Mi újság a Sikth tagokkal?

Valószínűleg nem fogunk összeveszni, ha lassan dogmatizáljuk azt a gondolatot, hogy a Sikth ott volt az előző évtized öt legfontosabb progresszív metalzenekara közt. Már három éve, hogy az angol hatosfogat találkozott a földdel, de szellemük talán még erősebben kísért, mint akkor, mikor aktívak voltak, hiszen immár nem csak a Protest the Hero, a Subscribe és még néhány banda zenéjében, hanem egy egész alműfajban találni meg a jellegzetességeiket, elvégre a teljes djent hullám gyakorlatilag az ő értelmezésükben tanulja a Meshuggah leckéit. Három évvel a feloszlás után sincsenek hírek egy esetleges újjáalakulásról, így érdemes megnézni, hogy mit is csinálnak a tagok:

Mikee Goodman: az ő kilépése volt az egyik oka annak, hogy a banda feloszlott, így mindenki kíváncsian várta, hogy mihez fog kezdeni, az első hír pedig az volt, hogy egy Sad Season nevű bandában játszik a progmetaltól nagyon távoli zenét, de végül nem lett abból a formációból semmi sem, csak egy-két koncert és néhány demo. Ahogy korábban is volt néhány közreműködése (This Is Menace, Bat for Lashes), úgy 2008-ban felbukkant egy Cyclamen számban (Sleep Street), majd egy Painted Smiles nevű zenekarban kezdett énekelni 2009 elején, ahol már visszatért a kaptafához, és amely banda még mindig aktív, havi 1-2 alkalommal fel is lépnek, augusztus 29-én pedig jön Limbo címre hallgató debütáló EP-jük, amelyről néhány dal már meg is hallgatható. Az igazi bomba viszont még 2010 novemberében robbant: zenekart alapított The Primal Rock Rebellion néven olyan zenészekkel, mint az ex-Sikth basszusgitáros James Leach, az ex-Sikth dobos Dan Foord, és az Iron Maiden gitárosistene, Adrian Smith. Róluk azóta sincs hír, egy bulijuk lett volna, de azt lemondták, így most a fél metalvilág azt várja, hogy jöjjön egy újabb hírlevél tőlük.

Justin Hill: ő volt a másik oka a feloszlásnak, hiszen Mikee-val együtt léptek ki, és egy énekest talán még tudtak volna pótolni a fiúk, de kettőt már nem sikerült. Az ő poszt-Sikth útja már nem volt olyan kanyargós, mint amilyet a kollégája járt be: néhány közreműködés (This Is Manace, Malefice) után elment producernek, és olyan bandákkal dolgozott az utóbbi években, mint a Johnny Truant, a Gallows, a Young Guns, a Rise to Remain, vagy épp az Enter Shikari, szóval aki többet akar róla tudni, az csípje el valamelyik ‘Shikari tagot a Hajón. A zenélést szerencsére nem hagyta abba, hogy miben érdekelt, azt Dan Wellernél tudjátok meg.

Dan Weller: a gitáros jelenleg Justin Hill oldalán producerkedik, tehát a 2007-es igen békés lehetett, ha ilyen jóban maradtak. Ő is részt vett a Common Dreads, a Destabilise és a Quelle Surprise munkálataiban (a harmadik albumon is vele dolgoznak), producelte a Young Guns-t, valamint zenét írt egy BBC-s műsornak, és közben még maradt egy kis ideje a zenélésre, így producertársa, Justin oldalán 2009-ben egy új projektet indított be Minutes néven, és 2010 elejére már lemezt is tervezett a Sikth elsőszámú dalszerzője (a Myspace-ükön volt új dal is), de ebből egy ideig semmi sem vált valóra, ám négy napja Dan a zenekar Facebookján üzent az embereknek, hogy a banda még megvan, volt pár változás a tagságban, de készül a debütáló kiadvány, a késés oka pedig produceri elfoglaltsága volt.

Graham „Pin” Pinney: a másik gitáros elsőként a Within the Void nevű formációban kezdett játszani, de aztán hamarosan egy stabilabb projektben vált érdekeltté, ez pedig az Aliases (benne az első djentlelady-vel), akik bő egy hete ki is adták első nagylemezüket a Basicknél, a Safer than Reality-t, amely alapján Pin is maradt annál, amihez igazán ért, és progresszív metalt játszik. Egyelőre ő futott be a legsikeresebb karriert a Sikth óta (már ami a zenélést illeti), amíg a többiektől még várnunk kell egy igazi kiadványra, az Aliases beállt a djenthullám élvonalába, és jelenleg is gyűjti az új rajongókat. Aki kíváncsi, az kattintson a klipért.

James Leach: a basszusgitáros egy darabig nem volt egy zenekarban se, elment hangszeres játékot tanítani, majd beállt dobtechnikusnak a Gallowsba, de a Primal Rock Rebellionban ő is benne van.

Dan Foord: ő a Perceval Gage-re kezdett el fókuszálni, ahol is poszt-metalt játszott, amiről Troy Sanders (Mastodon) és Patrick Hultin (Burst) is elismerően nyilatkozott, majd nemrég a Sol Invictoban, a Deftones-os Stephen Carpenter side projectjében bukkant fel, valamint ő is tagja a Primal Rock Rebellionnak.