Pénteken a sztóner színtér megszállja a Showbarlangot

10402900_984674971612778_3088888495338199223_n[1]

Stoner Meeting fedőnéven fut az a buli, amelynek keretein belül péntek este öt szőrösebbnél szőrösebb zenekar veszi majd be a vágóhídi Showbarlang színpadát, hogy mocskos-füstös riffjeikkel mozgassák meg a jelenlévők nyakát. Az este fellépői a Warchief, a Red Swamp, a Dungaree, a Grizzly és a Stabbed lesznek, alább pedig nagy vonalakban fel is vázoljuk, melyik csapattól mire lehet majd számítani.

WARCHIEF

Az egykori Neck Sprain-es Janó Misi tavaly összeállt új bandája némi hardcore punkkal átitatott groove metalban nyomul, amiben egyszerre jelennek meg a sabbathi hagyományok, az ős-thrash kimértsége és a Superjoint Ritual arcbamászása is. A dunaújvárosi székhelyű zenekar eddig mindössze néhány élőben felvett demót tett csak közzé, ezekhez hasonló karcosságra lehet számítani tőlük a ‘barlangban is:

RED SWAMP

A budapesti Red Swamp története elég gyümölcsözően alakul: miután ősszel – akkor még egyszerűen Swamp néven – bemutattuk őket, szépen megnyerték a Talentométer tehetségkutatót, majd a tavasz elején megjelent első videoklipjükhöz már nem kisebb név maszterelte újra az egyik dalukat, mint Jens Bogren, Svédország elő számú fémöntőmestere. Persze az északi szakértelem ne vezessen félre senkit, a stílus annyira déli, amennyire csak lehet, amit mi sem példáz jobban, mint hogy az említett dalnak pont Tiszassippi a címe – ennek megfelelően pedig a zene is leginkább az olyan louisianai sludge-óriások zenéjéből táplálkozik, mint a Crowbar vagy a Down.

DUNGAREE

Az önmagát a kantáros nadrágról elnevező szegedi Dungaree a többi fellépőhöz képest kevésbé iszapos kézzel fogja meg a dolgokat, a sztónerkedés mellett náluk hagyományos hard rock és grunge hatások is érvényesülnek – néhol egészen olyan a srácok zenéje, mintha a Pearl Jam tagsága valahova Texasba született volna, az ezzel együtt járó slágeresség pedig mindenképpen a hasznukra válik.

GRIZZLY

A Grizzly az a banda, ahol az Insane-ből és a Wrong Side-ból is ismerős Knapp Oszi bivalybőgés erejű hangja végre egy hasonlóan prérire való zenei köntöst is kap maga köré. A banda a klasszikus déli riffelések közepette előszeretettel bocsátkozik kevésbé nyilvánvaló matekos témázgatásokba is, és bizony nem félnek időnként elővenni a farzsebben megbúvó szájharmonikát sem.

STABBED

Az estét nyitó Stabbed pedig az a zenekar, akik a legjobban kilógnak a fellépők sorából, hiszen náluk nemigen beszélhetünk konkrét stoner hatásokról, inkább olyan sötétebb, lehúzósabb irányok felé húznak, mint a sludge vagy a poszt-metal. A srácok épp tegnap tették közzé az első videójukat, ne maradjatok le róluk sem!