Megjelent a Reaction fanzine legújabb száma

Nagy örömünkre idén már volt alkalmunk írni a hazai fanzine-ek világáról, hála az októberben debütált tatabányai Miner X Core magazinnak, most pedig megjelent egy újabb kiadvány, ezúttal a nagy múltú Reaction jóvoltából. A Sabján Bence vezette újság tavaly adta ki a tizenharmadik számát, illetve idén egy antológiai különszámot, most év végére pedig megérkezett a tizennegyedik is, melyben szerepel a nemrég nálunk járt olasz Caged, az idén Magyarországon kétszer is megfordult bolgár Expectations, vagy éppen az idei év legjobb hazai hardcore-zenekara, a Fleshprison, illetve még sok más érdekes téma, úgy mint függőségek, és fanzine-ek világa.

A tizennegyedik szám hivatalos ismertetője:

Ezúttal több mint egy évig tartott, de kész van egy új szám! Sőt, ha a Nyitott Szemmel antológia különszámot is számoljuk, akkor egy év se kellett. És ezúttal fenyegetődzni sem akarok, hogy abbahagyom, haha. Nagyon izgalmas időszakon vagyunk túl. A tizenharmadik szám fogadtatása szuper volt. Nagyon jól esett, hálás vagyok, hogy ilyen sokan – sokkal többen, mint az előző számok esetében – támogattátok. Tavasszal volt két fanzine témájú előadásunk is, ami szintén nagyon sokat adott. Az első ilyen alkalommal elhangzottakat megtaláljátok az új szám oldalain. Az idei év a turnézás éve is. Vén fejemmel végre eljutottam nem is egy, hanem két valódi turnéra is! Hatalmas köszönet, örök hála Escalate-es barátaimnak, hogy elvittek magukkal tavaszi és őszi útjukra is. Előbbiről beszámolóval is készültünk. Újra elkezdtem koncerteket szervezni, ami eddig nagyon hálás tevékenységnek bizonyult, kiváló alkalmakat és alanyokat adott interjúkhoz.

A rajzot a borítón Kovács Bence készítette. Az ötletem az volt, hogy az Agnostic Front Cause For Alarm lemezborítóján szereplő (mára a banda kabalájává vált) skinhead ördög fanzine-t szerkeszt. De hihetjük azt is, hogy épp egy online fórumon trollkodik.

A tartalom:

Sikerült egy nehéz, de érdekes témát találni a kevésbé zenei rovatunkhoz. Két barátunk életébe és a függőség köré épült problémáikba kapunk egy kis betekintést. Én straight edge-ként azt gondoltam, érdekes bepillantást nyerhetünk egy olyan világba, amit kevesen ismernek.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül került megrendezésre a Holtszezon Irodalmi Fesztivál. Ehhez csatlakozva a Teremben szerveztek pár estét, amikor a mainstreamtől erősen elkülönült, de mégis valamennyire irodalmi formák kaptak főszerepet, mint a rap, képregények és a fanzine. A Fanzine tematikájú eseményt 2022. február 27-én tartottuk. A kérdező Mack Andris volt, és akik válaszoltak: Kiss Péter Tamás (Látlelet fanzine), Sós Gergő, Polgár Zsolt (The G Zone fanzine), Sabján Bence (Reaction fanzine). A beszélgetésről hangfelvétel készült a Terem hangtechnikusa segítségével, és arra gondoltam, begépelem, és stílusosan ilyen formában osztom meg veletek.

Zenekari interjúk:

  • Fleshprison
    Bemutatkozik ez az új budapesti all-star zenekar.
  • Escalate
    Turnébeszámoló és interjú szokatlan keveréke. Kiderül, ami a legutóbbi számból kimaradt, mesélünk a tavaszi turnéról és átbeszélünk sok mindent, ami azóta történt.
  • Caged (I)
    Vegan straight edge metalcore Olaszországból. Nagyon politikus anarchista zenekar, erről beszélgettünk sokat. Azért tudjátok, én nem vagyok ennyire radikális, jó pár dologban nem értünk teljesen egyet, de a Caged akkor is király banda, hallgassátok meg!
  • Expectations (BG)
    Régóta jó barátaim, ehhez képest elég sokat kellett várniuk egy interjúmeghívásra. Nagyon jók és missziómmá is vált, hogy ezt mindenkinek elmondjam. Aktuális lemezükkel, a Heartless, Shallow and Cruellel nagyot léptek előre és nem győzök eléggé rajongani érte.
  • Remain (D)
    Youth crew zenekar, straight edge üzenet, barátságos interjú.

2022 szeptembere óta végre konkurenciát is kapott az újság, a Miner X Core fanzine képében. Jóval több fogyott belőle, mint a Reactionből szokott. Nagyon örülök a sikerüknek, nagyon oda is teszik magukat, hogy mindenkihez eljuthasson az újság. Szerezd be te is, ha még nem tetted! És segíts útolérni őket! Hahhaha! Éljen 2022! Jöhet a 2023! Illetve zárásként még lesz egy koncertünk idén, december 30-án Budapesten a Kriptában, ami tekinthető fanzine bemutató fesztiválnak.

Ha szeretnél rendelni a legújabb számból, akkor azt a Reaction oldalán megteheted, vagy személyesen is van lehetőség átvenni a magazint december 30-án a Kriptában, ahol Bencéék egy igen komoly hc-bulival búcsuztatják el az évet. Az est fellépői: Crippled Fox, Touch, Fleshprison, Gear, Still Cold, Furunculus. Minden további infóért keresd fel a Reactiont.