Martin Henriksson gitáros nélkül készül el az új Dark Tranquillity

dark-tranquillity-manuelmiksche-backstage-munchen-20141118-0004[1]

A Dark Tranquillity mindig is a göteborgi színtér és az egész dallamos death metal műfaj leginkább konzisztens zenekarnának számított, legalábbis ami a csapat tagságát illeti – nemigen tudnánk más olyan bandát mondani, amelyben 26 éven keresztül végig együtt maradt volna az alapító felállás négyötöde. Ezért is bír kiemelt jelentőséggel a zenekar tegnap esti bejelentése, miszerint az alapító Martin Henriksson néhány hónapja már nem dolgozik együtt a bandával.

Henriksson, aki az első évtizedben basszuson, azután pedig ritmusgitáron erősítette a csapatot, mindig is a társaság egyik legfőbb dalszerzője volt: olyan alapdalok fűződnek egyedül az ő nevéhez, mint a Lethe, a Final Resistance, a Lost to Apathy vagy a Focus Shift, de az életmű közösen szerzett darabjainak is legalább a háromnegyedében benne volt a keze. Ennek ellenére kilépését azzal indokolja, hogy az utóbbi időben elvesztette a zenélés iránti ihletét és motivációját, és mivel a banda nem érdemel 100%-ig elkötelezett tagoknál kevesebbet, így jobbnak látta félreállni.

A Dark Tranquillity egyébként mostanában végzi az utolsó simításokat a tizenegyedik nagylemezén, de Martin H már ezen sem fog szerepelni, a hírek szerint a fő dalszerzői feladatokat Anders Jivarp alapító dobos és az 1999 óta tag Martin Brandström billentyűs vették át. Ők ketten eddig olyan számokat jegyeznek, mint a Monochromatic Stains vagy a The Endless Feed, de a legutóbbi, kissé atmoszferikusabb nagylemez, a Construct oroszlánrésze is a páros munkája volt – egy tavalyi interjú alapján azonban ezúttal régimódibb, gyorsabb, riffelősebb anyagot írtak. Fokozott kíváncsisággal várjuk, vajon milyen is lesz.