Otromba dal érkezett a Zao közelgő lemezéről

Április 9-én jelenik meg a Zao tizenkettedik nagylemeze, a The Crimson Corridor, melyről már egy friss dalt már mutatunk is. A Croatoan című darab különleges körítést is kapott, ugyanis a legendás metalcore-banda piacra dobott egy, a szám nevét viselő sört is. A dal rejtélyes hátteréről így nyilatkozott a csapat énekese, Dan Weyandt:

1587-ben 115 angol gyarmatosító érkezett a Roanoke-szigetre a mai Észak-Karolina partjainál. A csoportot John White kormányzó vezette, aki később visszahajózott Angliába további ellátmányért. White és hajója ezt követően háborúba keveredett Spanyolországgal, ami három évig tartott. Mikor végül visszatért a kolóniákra, White felfedezte, hogy az eredeti telepesek közül minden egyes ember, beleértve a feleségét és gyermekeit is, nyomtalanul eltűnt. Az egyetlen hátrahagyott nyom egy faoszlop volt, amelybe egyetlen szót véstek: „Croatoan”. A telepesek eltűnése a mai napig megoldatlan.

Tekintettel a szó eredetére, és arra, hogy nincs meghatározott jelentése, a „Croatoan” számomra a tehetetlenség nyugtalanító érzését jelenti. Ez a dal ezt az érzést közvetíti, összekötve azt az elszakadással, és a furcsa dimenziókban és álmokban való elveszettséggel.