Luciferiánus grunge – itt az Apey & the Pea új klipje

apeyandthepea-hex

Új klippel jelentkezett az Apey & the Pea a tavalyi év legjobb hazai lemezéhez, annak is a grunge-os hangvételű címadó dalához. A Hex a csapat eddigi legnagyszabásúbb videója, amely szorosan kapcsolódik Madáchtól az Az ember tragédiájához, illetve annak Jankovics Marcell-féle rajzfilmadaptációjához is. A Cineast csapata által készített kisfilmről Szombath Máté rendező mesélt:

Az már a legelején tiszta volt számomra, hogy vizuálisan az egyik kedvenc klipem lesz a referencia, a Metallica Until It Sleeps című ’96-os videója Samuel Bayer rendezésében. Miután tartottam egy kis pokoljárást okkult ismereteim elmélyítésében (ami egyébként fizikailag is megterhelő volt tényleg), a dalszöveget tanulmányozva hamar beugrott Madách-tól Az Ember Tragédiája. Több szempontból egy jó vonalnak tartottam, hogy ezen haladjunk tovább, mert egyrészt ezzel el tudjuk kerülni, hogy indokolatlanul okkultkodjunk és ezzel egy sokadik sátántartalmú metálvideót gyártsunk, másrészt nagyon is jól feküdt a Metallica klipes látványvilágra adaptáláshoz.

Innentől vett komolyabb fordulatot a történet, amikor ezzel párhuzamban eszembe jutott a Jankovics Marcell-féle rajzfilmadaptáció, ami egy elég meghatározó filmélménye volt az életemnek. Akaratlanul is felmerült bennem, hogy valamilyen módon felhasználni a rajzfilm jeleneteit erre a zenére iszonyatos király dolog lenne. Miután utána kutattunk a jogi kérdéseinek, megkerestük a Magyar Rajzfilm Kft.-t a kliptervvel, akik szerencsére nyitottak voltak a projektre Jankovics rendező úrral együtt és megadták a film felhasználási jogait. Mondanom se kell, hogy baromira örültem, főleg azok után, hogy a tárgyalás előtt kétszer is végignéztem a háromórás filmet, másodszorra rendezői kommentárral, illetve még jó pár interjút olvastam és néztem Jankovics Marcellel.

Miután megkaptuk a hírt, hogy felhasználhatjuk a filmet, aznap éjszaka nem is aludtam, mert úgy beindult minden motor a fejemben, mi hogyan legyen a videóban. Másnap már el is kezdtem vágni a 4 perces HEX-re a legmetálabb képeket a rajzfilmből, ami végül a forgatáson végig szinkronban ment vizuálként a zenével. Innentől kezdve adott volt az alap és már úgy éreztem, nem lőhetünk mellé.

Máté és Apey a Lángoló Gitárokon tartott premiernél még többet is mesélnek a klipről, amit alább rögtön meg is lehet nézni.

Az Apey & the Pea legközelebb március 17-én koncertezik a Barba Negrában, vendégeik a hétvégén új számmal jelentkezett Stubborn, a The Southern Oracle és a Satelles lesznek