Mikael Åkerfeldt nem tudja, mit mondhatna el az Opeth új daláról

Egy hónap múlva érkezik az Opeth legújabb koncepciós lemeze, a The Last Will and Testament, amiről nem is olyan rég meghallgathattuk az első dalt, a szimplán csak §1 című darabot, most pedig itt az §3. Ezzel kapcsolatban kérdezték a progbanda énekesét, gitárosát, meg tulajdonképpen mindenesét egy személyben, Mikael Åkerfeldtet, aki viszont nem nagyon tudott elmondani a dallal kapcsolatban semmit. Arról viszont sokat.

Képzeld magad egy percre az én helyzetembe. A zenekarodnak van ez az új albuma. Neked tetszik. Sőt, imádod! Van egy aprólékosan kidolgozott koncepciója, ami mind a nyolc dalon végigfut. Tegyük fel, hogy megírtátok az egészet mondjuk hat hónap alatt. Rengeteg szenvedélyt fektettél bele az egésznek az összerakásába. Felvettétek a barátaiddal/kollégáiddal együtt. Jól érezted magad a folyamat során. Most pedig az említett album a megjelenés küszöbén áll, és elvárják tőled, hogy beszélj róla. Készítsd fel a közönséget a megjelenésére. Mondj róla jókat! Azt akarod, hogy az emberek meghallgassák, nemde? Szereted ezt az albumot, szóval könnyűnek kéne lennie, igaz? Ezen a ponton már csak annyi a dolgod, hogy összerakj néhány szót az új „kislemezről”. De zavarban vagy a „kislemez” kifejezés használata kapcsán, mivel a régi időkhöz kötöd, amikor a „kislemez” szó gyakran kéz a kézben járt a „sláger” szóval. És tudod, hogy ez nem fog megtörténni! Mégis azt akarod, hogy az emberek meghallgassák. A szerető „rajongóid” talán azt gondolják róla, hogy fantasztikus. De nem akarsz holmi kufárnak tűnni. Mindennek tetejébe nem vagy egy teljesen önző seggfej, aki azt hiszi, hogy bármihez is nyúl, az arannyá válik (nos, hát…). Ráadásul súlyos, veleszületett svéd szerénységtől is szenvedsz, némi imposztor-szindrómával megspékelve. Na ilyenkor mit mondasz?

Kint a §3!

Nos, ez valószínűleg az olyan emlékezetes sajtóanyagok közé kerül majd, mint amit néhány hónapja az Undeath produkált. Ha másért nem is, már csak ezért érdemes lehet meghallgatni az új dalt – majd utána, október 11-én a lemezt is.