Összefolyik, felemészt, kitöröl – BlackBraid bemutatja, milyen is az amerikai őslakos black metal

Azt hiszem, a Zeal & Ardor térnyerése óta nyugodtan kijelenthetjük, hogy a black metal műfaja nem csak sápadt arcú, skandináv fiatalemberek kezében válhat mindent leigázó fegyverré. Jelen cikkünk alanya nem más, mint BlackBraid, aki egy amerikai őslakos felmenőkkel rendelkező független előadó, a New York állambeli Adirondack-hegység vadonjának szülötte (jó, ezt ne tessék szó szerint venni, nem él barlangban, meg nem fogyasztja el frissen levadászott állatok húsát – bár ha valami, az tényleg elég blekkmetál lenne).

BlackBraid debüt kiadványa, ami szimplán csak a BlackBraid I címet viseli, augusztus 26-án lát majd napvilágot, rajta hat dallal, amiből három már meghallgatható. Ezeket a dalokat elindítva magában a soundban nincs olyan éles kontraszt, mint például a már emlegetett Z&A esetében, igazából bármilyen norvég (vagy más országbeli) blacknek elmenne. Ugyanakkor ha az ember vet egy pillantást a klipekre és a dalszövegekre (meg hát az egész imidzsre), könnyen feltűnhet, hogy itt elég erős a természet-ember kapocs, és ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor elég csak belegondolni, hogy mind az indiánok, mind a norvég fiatalok tulajdonképpen kényszerítve lettek arra, hogy hagyják hátra a hitvallásukat, míg a „megszállók” elnyomták őket. Dirr, ott a párhuzam!

Mutatjuk is a dallistát (ami alapján emberünk nem épp a változatos címadás mestere) és a már meghallgatható három tételt, és ne feledjétek, gyerekek: soha ne hagyjatok veszni valamit, csak mert az szembemegy a normákkal. Az ilyen kezdeményezésekből születhetnek az efféle vadmetalok:

  1. The River of Time Flows Through Me
  2. As the Creek Flows Softly
  3. Sacandaga
  4. Barefoot Ghost Dance on Blood Soaked Soil
  5. Warm Wind Whispering Softly Through Hemlock at Dusk
  6. Prying Open the Jaws of Eternity