Közel háromórás műsorral érkezik Budapestre a Swans

November 4-én újra Budapesten lép fel a kísérleti / noise / industrial / poszt-rock stílusok úttörője, a Swans. A Fekete Zaj által szervezett koncert az Akvárium nagytermében lesz megtartva. Az 1982-ben New York Cityben alapított banda jelenleg az idén nyáron megjelent The Beggar című albumával turnézik, amit élőben egy maratoni hosszúságú, 2 óra 45 perces műsor keretében mutatnak be. Vendégük az egykori gitárosuk, Norman Westberg lesz, aki szólóban játszik korábbi zenekara előtt.


A Michael Gira által 1982-ben alapított Swans a kezdetekkor még könyörtelen, brutális, hangos zenei kitöréseiről, Gira mennydörgő énekéről és szövegeinek szélsőséges, lehangoló képeiről volt híres, ám a következő 15 évben elképesztő átalakuláson ment keresztül. A ’80-as években a Filth és Cop albumok után, a Greed korszakban a Swans az erősen mechanikus, ún. „proto-industrial” rock műfajában írt, majd az 1987-ben megjelent és azóta is mérföldkőnek számító Children of God dupla albumon kísérteties atmoszférájú idillekkel kísérletezett. A ’89-es The Burning World már egy gyengédebb, akusztikus alapú, meditatívabb zene volt, majd a zenekar Atlantába való költözködése utáni White Light from the Mouth of Infinity és a Love of Life már grandiózus, dallamokban bővelkedő anyagok voltak, melyek még disszonánsabbá és élesebbé váltak a The Great Annihilator esetében. A ’96-os Soundtracks for the Blind c. albumon végül mindezek az elemek egy végső nyilatkozattá forrtak össze, majd Gira ezen a ponton 15 év folyamatos stúdiózás és turnézás után feloszlatta a zenekart.

Az ezt követő 13 évben sem hagyott fel a zenéléssel; sorra készítette a kritikusok által is elismert albumokat és rengeteget koncertezett Angels of Light néven, elismert zenészekkel kiegészülve. Emellett a saját kiadója, a Young God Records égisze alatt olyan tehetségeket fedezett fel és készített velük lemezeket, mint Devendra Banhart és Akron/Family, a 2000-es évek avant-folk mozgalmának meghatározó alakjai.

Végül 2010-ben Gira újraalakította a Swanst és kiadták a My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky című albumot, ami hatalmas kritikai elismerének örvendett, majd az év nagy részében világkörüli turnéra indultak. A The Seer című háromlemezes stúdióanyag 2012-ben jelent meg, melyet egy újabb hosszú világkörüli turné követett, míg a lemez a Billboard Top 200-as listáján landolt. A következő kiadvány, a To Be Kind a Billboard Top 200-as eladási listáján a 36. helyen debütált, a független eladási listán pedig az 5. helyen szerepelt. Ezt követőn a Swans 47 teltházas koncertet adott, melyek között több dupla volt: például New Yorkban, Chicagóban, Los Angelesben, San Franciscóban és Párizsban. Az album hatalmas médiafigyelmet kapott és a 2 órás album stream az NPR-en debütált. A 2017-es, szintén tripla bakelit The Glowing Man a Swans addigi felállásának utolsó stúdiómunkája; 2019-ben Gira már ismét vendégzenészekkel dolgozott a Leaving Meaning c. 15. albumon. Jelenleg élőben Kristof Hahn, Larry Mullins, Phil Puelo, Dan Schechter és Christopher Pravdica zenél Girával.

A november 4-i lemezbemutatóra jegyek még kaphatók a Tixán.