Megnéznél egy új hazai hardcore-dokumentumfilmet?

18922119_629266037268478_2923574586622414512_n

Még tavaly májusban röppentek fel az első hírek, miszerint a Budapesti Metropolitan Egyetem néhány végzős hallgatója a hazai hardcore-színtér egy kis szeletéről forgat vizsgafilmet. A film azóta elkészült, az Axis címet kapta, és szeptember 23-án a Müsziben lesz egy ingyenes bemutatója, amire az alkotók sok szeretettel várnak minden érdeklődőt. Mivel a vetítésnek helyt adó kulturális központ nehéz anyagi helyzetbe került, ezért a szervezők egy becsületkassza kihelyezésével szeretnék előremozdítani a hely újranyitásának törekvéseit. A film után az arra fogékonyak egy kötetlen beszélgetésbe is bekapcsolódhatnak a készítők és a közönség között.

AXIS_04

A Molnár Dániel által rendezett huszonkét perces kisfilm a nemrég bemutatott BP Underground dokumentumfilmmel szemben nem a fővárosra koncentrál, hanem az ország kevésbé ismert, ám annál aktívabb vidéki helyszíneit mutatja be. A film gerincét a Szombathely-Eger tengely adja, melynek bemutatásáért a film két főszereplője, a szombathelyi Liberal Youth zenekarból ismert Bertalan András, illetve az egri Tisztán a cél felé oszlopos tagja, Hajdú Zoltán felelősek. A témaválasztás alapját leginkább a rendezőnek a stílushoz való személyes vonzódása adta, illetve a téma sokszínűsége, érdekessége és aktualitása – ugye a Liberal’ és a Tisztán’ is idén adott ki új albumot. Az Axis jeleneteiben betekintést nyerünk a főszereplő zenészek mindennapjaiba, világnézetükbe és az általuk képviselt szubkultúrába, a stílus hazai helyzetébe, illetve interjúk, koncertrészletek és élethelyzetek is színesítik az alkotást.

AXIS_03A készítők nem titkolt célja, hogy a téma személyes bemutatásával egy rövid, de átfogó betekintést nyújtsanak a műfajba az abban kevésbé jártas nézők számára, illetve árnyalják az esetleg kialakult előítéleteket, méghozzá olyan zenészek tolmácsolásában, akik régóta benne vannak a hardcore-ban, és hiteles képet tudnak festeni a stílusról. Bár az alkotók anyagi támogatást kaptak az egyetemük részéről, a mű teljes költségét (eszközök bérlése, benzinköltség stb.) így sem tudták fedezni, ezért egy Indiegogo-kampány keretében kértek segítséget a közönségtől, aminek köszönhetően minimális idő alatt elő tudták teremteni a szükséges pénzösszeget. Nagyrészt ennek is köszönhető, hogy egy újabb profin kivitelezett és sajátos perspektívában elkészült alkotással gazdagodott a hazai hardcore-színtér története.

Nekünk már volt szerencsék a művet megnézni, ezért is bátorítanánk mindenkit, hogy gyertek el szeptember 23-án este 8-ra a Müszibe és nézzétek meg az Axis-t, érdemes – már csak azért is, mivel a film online megjelenése a filmfesztiválokon való nevezés miatt csak jövőre várható.

Pár kép az alkotásból:

AXIS_01
AXIS_02
AXIS_05
AXIS_06
AXIS_07
AXIS_08
AXIS_09
AXIS_10