Légy valaki! – Új klipes dal a Nova Prospect következő lemezéről

A Nova Prospect a legutóbbi nagylemezével összehozta 2018 egyik legjobb hazai modern metal-anyagát, amit tavaly két klip követett, idén pedig nekiláttak a negyedik album megírásának. A Légy valaki! a készülő lemez első előfutára, egy dinamikus, elég erős szám, aminek a különlegessége, hogy nagyon ötletesen tapskiállásokkal színesítették, és Kósa Dániel basszer is üvölt egy versszakot. A dal kapott is egy patent, mondhatni saját gyártású klipet, amelyet Pintér Judit, a csapat fotósa készített Koncz Gergely segítségével.

Kiss József dalszerző-gitáros mesélt a dalról:

Az év elején kezdtük el a munkát az új dalokon, majd a tavaszi vírushelyzet miatti koncertstopos időszak alatt jól fel is pörgött a folyamat, a zenei anyag túlnyomó része el is készült. Ez a dal született meg elsőként, és rögtön klipesélyesként számoltunk vele, mert mindenképpen egy húzós dallal akartunk visszatérni. Néhány nyári bulin már élőben is leteszteltük, és nagyon jól működött, a visszajelzések pedig csak megerősítettek minket abban, hogy jó választás lesz az új nagylemez előzeteseként kihozni.

A stúdiófelvételeket már a kezdetek óta magunknak készítjük, de valahogy mindig úgy éreztem, hogy vizuális megjelenésünket is a saját kezünkbe kellene venni, viszont ehhez egyikünk sem értett. Juci a koncertfotóival és a Túlélni című dalunkhoz készült koncertklippel már bizonyított, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy nekifogjunk egy teljes értékű klip elkészítéséhez. A végeredménnyel több, mint elégedettek vagyunk, tehát mindenképpen ezen az úton megyünk majd tovább.

A szöveget ezúttal is [Schautek] Bálint írta, aki továbbra is zenekar teljesértékű tagja annak ellenére, hogy a koncerteken és zenekari fotókon nem látható velünk. A dalszöveg mondanivalója röviden úgy foglalható össze, hogy ne fogadj el semmit úgy, ahogy “konyhakészen” eléd tálalják, kellő kíváncsisággal közelíts a világ dolgaihoz! Legyen saját véleményed, de mindig vizsgáld meg több szemszögből, és csakis azután alakítsd ki a saját álláspontodat!

Besnyő Gabriella énekesnő a klipről és a forgatásról:

Régi vágyam volt már, hogy a megszokott „zenélős” klipek után végre egy olyan sztoris videóval álljunk elő, ahol a történetnek mi vagyunk a szereplői, és nem csak háttérzenészkedünk (ha van egyáltalán ilyen fogalom, háháhá). De a fiúk erről hallani sem akartak, mondván, hogy ők nem tudnak színészkedni (mintha én tudnék…). Aztán jött Jucinak ez a zseniális ötlete, hogy ha tökig beöltözünk, talán nehezebb kiszúrni, hogy nem mi vagyunk a legnagyobb színművészek a világon, háháhá. És így már eggyel könnyebb volt rávenni a srácokat, hogy hangszer nélkül szerepeljenek néhány jelenetben.

Azért be kell vallanom, hogy nem fesztelenül indultunk el a forgatás első napján, de végül állati jól éreztük magunkat. És végül már azt tárgyaltuk, hogy miért nem csináltunk már ilyet ezelőtt is. Pont a Covid-mizéria első hulláma után álltunk neki, és azt hiszem, az egész csapatnak nagyon jólesett ez a kis kaland. Régen ökörködtünk már ennyit együtt :) Persze ehhez kellett az is, hogy Juci és Jocó a helyszínektől kezdve az utolsó géztekercsig mindent kitalált, elintézett és beszerzett. Nekünk, a többieknek már csak oda kellett mennünk és élvezkednünk. Eszméletlenül hálásak vagyunk Koncz Gerinek is, hogy egy csomó hasznos tanáccsal látott el bennünket a felvételek kapcsán. Ő tud a legprofesszionálisabban egy létra tetejéről fényezni, háháhá…

Valamint Pintér Judit is hozzáfűzte a gondolatait:

Mint „rendező”, fontosnak tartottam a szöveget, amiből volt kezdeti, előzetes verzió is. Abban megfogott az „apám mindent elmesélt” szövegrészlet. Valószínű, ez volt az egyik kiindulási pont is a képzeletemben. Nagyon szeretem a fikcionális filmeket/sorozatokat. Sok mostani film hagyott bennem nyomot, mint például a Dark című német sorozat. Ami alapötletként szolgált még a sztoris részekhez, az Gabó egyik víziója volt, melyet már rég meg szeretett volna valósítani, nevezetesen, hogy rohan, menekül valami elől. Majd ehhez képest megérkezett a végleges szöveg, amit nem befolyásoltam a már meglévő – csakis a fejemben élő – vázlatommal. Végül mégis minden tökéletesen passzolt a koncepciómmal, tudat alatt hatottam az alkotókra. (nevet)

Fotó: Pintér Judit