nyár közeledtével rengetegen kérdezősködtek a következő (8.) Hell Vill mikéntjéről. Ezen kívül olyan akadályokba is botlottam, hogy ezen az éven a leszervezett line up 80%-a lemondta a bulit, mert mentek a bandatagok Novarockot „építeni” Nickelsdorfba, és így közel lehetetlen volt új fellépőket keríteni. Szerencsémre akkoriban meglehetősen nagy volt a választék underground zenekarokból.

Terveztek valami rendhagyó dolgot így a rendezvény tizedik, különleges „évfordulójára”?

Soma: Igen, azt hogy ez lesz az eddigi legkirályabb és legösszeszedettebb Hell Vill! :)
Nagy titkot már nem árulok el a fellépők listájával, de idén a punk-hc hazai és nemzetközi képviselői közt Funktasztikus is fellép, aki a magyar underground hip-hop méltán híres alakja, mindemellett személyes kedvencem is. Ugyan kevés tapasztalatunk van fesztivál szervezésben, de idén próbáljuk a tavalyi hiányosságokat pótolni, a napközbeni üresjáratokat tartalommal megtölteni (filmvetítések, medence, akusztikus zenélés stb. Szeretnénk lehetőséget biztosítani ifjúsági szervezeteknek, vagy netes közösségeknek, mint például a Screaming For Change (igen, várjuk a felkereséseket!).

Béri: Tűzijáték szerintem nem lesz a jubileum alkalmából, de próbáljuk úgy kialakítani a terepet, hogy otthonos legyen, és szívesen töltsük el együtt ezt a hétvégét idén is.

Mi alapján választjátok ki a fellépőket? Vannak esetleg „visszajáró” zenekarok, akikkel szerettek dolgozni?

Béri: Évközben is szervezünk underground punk-hardcore bulikat Győrben a HellVill Booking színeiben, így nyílván rengeteg kiváló hazai és külföldi bandával vagyunk kapcsolatban, mint pl.: New Dead Project, Darko, Hanoi, Watch My Bag, stb. Ezen zenekarok tagjai nagy részben jó barátaink, akiket mindig szívesen hívunk zenélni. Emellett nagyszerű dolog új bandákkal is megismerkedni, kicserélődni, tehát összességében mindegyik zenekarral öröm együtt dolgozni.

Soma: A zenekarokat általában a neten elérhető tartalmaik alapján választjuk ki (Youtube, Bandcamp stb.), ezen kívül a saját koncert élmények is sokat nyomnak a latba, idei esetben például a Smelser (szlovák) és az Oaken bandák. Sokan meg is keresnek minket, hogy szívesen játszanának a fesztiválon. Vannak bandák, akiket szívem szerint minden évben meghívnák, de ezzel a változatosságát vesztené a feszt, ami elég hamar annak a rovására menne. Idén hozzávetőleg 200 bandát kerestünk fel (november óta), ezekből láthatjátok a flyeren azokat, akik ráértek és elfogadták a meghívásunkat.11303591_1020485831310021_222024727_n

Nem egyszerű manapság egy underground fesztivált (vagy bármilyen rendezvényt) évről évre életben tartani itthon. Mi az, ami motivál titeket?

Béri: Igen, elég nehéz, de szerencsére nem a profit mozgat egyikünket sem, ugyanakkor az egy jó dolog, ha legalább a befektetett pénz visszajön. Szépen lassan haladunk előre azon a vonalon, hogy egy minőségében egyre jobb underground fesztivált és egy igazi közösséget kovácsoljunk össze, akik nem csak egy évben egyszer egy hétvége erejéig találkoznak.

Soma: A legnagyobb motivációt az emberek szeretete és lelkesedése adja. Személyes perverzióm nézni, ahogy az ország minden pici szegletéből összegyűlt emberek (mind zenekarok és koncertlátogatók) együtt szórakoznak, isznak, hömbölögnek a színpad előtt egy jól sikerült koncert közben. Jó érzés hogy egy rövid hétvégére el tudjuk feledtetni az emberekkel a hétköznapok sokszor undorító posványát, monotonitását, így önfeledten tudják jól érezni magukat velünk együtt. Gazdasági elemzőink szerint a tavalyi bevételt (nulla Ft,-) akár meg is duplázhatjuk. A belépő árát mindig a zenekarok benzinköltsége határozza meg. Ez azért alakult ki így, mert szeretnénk egy önfenntartó fesztivált, megmutatni az embereknek, hogy ha valaki mer nagyot álmodni, akkor bármi elérhető, a közhiedelemmel ellenben akár egy fecske is csinálhat nyarat. Évről évre több ember talál meg azzal, hogy szeretne segíteni, amiben csak lehet (kerítés, színpad építés, zenekarok, jegyszedés stb.). Itt szeretnék külön nagy köszönetet mondani Virág ’Emsz’ Dánielnek, Kovács ’Kontár’ Ádámnak és jánossomorjai barátainknak, (JS Antisocials) akik nélkül ez a Fesztivál nem jöhetne létre és nem újulhatna meg évről évre.

Köszönjük az interjút és sok sikert a fesztiválhoz! 

Köszönjük a kérdéseket! Ahogy mindenki mást is, titeket is sok szeretettel várunk idén is Bősárkányba! :) Addig is egy kis kedvcsináló:

A TELJES LINEUP: New Dead Project, Nine Eleven, Hanoi, Funktasztikus, Social Free Face, Dryvia, Black Hourglass, Smelser, Have No Clue, Watch My Bag, Makeshift Promise, Argument Clinic, Oaken, Angstfilled, PFA, Cheap Talk, Fake Shakes, Lightchaser, Lord Iron Livah, Wroongg, Önkiírtás